- Høyre er med på galskapen

Frp-leder Sylvi Listhaug sier klimapolitikken er der avstanden til Høyre er størst. Hun refser Høyre for å være glad i «subsidier og sosialistisk planøkonomi» og ber regjeringen lytte til Ola Borten Moe.

REFSER: Frp-leder Sylvi Listhaug anklager Høyre for å være med på det hun kaller klimagalskapen til regjeringen. Her med Høyre-leder Erna Solberg hos NHO - som hun også kritiserer. Foto: Javad Parsa / NTB
REFSER: Frp-leder Sylvi Listhaug anklager Høyre for å være med på det hun kaller klimagalskapen til regjeringen. Her med Høyre-leder Erna Solberg hos NHO - som hun også kritiserer. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): - Vi kan ikke få en verre regjering enn den som er nå, men Høyre er med på nesten hele galskapen. Det var de som i regjering foreslo å nesten tredoble avgiftene på norske arbeidsplasser med en CO₂-avgift på 2000 kroner tonnet i 2030, et grep som vi lo av da MDG først foreslo det et par år tidligere, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Hun er skuffet over sine gamle regjeringskolleger i Høyre.

- Høyre har moderert seg noe på enkelte prosjekter, men de er også blitt glad i subsidier og sosialistisk planøkonomi. De vil til og med ha melkekartongavgift!

Sylvi Listhaug har nettopp kost seg med Dagbladets intervju med tidligere Sp-nestleder og statsråd Ola Borten Moe der han tar et generaloppgjør med norsk klimapolitikk.

- Ola sier på en utrolig bra måte det Fremskrittspartiet lenge har ment, sier Listhaug, som særlig trekker fram Borten Moes sammenlikning mellom dagens klimapolitikk og Stalins femårsplaner som «forbilledlig».

- Det må ha vært veldig tungt for Ola å sitte i den regjeringen, sukker Listhaug.

Grønt skifte: Titalls milliarder

Frp-lederen frykter prisen for klimapolitikken i Norge både vil koste staten og skattebetalerne svindyrt.

Næringsminister Jan Christian Vestres grønne industriløft kan kreve opp mot 60 milliarder kroner i statlig risikoavlastning fram til 2025, der suksessen er høyst usikker og kan ende i milliardtap, påpeker Listhaug.

Videre skal Norge bruke over 23 milliarder i subsidier til havvind bare i den første runden som er på trappene og har så langt brukt over 20 milliarder i subsidier til karbonfangst og -lagring-prosjektet Langskip.

Den særnorske CO₂-avgiften på toppen av kvoteprisen som enkelte norske bedrifter må betale skal også krype oppover til 2000 kroner per tonn CO₂ i 2030. Elektrifisering av sokkelen med kraft fra land vil tappe Nord- Norge for strøm og koste strømkundene i nord dyrt, ramser Listhaug opp.

- Regjeringen deler nå ut milliarder til usikre prosjekter samtidig som de tapper penger fra bedriftene som går bra og øker skattetrykket særlig på de bedriftseierne med høyest formue. Det er en skatteflukt under denne regjeringen mens vanlige folk får det verre økonomisk og mange eldre ikke får sykehjemsplass, sier Listhaug.

- Det er merkelig hvor god råd staten har når det kommer til klimapolitikk. Regningen går til bedriftene, strømkundene og skattebetalerne. Politikken som føres rammer aller hardest dem som har minst fra før.

- Angrep på statskassa

Sylvi Listhaug understreker til Dagbladet at hun verken «raser», «freser» eller er «sinna».

- Jeg er helt rolig, ler Listhaug, men varsler samtidig hard kamp mot politikken som føres.

- LO og NHO har funnet sammen i et mål om å «angripe» statskassa for å hente ut milliarder i klimasubsidier. De jobber på høygir for å påvirke Arbeiderpartiet og Høyre for å sikre størst mulig subsidier for å nå stadig mindre realistiske klimamål. Svenskene er nå i gang med å satse på kjernekraft, som helt klart kan være en effektiv løsning for å skaffe nok stabil kraft. Men her er det også stor motstand fra LO/NHO og regjeringspartiene.

- Her er jeg også enig med Ola Borten Moe, som har tatt til orde for at Norge bør søke et samarbeid med Sverige på kjernekraft. Men jeg er ikke enig i at Norge skal betale for kjernekraftverk i Sverige. Vi bør i så fall bygge egne.

Sylvi: Look to Ola!

Listhaug har ingen tro på at regjeringen når klimamålene, akkurat som Ola Borten Moe.

- Jeg lurer på når man skal ta til fornuften og sette realistiske mål. Norge skal liksom alltid være best i klassen, men nå skaper vi bare problemer for oss selv. Det er økende forskjeller i Norge og jeg er bekymret hvis ikke folk opplever at de får en bedre hverdag, sier Listhaug og avslutter med en bønn til regjeringen Støre:

- Hvis dere ikke vil høre på meg, kanskje dere kan høre på Ola Borten Moe. Løsningen er å regne med skogen som resten av Europa, plante og pleie skogen som binder CO₂, kjøpe kvoter og ta i bruk teknologi som er konkurransedyktig på pris og effektiv i bruk.