Høyre bruker pisk

Stortingsrepresentantene får ikke stemme som de vil i spørsmålet om leger kan reservere seg mot å henvise til abort.

FÅR IKKE STEMME SOM DE VIL: Høyres stortingsrepresentanter bindes til avtalen med KrF i spørsmålet om fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise kvinner til abort.
FÅR IKKE STEMME SOM DE VIL: Høyres stortingsrepresentanter bindes til avtalen med KrF i spørsmålet om fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise kvinner til abort. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, bekrefter i Stortinget i dag at Høyre vil bruke partipisken og binde stortingsrepresentantene sine til å stemme for at leger skal kunne reservere seg mot å henvise kvinner som ønsker abort.

Høyre og Frp har i samarbeidsavtalen med KrF gått med på at «det gis reservasjonsmuligheter for fastleger etter avtale med Den norske legeforening».

Høyre har samtidig hatt lang tradisjon for å fristille representantene sine når verdispørsmål tas opp. Helleland sa fra talerstolen at han ikke anser spørsmålet om reservasjonsrett som en slik sak.

- Falskt flertall Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen, mener at reservasjonsretten åpenbart er et spørsmål om abort, og viser til at flere opplever forslaget som en innskrenkning av kvinners adgang til abort.

- Dette er form for ny parlamentarisme, der bindende avtaler på bakrommet får utgjøre et falskt stortingsflertall. Når Helleland sammenligner med SV i regjering, er det misvisende, fordi SV satt jo faktisk i en flertallsregjering. Nå har vi å gjøre med en Høyre/Frp-mindretallsregjering, og Høyre har tradisjon for å fristille sine representanter i samvittighetsspørsmål, særlig i spørsmål som angår abort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer