Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SENTERPARTIETS LANDSMØTE

- Høyre er næringsfiendtlig

Marit Arnstad synes det er uforståelig at en Høyre-ledet regjering ikke er mer opptatt av de naturbaserte næringene.

FORTRINN: Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet, oppfordrer Høyre til å ta i bruk norsk industris fortrinn. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
FORTRINN: Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet, oppfordrer Høyre til å ta i bruk norsk industris fortrinn. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): Senterpartiets parlamentariske leder hevdet i sin tale til landsmøtet i formiddag at regjeringen på område etter område framstår næringsfiendtlig.

Hun trakk fram flere eksempler:

- Jeg skjønner ikke at Høyre og Frp gikk inn for vern av 10 prosent av skogen. Det er et stengsel mot å bruke skog aktivt, blant annet i klimasammenheng. Jeg fatter heller ikke at Høyre ga forbud mot pelsdyr som en slags morgengave til Venstre. Sånn behandler du ikke en lønnsom norsk næring, påpekte Marit Arnstad.

Konkurransefortrinn

Til Dagbladet utdyper hun:

- Det er også vanskelig å forstå at ikke Høyre er opptatt av å ta i bruk de fortrinnene som norsk industri har. Et av konkurransefortrinnene er rein kraft. Ved bygging av NorthConnect-kabelen forrykkes balansen mellom verdiskaping i kraftbransjen og verdiskaping i norsk industri, sier Marit Arnstad.

Uforutsigbare avgiftsøkninger

Hun poengterer at hun verken har sansen for å forby nydyrking av myr eller å innføre statlig skatt på havbruksnæringen.

- Selvsagt skal havbruksnæringen gi tilbake til lokalsamfunnene som stiller areal til rådighet, både gjennom et havbruksfond og kanskje også gjennom en lokal arealavgift, sier Arnstad.

Hun mener at enkelte uforutsigbare avgiftsøkninger kommer som julekvelden på kjerringa for industrien uten noe forutgående dialog.

- At en slik næringsfiendtlig politikk skjer under en Høyre-ledet regjering er vanskelig å forstå.

Taxinæringen

Senterpartiets parlamentariske leder ønsker nå å utfordre Høyre på flere pågående saker.

- Har de virkelig tenkt å foreta en deregulering av taxinæringen, som ingen i bransjen ønsker? Og som de aller fleste kommuner rundt om i landet er i mot fordi det fører til dårligere taxitilbud, sier Marit Arnstad.

Hun mener treforedlingsindustrien er en nøkkelfaktor i den grønne klimaomstillingen.

- Har Høyre virkelig tenkt å tviholde på særregulering for norsk treforedlingsindustri som kan føre til at den taper i kampen mot svensk treforedling? Det gjelder CO2-kompensasjon. Det gjelder tilgang til skogsvirke. Norsk Skog på Skogn får ikke tak i nok tømmer, som fører til at de går på halv maskin. Svenskene utkonkurrerer dem, sier Marit Arnstad.

Mistet forståelsen

Hun hevder at Høyre har mistet en del av forståelsen for de naturbaserte næringene, og for store distriktsnæringer.

- Det holder ikke å være næringsnøytral overfor de store naturressursnæringene. Du må aktivt satse på dem hvis de skal utvikle seg videre.

- Høyres tese nå er at å redusere skatten for bedriftene betyr alt. Og holder fingrene unna resten. Mulig at det fungerer for enkelte næringer, men ikke for de naturbaserte næringene, sier Marit Arnstad.

Ber Høyre og Frp snu

Hun henviser til Høyres landsmøte og Fremskrittspartiets landsstyre.

- Der melder Høyre og Frp nå at de ikke vil ha noen statlig skatt på havbruket. Hvis de virkelig mener det, så bør Høyre og Frp snarest snu seg rundt og stoppe den pågående utredningen av statlig havbruksskatt. For det er meningsløst at byråkratene pålegges å bruke tid, krefter og ressurser på å utrede en skatt de to største regjeringspartiene allerede har sagt nei til.

- En pussig merkverdighet de enkelt kunne rydde opp i. Det er vanskelig å tro at Høyre og Frp mener alvor med sine vedtak om de ikke samtidig skrinlegger utredningen og statlig skatt på havbruk, sier Marit Arnstad.

Høyre: - Sp har mye å svare for

- Senterpartiet var Høyres beste næringsvenn, men har nå valgt venner som vil bygge ned norsk industri, sier Linda Hofstad Helleland, Høyres næringspolitiske talsperson.

Hun er ikke imponert over Arnstads angrep på Høyre.

- Sp har mer enn nok å svare for et samarbeid med sosialistene som gjør alt de kan for å svekke Norges største næringer, olje-gass og havbruk. Historisk sett er Høyre og Sp de partiene som har samarbeider godt i næringspolitikken for å skape næring og arbeidsplasser i distriktene. Men Vedum og Arnstad har dessverre valgt en annen vei gjennom å samarbeide med sosialistene, sier Linda Hofstad Helleland.

Norges fremste motstandere

Hun mener Senterpartiet står foran vanskelige avklaringer med det hun kaller «den røde fløy» i norsk politikk.

- Arnstad bør svare for partiene som utgjør deres flertall (Rødt, SV og MDG), Norges fremste motstandere av oljenæringen og havbruksnæringen som skaper tusenvis av arbeidsplasser i distrikts-Norge.

- Det er et paradoks at Sp kommer med en slik kritikk den dagen vi feirer EØS-avtalen. En avtale som gjør at norsk næringsliv har tilgang til å selge sine varer og som gir grunnlag for et næringsliv som skaper arbeidsplasser, og så sperrer de for tilgangen gjennom å ønsket om å skrote EØS-avtalen, sier Helleland.

Se seg rundt

Høyre-toppen poengterer at det går så det suser i norsk næringsliv, og i norske distrikter. Hun oppfordrer Arnstad til å se seg rundt.

- Høyres næringspolitikk har utløst store investeringer og bidrar til å skape nye arbeidsplasser. Havbruksnæringene opplever vekst, samtidig som de gir tilbake til fellesskapet.

- Jordbruksoppgjørene legger opp til bærekraftig vekst i landbruket, og vi bygger veier raskere og billigere. Og dette kommer vi til å fortsette å gjøre, sier Linda Hofstad Helleland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!