FÅR IKKE STEMME SOM DE VIL: Høyres stortingsrepresentanter bindes til avtalen med KrF i spørsmålet om fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise kvinner til abort.
FÅR IKKE STEMME SOM DE VIL: Høyres stortingsrepresentanter bindes til avtalen med KrF i spørsmålet om fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise kvinner til abort.Vis mer

Høyre bruker pisk

Stortingsrepresentantene får ikke stemme som de vil i spørsmålet om leger kan reservere seg mot å henvise til abort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, bekrefter i Stortinget i dag at Høyre vil bruke partipisken og binde stortingsrepresentantene sine til å stemme for at leger skal kunne reservere seg mot å henvise kvinner som ønsker abort.

Høyre og Frp har i samarbeidsavtalen med KrF gått med på at «det gis reservasjonsmuligheter for fastleger etter avtale med Den norske legeforening».

Høyre har samtidig hatt lang tradisjon for å fristille representantene sine når verdispørsmål tas opp. Helleland sa fra talerstolen at han ikke anser spørsmålet om reservasjonsrett som en slik sak.

- Falskt flertall Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen, mener at reservasjonsretten åpenbart er et spørsmål om abort, og viser til at flere opplever forslaget som en innskrenkning av kvinners adgang til abort.

- Dette er form for ny parlamentarisme, der bindende avtaler på bakrommet får utgjøre et falskt stortingsflertall. Når Helleland sammenligner med SV i regjering, er det misvisende, fordi SV satt jo faktisk i en flertallsregjering. Nå har vi å gjøre med en Høyre/Frp-mindretallsregjering, og Høyre har tradisjon for å fristille sine representanter i samvittighetsspørsmål, særlig i spørsmål som angår abort.

Også SV-leder Audun Lysbakken reagerer. Fra sin plass i stortingssalen, la han ut følgende kommentar på Twitter: «Trond Helleland lover å bruke partipisk mot Høyres gruppe i abortsaken. Ser ut som epostaksjonen bør fortsette.»

Han viser til epost-aksjonen som blogger Susanne Kaluza har startet, som har ført til en lang strøm av epost-henvendelser til stortingsrepresentanter som er for reservasjonsretten.

Ville ikke ha saken opp Helseminister Bent Høie (H) sa til TV2 torsdag ifølge NTB at avtaleformuleringen neppe vil munne ut i en sak fra regjeringen til Stortinget, og at han ikke ønsket dette.

- Vi vil ikke låse oss, og vil ikke at dette skal fremmes som en sak i Stortinget, sa han.

(Helsedepartementets informasjonsavdeling kontaktet Dagbladet etter at denne artikkelen ble publisert, og opplyste at sitatet gjengitt av NTB er feil. Red. anm.)

Nå blir det en sak i Stortinget, fordi SV fredag fremmet representantforslag i saken fredag.

- FALSKT FLERTALL: Det mener Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
- FALSKT FLERTALL: Det mener Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

Regjeringens andre samarbeidsparti, Venstre står utenfor avtalen.

Statssekretær for Bent Høie i Helsedepartementet, Astrid Nøklebye Heiberg uttrykte så seint som 3. oktober i år til ABC Nyheter at hun håper leger ikke får reservasjonsrett, og at hun håper på skikkelig debatt i Stortinget.

Høyre snudde Høyre er egentlig imot reservasjonsretten. Avtalen med KrF var en snuoperasjon.

Høyres familiepolitiske talskvinne Linda Hofstad Helleland svarte tidligere i oktober på Kaluzas åpne brev.

«I Høyre har vi delt din bekymring for konsekvensene av fastlegers reservasjonsmulighet fordi kvinnens og pasientens rett til tjenester er det viktigste hensynet. Vi har derfor tidligere vært i mot dette. For oss er det viktig å understreke at vi aldri vil gå med på å begrense kvinnes rett og mulighet til å bestemme over egen kropp. Ordningen som vi har blitt enige med Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti om, skal både ivareta kvinnens rett til helsetjenester og samtidig vise respekt for enkelte legers samvittighet", skrev Helleland i et innlegg gjengitt på Høyres nettsider.»