Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Høyre bør ha delt ledelse

En av de heteste kandidatene til et av nestledervervene i Høyre, Inge Lønning, mener det er en god løsning å skille partiledervervet fra vervet som parlamentarisk leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener KrF tjente mye på å etablere et delt lederskap mellom Kjell Magne Bondevik og Valgerd Svarstad Haugland.

- Hvis Kjell Magne Bondevik hadde fortsatt som partileder, ville KrF aldri oppnådd det partiet har gjort. Det var en genistrek å gå over i rollen som parlamentarisk leder for å bygge opp sitt statsministerkandidatur.

Lønning understreker at betingelsen for at en slik deling blir vellykket er at de personer som deler vervene er innforstått med det og synes det er en god idé.

- Dessuten må det være to personer som utfyller hverandre og som er ulike. Som til sammen kan repesentere noe mer enn det en person kan alene.

- For Høyres del er dette en hypotetisk diskusjon siden Jan Petersen så klart og tydelig har sagt at han ikke synes det er en løsning, presiserer Lønning.

Bør diskuteres

- Når mener du en slik deling kan finne sted?
- Etter det som har skjedd de siste dagene, er debatten uaktuell, fordi Jan Petersen har gjort det klart at han ønsker å ha begge verv. Men i det øyeblikket Jan Petersen finner at han vil bli fritatt, så bør man ta diskusjonen grundig.

- Først når Petersen bestemmer seg for å gå av som partileder?
- Ja, for jeg har oppfattet Petersen dit hen at hvis han skal kunne gjøre en god jobb, så må han ha begge vervene samtidig. Når han måtte finne på å be om avløsning, vil jeg tro han vil be om avløsning fra begge vervene. Det ligger i kortene, ut fra det han har sagt.

- Så delingen vil ikke finne sted i høst, når Høyres stortingsgruppe skal sette sammen en ny ledelse?
- I politikkens verden skal en ikke utelukke noe. Det vil jeg ikke spå noe om.

- Men du ville ikke beklaget det?
- Nei, ikke hvis det kom som konklusjon på en grundig strategidebatt hvor man konkluderer med at en slik løsning er best for Høyre.

Se på KrF

- Var det uheldig at Petersen, ved sin opptreden, la lokk på denne debatten nå?
- Nei. I den situasjonen som var skapt gjorde han det eneste riktige. Med det utgangspunktet ville ikke en slik debatt ført til noe konstruktivt.

- Men i en annen situasjon?
- Ja, det viser historien i flere partier. I Høyre var tospannet Kåre Willoch og Erling Norvik en ideell løsning. Og Kjell Magne Bondeviks strategiske valg da han gikk ut av partilederstillingen og konsentrerte seg om jobben som parlamentarisk leder for å bygge opp sitt statsministerkandidatur, ser man i ettertid var en genistrek. KrF ville aldri vært der de er i dag hvis ikke Bondevik hadde gjort dette, sier Lønning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!