FIKK 100 000 KRONER: Erna Solbergs Høyre fikk stor pengegave av Monaco-basert investor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FIKK 100 000 KRONER: Erna Solbergs Høyre fikk stor pengegave av Monaco-basert investor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Høyres rike onkler

Høyre fikk stor pengegave fra «skatteflyktning» i Monaco. Nekter å betale tilbake

Høyres egen oversikt viser at partiet fikk 100 000 kroner fra Monaco-basert nordmann. Audun Lysbakken raser og sier pengene bør sendes i retur til Monaco. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solbergs parti har tatt imot 100 000 kroner i valgkampbidrag av «værflyktning» Arne Helge Fredly. Det viser Høyres egen oversikt over pengebidrag til valgkampen 2017.

Den Monaco-baserte investoren Fredly vil ikke kalle seg selv skatteflyktning: Han foretrekker begrepet «værflyktning», ifølge Dagens Næringsliv. Dette på tross av at han i 2008 uttalte følgende: «Monaco har de beste rammevilkårene for forretningsvirksomhet, og det er ingen skatt på inntekt, kapitalinntekt eller formue».

SV-leder Audun Lysbakken har derimot ingen problemer med å kalle Fredly en norsk skatteflyktning. Han reagerer derfor voldsomt på at statsministers parti tar mot store pengesummer fra en som Fredly.

- Nå må Erna Solberg plukke opp telefonen, ringe til Høyres hus og si at de pengene, de skal gis tilbake. Gi pengene tilbake, Erna, sier Lysbakken til Dagbladet.

Steinrik

SVs nestleder Snorre Valen utfordret statsminister Solberg på skatteflyktninger under spørretimen onsdag. Da lovet Solberg at regjeringen gjør mye for å forhindre skatteflukt fra Norge.

Lysbakken synes dét rimer dårlig med pengegaven på 100 000 kroner som Høyre har fått fra Monaco-baserte Fredly.

- Erna Solberg kan ikke stå i spørretimen og skryte av sitt arbeid mot skatteflukt mens hennes parti tar imot pengegave til sin valgkamp fra skatterømlinger, sier han.

Ifølge en artikkel i Dagens Næringsliv fra 2015 utvandret Fredly fra Norge i 2000, og slo seg i Monaco i 2004, hvor man slipper å levere selvangivelse. «Han var Norges best betalte megler i en årrekke og hadde en skattbar inntekt på 45 millioner kroner i 1999, der bonusen utgjorde 40 millioner kroner, som fortsatt er rekord for en aksjemegler i Norge», skrev DN. Fredly skal også ha tjent 500 millioner kroner på bankaksjer.

- Undergraver velferdsstaten

Lysbakken sier videre at Solberg «ved å ta imot disse pengegavene, går Erna Solberg god for at det egentlig er greit å være skatterømling».

- Skatteflukt handler om å vende ryggen til det fellesskapet som Erna Solberg leder. Det undergraver velferdsstaten, og det gjør at andre må bidra mer når noen med mye ikke vil bidra.

Høyre vil ikke betale tilbake

Dagbladet har kontaktet Erna Solbergs rådgiver Sigbjørn Aanes. Han viser til Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarseth for å kommentere pengebidraget fra Monaco-baserte Fredly.

- Er Høyre komfortable med å ta mot penger fra en som ikke betaler skatt til Norge?

- Ja. Vi ønsker selvsagt at Norge skal være så attraktivt at enda flere ønsker å bli boende har i landet, for å skape arbeidsplasser og bidra til det norske velferdssamfunnet. Fredly er engasjert i at Norge skal bli et enda mer attraktivt land å skape lønnsomme arbeidsplasser i. Selv om han personlig har valgt å bosette seg i utlandet, investerer han stort i norske virksomheter, som i sin tur kan skape verdier, arbeidsplasser og skatteinntekter til Norge, sier Aarseth.

- Vil Høyre betale pengene tilbake?

- Nei.

- Erna Solberg snakket i spørretimen i dag om sitt arbeid mot skatteflukt. Hvordan skal vi kunne tro på dette, all den tid Høyre tar mot penger fra en SV kaller «skatteflyktning»?

- SV og Audun Lysbakkens næringsfiendtlige politikk ville i sin reneste form vært et solid bidrag til å jage folk ut av Norge - folk som ellers kunne brukt kunnskapen og pengene sine på å skape flere jobber i Norge. Høyre i regjering har gjort det mer attraktivt å skape jobber i Norge, avslutter Aarseth.