Høyre bor på hotell i streik

BERGEN (Dagbladet): Uorganisert arbeidskraft på Clarion Admiral Hotel i Bergen skal betjene 400 delegater til Høyres landsmøte i helga. Utenfor dørene vil hotellets streikende arbeidere forsøke å stoppe hele driften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi aksepterer ikke streikebryteri, tordner hotell- og restaurantarbeiderne.

I går hadde de streikende arbeiderne planene klare. Klokka 06.00 i dag tidlig skal streikevaktene være på plass utenfor hotellet.

Fram til klokka 09.00 skal hotellets gjester få gå uforstyrret ut av hotellet. Deretter kan det bli vanskeligere.

Politiet varslet

- I alt blir vi rundt 200 streikevakter på stedet. Vårt arbeid blir i første omgang konsentrert om Clarion Admiral Hotel. Klokka 12.00 samler vi sammen alle våre medlemmer utenfor hotellet. I tillegg kommer mange støttespillere fra andre fagforbund. Det blir sang og musikk. Politiet er varslet om våre planer. Vårt mål er å få stoppet driften av hotellet, sier hotellets streikeleder og tillitsvalgte, Natasha Alijeva, og distriktssekretær Arild Hamre i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet.

De mener at ledelsen ved hotellet har endret vaktplanene og satt opp uorganisert arbeidskraft for å drive hotellet videre.

- Vi har 36 medlemmer av 52 faste årsverk på hotellet og håper at de andre også velger å legge ned arbeidet når streiken er effektiv. Vår kamp vil også kunne få positive følger for dem, sier Natasha Alijeva.

Skuffet over Høyre

Arild Hamre sier han er dypt skuffet over at et politisk parti velger å innlosjere seg på et hotell som er rammet av en lovlig konflikt.

- Dette sier mye om Høyres holdning til fagbevegelsen. Partiet burde ha tatt konsekvensen av at hotellet er rammet av streiken, sier Hamre.

Administrerende direktør ved hotellet, Lars Listhaug, sier han ikke utelukker å be politiet om hjelp dersom det skjer overtramp fra streikevaktene.

- Vi skal forholde oss helt profesjonelt til streiken. Påstandene om at vi har endret vaktlistene er helt feil. Vi har mange skoleelever og andre medarbeidere som jobber deltid for oss også ellers i året, sier han.

Hele hotellet med 400 senger vil bli fylt opp av landsmøtedelegater fra Høyre.

- Vi har vært hovedhotellet til Høyre lenge, og partiets representanter har sagt til oss at de gjerne rer sine senger og henter håndklær selv når de bor her under landsmøtet, sier Listhaug.

- Respekterer

Høyres landsmøte skal gå av stabelen i Grieghallen, som ikke er rammet av streiken.

Høyre-leder Jan Petersen overlater til partiets generalsekretær, Eirik Moen, å kommentere saken. Ifølge Moen har Høyre fått forsikringer fra hotelledelsen i Clarion Admiral Hotel om at de vil drive hotellet innenfor gjeldende lov og rett. Ledelsen vil under streiken ikke engasjere personer man vanligvis ikke benytter.

- Vi respekterer de streikende, men forventer samme respekt fra deres side for at vi kan holde et lovlig arrangement basert på at hotelledelsen holder seg innenfor lov og rett, sier generalsekretær Moen.