Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politisk barometer

Høyre etter skandaleukene: Fortsatt Norges største parti

Ap og Frp daler videre, mens Høyre befester sin posisjon som landets største parti på Dagbladets ferske meningsmåling.

HOLDER STILLINGEN: Høyre og Erna Solberg holder stillingen som landets største parti, tross innrømmelser av massiv svikt av varslersakene mot avgåtte Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HOLDER STILLINGEN: Høyre og Erna Solberg holder stillingen som landets største parti, tross innrømmelser av massiv svikt av varslersakene mot avgåtte Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre står støtt og tilsynelatende uberørt av Metoo-stormen som har herjet også dette partiet i starten på året.

I januarmålingen fra Ipsos får partiet en oppslutning på 26, 2 prost.

Målingen ville gitt 48 mandater på Stortinget, noe som er tre mer enn i dag, og gjør Høyre til Norges største parti for andre måned på rad.

Statsminister Erna Solberg (H) tror Metoo-effekten på meningsmålinger kan være overvurdert.

- Det er ikke sikkert at Metoo slår så hardt inn på meningsmålingene som mediene tenker. Det er langsiktige ting som ofte slår inn. Jeg tror også dette er de store linjene etter valget. Vi har fått til en regjering, vi har en Jeløya-plattform, sier Solberg til Dagbladet.

Rødgrønt flertall

Ap sliter fortsatt, og går tilbake 0,9 prosentpoeng siden desember. Fjorårets stortingsvalg var det nest dårligste valget for Arbeiderpartiet siden 1928. Likevel var ikke bunnen nådd, og januar-målingen gir en tilbakegang på 2 prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet.

Det ville gitt 2 færre mandater enn i dag.

Til tross for Aps tilbakegang, er det rødgrønt flertall på meningsmålingen – for første gang siden oktober i fjor.

FOR LAVT: - Vi har en krevende periode bak oss. Framover skal vi jobbe fram saker som handler om et trygt arbeidsliv og mer rettferdig fordeling, sier Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FOR LAVT: - Vi har en krevende periode bak oss. Framover skal vi jobbe fram saker som handler om et trygt arbeidsliv og mer rettferdig fordeling, sier Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

De rødgrønne reddes av Sp- og Rødt-framgang kombinert med Frp-nedgang.

​- Det er hyggelig at denne målingen viser flertall for et regjeringsskifte, men dette nivået er for lavt for Arbeiderpartiet. Det kan ha sammenheng med at vi har en krevende periode bak oss. Framover vil vi jobbe frem saker som handler om et trygt arbeidsliv og mer rettferdig fordeling, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til Dagbladet.

- Strålende måling

​SV har gått frem på flere målinger siden valget, og får 7, 6 prosent.

Senterpartiet går fram til 12,1 prosents oppslutning. Det er på nivå med rekordoppslutningen i fjor vår og sommer, da ulvedebatt og distriktsopprør preget mediebildet.

Med dette resultatet ville Sp ha fått 22 mandater på Stortinget, mot 19 i dag. Dermed er de på denne målinga nesten like store som Frp, som ville fått 23 mandater.

- Dette er en strålende måling for Senterpartiet. Vi er i ryggen på Frp. Jeg tror det handler om at vi har vært tydelige over tid, og at vi er det tydeligste opposisjonspartiet til regjeringens sentraliseringspolitikk. Mens regjeringen tror på store systemer, mener vi store systemer gjør mennesker små, mens små systemer gjør mennesker store. Vi er også tydelige på nasjonalt eierskap, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

I 2014 satte Sp seg som mål å ta igjen Frp og bli landets tredje største parti innen 2019.

- Denne målingen viser at målet om å bli større enn Frp er innen rekkevidde, sier Vedum.

VIL SLÅ FRP: Trygve Slagsvold Vedum og Sp har som mål å bli større enn Frp, og på denne målingen ligger de like bak. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL SLÅ FRP: Trygve Slagsvold Vedum og Sp har som mål å bli større enn Frp, og på denne målingen ligger de like bak. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Frp går tilbake

Frp får en oppslutning på 12, 5 prosent i januar. Med et slikt valgresultat ville Frp mistet på fire mandater sammenlignet med stortingsvalget.

- Vi har vært inne i en periode med mye støy rundt flere partier, og Fremskrittspartiet har ikke vært noe unntak. Det betyr at vi har fått brukt lite tid til å snakke om vår politikk og vise frem de gode resultatene vi har i regjering og på Stortinget. Jeg er helt sikker på at Fremskrittspartiet vil gå oppover på målingene igjen når folk får se alt det vi får til på samferdsel, innvandring, reduserte skatter og avgifter og ikke minst resultatene fra vår nye eldreminister, sier Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi.

Valgforsker Bernt Aardal peker på at meningsmålinger fra andre institutter har vist framgang for Frp i samme periode.

Det tredje regjeringspartiet, Venstre, virker ikke å ha tatt skade av å gå inn i regjering med Høyre og Frp. De får en oppslutning på 4,6 prosent, omtrent som i november og desember da de klokket inn på 4,8 prosent.

KrF ligger med en oppslutning på 3,7 prosentpoeng fortsatt under sperregrensen, der de har vært på 4 av 5 Ipsos-målinger etter stortingsvalget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!