BEST: Høyre og Erna Solberg har den beste skolepolitikken, mener flest velgere, mens færre velgere liker SV's og Kristin Halvorsens skoleløsninger, ifølge en måling fra Synovate. Foto: Stig Brøndbo
BEST: Høyre og Erna Solberg har den beste skolepolitikken, mener flest velgere, mens færre velgere liker SV's og Kristin Halvorsens skoleløsninger, ifølge en måling fra Synovate. Foto: Stig BrøndboVis mer

Høyre best på skole

Velgerne dumper SV-skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det viser en måling Synovate har gjort for Dagbladet. Målingen ble tatt i starten av valgkampen.

På spørsmål om hvilket parti som er best på å løse utfordringene på samfunnsområdet skole og utdanning, svarer 25 prosent av velgerne Høyre. 22, 9 prosent mener Ap har den beste skolepolitikken. SV som nå styrer kunnskapsdepartementet, kommer på 3. plass med 9,7 prosent.

I 2005 mente 22 prosent av velgerne at SV var best på skolepolitikk, i 2009 var tallet 15 prosent, ifølge valgundersøkelsen som Statistisk sentralbyrå har gjort for Institutt for samfunnsforskning.

Fallende SV-kurve - Tallene fra Synovate rimer veldig med våre tall fra 2009. Den største endringen over tid gjelder SV som har hatt ansvar for skolepolitikken de siste seks åra. SV har hatt en veldig fallende kurve som skoleparti, og har ikke lykkes i å holde grepet på dette saksfeltet, sier valgforsker Bernt Aardal til Dagbladet.

- 9,7 prosent er fortsatt høyere enn partiets oppslutning på målingene, men utviklingen er likevel bekymringsfull, legger han til. Det gamle skolepartiet Venstre sliter også med å overbevise velgerne. 4,5 prosent mener Venstre er best på skolepolitikk.

Frp taper tillit I velgernes øyne er Ap suverent best når det gjelder eldreomsorg. 30,8 prosent av velgerne mener Ap har de beste løsningene, mens 14,5 prosent mener Høyre er best. På tredje plass kommer Frp med 10,2 prosent. Det er verdt å understreke at målingen er tatt opp før valgkampen kom skikkelig i gang og før TV-debatter der regjeringen har fått hard medfart for sykehjemskøer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammenliknet med valgundersøkelsen fra 2009 taper Frp terreng. I 2009 mente 14 prosent at Frp var best på eldreomsorg, mens 11 prosent holdt Høyre som best.

Ap holder stand - Frp legger veldig stor vekt på eldreomsorg og hamrer løs på regjeringen og Ap. At Ap likevel holder unna, er et bra tegn for Ap. Men det blir interessant å se hvordan valgkampen og debatten om eldreomsorg slår ut på neste måling, sier Aardal.

Samme rangering som for eldreomsorg gjelder for helse- og sosialpolitikken. 30,7 prosent mener Ap er best, 16,7 prosent mener Høyer er best, mens bare 7,9 prosent av velgerne foretrekker Frp's løsninger. 5, 4 prosent mener SV har den beste helse- og sosialpolitikken.

Taper terreng Ap vinner så vidt også på samferdselsområdet. Her er det 21,2 prosent av velgerne som peker på Ap. 20,3 prosent mener Høyre er best, mens 9,9 prosent svarer Frp. Det betyr at Frp taper terreng. I 2009 mente 15 prosent at Frp var best på samferdselsområdet. Sp som har samferdselsministeren, får 5,8 prosent. Hele 35,5 prosent svarer vet ikke.

Tregt for Sp - I vår undersøkelse fra 2009 mente 17 prosent at Sp var best. Så det har ikke gått Sps vei, kommenterer Aardal. At KrFs leder, Knut Arild Hareide, leder transportkomiteen på Stortinget, har null virkning, bokstavelig talt. 0,8 prosent svarer at KrF har de beste samferdselsløsningene.

- Dette tilsvarer vår undersøkelse. Samferdsel er ingen god sak for KrF, sier Aardal.

Ap best på skatt 25, 3 prosent av velgerne mener Ap har den beste skatte- og avgiftspolitikken, mens 22, 8 prosent mener Høyre er best. 12, 8 prosent velger Frp. Det er samme rekkefølge som i valgundersøkelsen, men Frp taper terreng i forhold til Høyre.

Frp taper Innvandring Et av de mest interessante funnene i målingen, er at Ap scorer best på innvandring. 28, 1 prosent mener Ap har de beste løsningene på dette området. Mens Frp ifølge valgundersøkelsen var best i 2009 med 33 prosent, har partiet nå falt ned til andreplass med 21, 9 prosent. 11, 8 prosent velger Høyres innvandringspolitikk.

- Frp er ikke lenger den suverene saksvinneren på dette området. Dette kan være en effekt av 22. juli. Det kan også være at Ap har strammet inn på sin innvandringspolitikk, sier Aardal.