GJENNOMSLAG: Arve Kambe har lenge jobbet for at Høyre skal bidra til et økonomisk forlik med nordsjødykkerne. Her er lederen for Stortingets arbeids- og sosialkomité på hjemlige trakter i Haugesund. Foto: Kristian Eidesvik
GJENNOMSLAG: Arve Kambe har lenge jobbet for at Høyre skal bidra til et økonomisk forlik med nordsjødykkerne. Her er lederen for Stortingets arbeids- og sosialkomité på hjemlige trakter i Haugesund. Foto: Kristian EidesvikVis mer

Høyre følger Frp og vil punge ut til dykkerne

- Vi har snudd, sier Arve Kambe, Høyres leder for Stortingets arbeids- og sosialkomite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - At Høyre nå snur, er i respekt for Fremskrittspartiet som regjeringspartner, sier Arve Kambe, Høyres leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Mens Høyre historisk sett har vært tilbakeholdne, har Fremskrittspartiet lenge jobbet for et økonomisk forlik med pionerdykkerne. Etter EMD-dommen i desember, signaliserte finansminister Siv Jensen at regjeringen ville finne en løsning.

Friere partigruppe I det stille har Arve Kambe og hans støttespillere i Høyre jobbet for at partiet skulle komme pionerdykkerne i møte.

- I Høyre har det vært et delt syn på økonomisk erstatning til dykkerne.

Men fordi de fleste i den nye stortingsgruppa vår ikke har vært med på tidligere diskusjoner og gruppevedtak, står vi nå friere, sier Arve Kambe.

Konstruktive Han understreker at Strasbourg-dommen og at Høyre nå er i regjeringsposisjon har vært avgjørende for den politiske snuoperasjonen.

- Av hensyn til at regjeringen nå skal i dialog med nordsjødykkerne, vil jeg ikke nå forskuttere verken beløp, ordning eller sette opp grenser, utover å signalisere at Høyre er villig til å være konstruktive for å finne en god og varig løsning som også betyr pengesum til alle nordsjødykkerne innenfor en forsvarlig ramme, sier Kambe.

Rettslig prosess Høyres komitéleder er selv fra Haugesund, en region med mange offshoredykkere og et næringsliv sterkt knyttet til Nordsjøen.

- Ettersom Norge nå har fått en dom mot seg som staten ikke anket, ønsker Høyre å bidra til å sette endelig strek.

Høyre i Stortinget vil se positivt på at statsråden går inn i forhandlinger med nordsjødykkerne med sikte på at alle nå kan legge saken bak seg.

Det innebærer i så fall at alle rettslige prosesser i norske domstoler blir avsluttet, sier Kambe.

Nye øyne Hans anbefaling til arbeidsministeren og dykkerne er å komme fram til en god avtale som kan legges frem for Stortinget til endelig behandling.

- Høyre er derfor villig til å se på saken med nye øyne, men kan selvsagt ikke være med på alt. Det må i så fall være innen fornuftige rammer og i et godt samarbeidsklima som gjør at dype sår endelig kan leges. Det tok all for lang tid for norske myndigheter å beklage ovenfor Krigsseilerne.

La oss håpe at vi nå kan finne en løsning for dykkerne i 2014. Som leder i Stortingets arbeids- og sosialkomité vil jeg bidra til en god saksbehandling dersom saken kommer til Stortinget, sier Arve Kambe.

Skal vi tro de andre partigruppene på Stortinget, vil det nå neppe være vanskelig å lose gjennom et dykkerforlik.

Frp: - Fremskrittspartiet har i alle år kjempet for nordsjødykkerne og det engasjementet akter vi å fortsette fram til man får en verdig avslutning på et mørkt kapittel i norsk historie, sier Erlend Wiborg, første nestleder i arbeids- og sosialkomiteen.

Venstre: - Venstre har ment lenge at staten burde ha funnet fram til et fornuftig forlik med nordsjødykkerne, sier Sveinung Rotevatn, Venstres medlem i arbeids- og sosialkomiteen.

KrF: - Når vi ser de store lidelsene og skadene dykkerne har fått har det vært viktig for oss at staten tar sitt ansvar. KrF håper statsråden får til en varig løsning, sier Kjell Ingolf Ropstad, KrF-representant i Stortingets justiskomite.

SV: - Det er viktig å få denne saken drøftet og behandlet til et forlik mellom partene snarest. SV vil støtte og pushe på et slikt initiativ, sier Johnny Ingebrigtsen, SVs representant i Stortingets arbeids- og sosialkomite.

Ap: - Jeg håper vi nå kan få en rask løsning begge parter kan akseptere, og dermed sette en endelig sluttstrek for denne saken som har versert i rettssystemet i så mange år, sier Fredric Holen Bjørdal, Ap-representant i arbeids- og sosialkomiteen.