Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortinget vedtok å fortsette norsk pelsdyrnæring:

Høyre byttet ut pelsmotstanderne i Stortinget under votering

Slapp å stemme mot egen overbevisning. 

 SLAPP Å STEMME: Henrik Asheim ble byttet ut da Stortinget vedtok fortsatt  bærekraftig utvikling av norsk pelsdyrnæring i dag. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix
 SLAPP Å STEMME: Henrik Asheim ble byttet ut da Stortinget vedtok fortsatt  bærekraftig utvikling av norsk pelsdyrnæring i dag. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et stortingsflertall bestående av Høyre, Fremskrittspartiet, Sp og KrF, vedtok i dag at vi fortsatt skal ha en pelsdyrnæring i Norge.

Mindretallet, bestående av Arbeiderpartiet, Venstre og SV gikk inn for styrt avvikling av næringen.

Men også i Høyre er det en voksende motstand mot pels.

Flere profilerte Høyre-folk som Henrik Asheim, Stefan Heggelund og Tina Bru, har tatt til orde for å avvikle næringen, og spørsmålet skal opp til avstemning på Høyres landsmøte til våren.

Byttet ut under votering

Blant Høyres representanter på Stortinget, er imidlertid pelsmotstanderne i mindretall.

Under avstemningen i dag løste de dette ved at pelsmotstanderne ble byttet ut.

- Jeg har sluppet å stemme. Jeg byttes ut, bekrefter Henrik Asheim overfor Dagbladet. Stefan Heggelund bekrefter at det samme gjelder ham.

Asheim forteller at de benytter seg av samme system som partiene bruker ved annet kortvarig fravær for at de skal slippe å stemme mot sin overbevisning.

Dersom noen representanter fra et parti ikke kan være tilstede ved votering, sørger en for at tilsvarende antall representanter et parti med motsatt politisk syn uteblir fra avstemningen. Slik blir resultatet av avstemningen som det ville blitt hvis alle var tilstede.

Henrik Asheims primærstandpunkt er å avvikle pelsdyrnæringen. Regjeringen går i sin Stortingsmelding inn for å opprettholde pelsdyrbøndenes virksomhet, men forby gruppehold av mink for å unngå at dyrene skader hverandre.

- Selvmotsigende

Noe som gjør dagens stortingsvedtak ekstra tungt å svelge for pelsmotstanderne, er at Stortinget åpner for at gruppehold skal være lov på gårder som deltar i et «dyrevelferdsprogram».

SVs Torgeir Knag Fylkesnes kaller dette «lek med ord». Asheim synes det er veldig synd.

- Stortings-meldingen var et skritt i riktig retning, det var et godt kompromiss og i alle fall forby gruppehold av mink. Slik det blir nå, mener jeg det er selvmotsigelse fordi gruppehold av mink nettopp strider med dyrevelferden. Det er ikke noe jeg finner på, men som blant annet Mattilsynet har påpekt, sier Asheim.

- Overveldende flertall for næringen

Ifølge Ingunn Foss, som sitter i komiteen som har fremmet forslaget for Stortinget, er det imidlertid et overveldende flertall i Høyres stortingsgruppe som er enig i å fortsette med pelsdyrnæringen.

- Det har skjedd mye i næringen de siste årene. Næringen selv er svært offensiv i å luke ut de som ikke driver på en skikkelig måte, og har blant annet selv gått til anmeldelse i flere saker. Jeg har stor tro på at en slik sertifiseringsordning vil føre til ytterligere bedring av dyrevelferden. Du må tilfredsstille strenge dyrevelferdsindikatorer. Hvis du ikke klarer det, så blir det reaksjoner umiddelbart, sier Foss.

Hun sier endringene de har gjort i Stortingskomiteen, kommer etter innspill fra høringen.

- Blant annet at næringen har fått en ny forskrift i 2011, som sa at noen av burene skulle endres for å gi bedre dyrevelferd. Dessuten kom det innspill på at det ikke var dette med gruppehold som var det viktigste for om dyrene skulle ha det bra, det var vel så mye genetikk og røkting av dyrene.

- Skuffet over Høyre og Frp

- Denne næringa har hatt flere muligheter til å skjerpe seg, uten å levere, mener derimot AUFs Mani Hussaini. Han sier han er utrolig skuffet over Høyre og Frp.

- De har i dag bevist en gang for alle at de blåser i god dyrevelferd, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling