Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre dropper Hafslund-salg

Oslo Høyre kommer etter det Dagbladet erfarer likevel ikke til å selge kommunens Hafslund-aksjer. Årsak: Frykten for å tape høstens valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiet har de siste ukene fått mye kjeft for håndteringen av kommunens eierpost i kraftselskapet. Nå har valgkampstrategene i partiet kommet til at det er bare én vei ut av situasjonen: Salget må stanses.

Gavepakke til Ap

Argumentasjonen som brukes internt i Oslo Høyre, er følgende:

Å selge kommunens Hafslund-aksjer er svært lite populært blant Oslo-velgerne. Selv en liten svekkelse av Høyres velgergrunnlag kan være nok til å kaste partiet ut av byrådet. I så fall legges veien åpen for Arbeiderpartiet og Rune Gerhardsen.

Ergo må salget stanses.

I Høyres ledelse er det også en frykt for at Rune Gerhardsen etter et salg vil kunne leke julenisse med om lag fire milliarder aksjekroner i lang tid fram mot neste valgkamp.

I tillegg pekes det på at et salg av Hafslund-posten vil være skadelig for samarbeidet med Kristelig Folkeparti i hovedstaden.

Kursfall

Foreløpig er det ikke fattet noen formell beslutning om å stanse salget. Det er likevel grunn til å tro at partiet vil offentliggjøre sitt nye standpunkt i løpet av få dager. Hovedbegrunnelsen utad vil være at det ikke har lyktes kommunen å oppnå god nok pris for aksjene, og at salget derfor utsettes på ubestemt tid.

Resultatet av beslutningen vil trolig være at kursen på Hafslund-aksjene faller tilbake til nivået fra tida før salget ble annonsert. Det betyr et kursfall på en drøy milliard kroner.

Ikke avgjort

- Vi har ennå ikke tatt noen beslutning om salg eller ikke. Beslutningen fra 7. april om at prosessen skal være avsluttet på denne siden av sommeren, står ved lag, sier Oslos finansbyråd, André Støylen, til Dagbladet.

Støylen sier at dersom byrådet beslutter å ikke selge andelene i Hafslund, så vil prosessen avsluttes straks.

- Vi vil ikke ha en situasjon der selskapet konstant ligger ute til salg, sier Støylen.