STRIDENS KJERNE  Kristelig Folkeparti, Venstre og Høyre skal nå starte samtaler om å danne nytt byråd i Oslo. Fremskrittspartiet trakk seg i går fra byrådsforhandlingene på grunn av Lambda-ultimatum fra Høyre. Hva som nå skjer med museumsplanene, er uvisst. Venstre og Høyre er for, mens KrF er mot. Foto: Herreros Arquitectos
STRIDENS KJERNE Kristelig Folkeparti, Venstre og Høyre skal nå starte samtaler om å danne nytt byråd i Oslo. Fremskrittspartiet trakk seg i går fra byrådsforhandlingene på grunn av Lambda-ultimatum fra Høyre. Hva som nå skjer med museumsplanene, er uvisst. Venstre og Høyre er for, mens KrF er mot. Foto: Herreros ArquitectosVis mer

Høyre ber inn Venstre og KrF

Nå skal Høyre, Venstre og KrF forhandle om felles byråd i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres Stian Berger Røsland, Venstres Ole Elvestuen og KrFs Aud Kvalbein presenterte seg klokken ett som de nye samarbeidskameratene i Oslo.

Alle tre sier de føler seg trygge på at forhandlingene vil føre fram, og at Oslo igjen får et sentrum-høyre-byråd.

- Både Venstre og KrF har vært tydelig på at de ønsker å gå inn i forhandlinger. Sammen ønsker vi å oppnå et resultat som gjør at vi kan danne byråd, sier Høyres Stian Berger Røsland til Dagbladet.

Et byråd bestående av Høyre, KrF og Venstre vil være to stemmer unna flertall i Oslos bystyre.

Røsland understreker at et nytt sentrum-høyre-byråd vil basere seg på Fremskrittspartiets støtte i viktige saker som budsjettet - men at det oså kan bli aktuelt å se mot Arbeiderpartiet i andre saker.

- Fundamentet for et borgerlig byråd i Oslo er det brede borgerlige flertallet, sier Røsland.

Samarbeidet før I går brøt byrådsforhandlingene mellom Høyre og Fremskrittspartiet sammen. Nå er Berger Røsland altså klar for å bytte ut Frp med sentrumspartiene.

Forhandlingene om nytt byråd starter torsdag.

- Dette har vi jobbet for lenge og det var dette vi gikk til valg på, sier Ola Elvestuen.

Han trekker fram miljø, skole og trygghetstiltak i byen som viktigste saker for Venstre i forhandlingene.

Aud Kvalheim - KrFs eneste bystyrerepresentant etter valget - ser fram til å komme i gang med forhandlingene.

- Vi har samarbeidet i byråd tidligere og det har vært et godt samarbeid, sier Kvalheim.

Etter det NTB forstår, er de tre ikke kommet så langt at det er lagt fram konkrete kravlister.


Frp trakk seg Frp trakk seg fra byrådssamarbeidet på grunn av at Høyre krevde at Munch-museet Lambda skulle bli bygget.

- De satte Lambda som et ultimatum, mens vi var klare til å begynne med blanke ark, uten absolutter, sa Frp's Carl I. Hagen i går kveld.

De fire borgerlige partiene har flertall i bystyret, og alle understreker at målet er å skaffe hovedstaden et styringsdyktig borgerlig byråd.

Bystyret konstituerer seg først 26. oktober, så det er ennå god tid for Røsland og Høyre til å forhandle med sentrumspartiene.

Skjebnen til Lambda, det planlagte nye Munch-museet i Bjørvika, er fortsatt uviss. Høyre og Venstre ønsker bygging, mens KrF har vært klare motstandere av prosjektet.

- Jeg har sluttet å spå om den saken, sier Røsland.

NYE SENTRUM-HØYRE-KAMERATER: Byrådsleder Stian Berger Røsland (midten) sammen med Ola Elvestuen (V) og Aud Kvalbein (KrF) utenfor Rådhuset i Oslo i formiddag. De redegjør om forhandlingene om et byrådsammarbeid mellom Høyre, KrF og Venstre. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
NYE SENTRUM-HØYRE-KAMERATER: Byrådsleder Stian Berger Røsland (midten) sammen med Ola Elvestuen (V) og Aud Kvalbein (KrF) utenfor Rådhuset i Oslo i formiddag. De redegjør om forhandlingene om et byrådsammarbeid mellom Høyre, KrF og Venstre. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix Vis mer