- Høyre forstår seg ikke på norske menn

Anniken Huitfeldt (Ap) langer ut mot de borgerliges plan om å fjerne fedrekvota.

- MENN VIL HA KVOTE: Anniken Huitfeldt mener nye tall viser at fedrekvota trengs. Hele 37 prosent av fedre i permisjon tok i fjor ut hele kvota. Nå mener arbeidsministeren at Høyre ikke skjønner at norske menn vil ha, nemlig mer tid med barna fra de er små av. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- MENN VIL HA KVOTE: Anniken Huitfeldt mener nye tall viser at fedrekvota trengs. Hele 37 prosent av fedre i permisjon tok i fjor ut hele kvota. Nå mener arbeidsministeren at Høyre ikke skjønner at norske menn vil ha, nemlig mer tid med barna fra de er små av. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Karakteristikkene sitter løst når arbeidsminister og leder for Arbeiderpartiets kvinnenettverk raser mot Høyre og Frps ønske om å fjerne fedrekvoten.

- Gang på gang har Høyre vist at de ikke forstår seg på norske menn, sier Anniken Huitfeldt til Dagbladet.

Fedre vil ha mer
Mens hun og den rødgrønne regjeringen har sittet ved makta har fedrekvota økt fra fem uker i 2005 til 14 uker fra 1.juli i år.

Ferske tall fra Nav viser at for hver gang pappakvoten er blitt utvidet, følger fedrene etter og øker permisjonen. I 2010, året etter at kvota ble økt fra seks til 10 uker, tok hele 23 prosent av fedrene i pappaperm ut full kvote. I 2011 var det 37,6 prosent av fedrene som tok ut alle ukene.

I fjor var den største gruppa med fedre i permisjon, 20 prosent, borte fra jobben i hele kvota på 12 uker. 17 prosent tok ut 10 uker.
 
- Disse tallene viser at når vi nå får fjorten ukers pappaperm tar norske menn ut de nye ukene.

Vil fjerne kvota
For to år siden gikk Høyres Julie Brodtkorb og Linda Cathrine Hofstad Helleland kraftig ut mot den nye foreldrepermisjonsordninga. I 2010 fikk de to flertall i Høyre for å fjerne fedrekvota. Det kan nå bli en realitet, om de borgerlige partiene vinner valget i september.

- Da vi skulle utvide pappakvoten for to år siden fikk vi høre fra Høyredamene at man ikke har råd til å ta ut pappapermisjon. Men hva har skjedd? Fedrene har tatt ut permisjon som aldri før, sier Huitfeldt.

Den gang mente Brodtkorb og Helleland at regjeringens forelderpermisjon var «designet for Grünerløkkapappaene; fedre i familier der begge foreldre har akademisk utdannelse og høy inntekt». Det mener Huitfeldt beviselig er feil.

- Denne spådommen fra Høyre er gjort til skamme. Det er først og fremst helt vanlige foreldre som trenger retten til fedrekvote. Norske menn vil være mer med barna fra de er små av, sier hun.

- Bytter argumentasjon
Huitfeldt mener Høyre bytter argumentasjon, litt etter hva som passer partiet best.

- Den gang var det at pappaene ikke hadde råd til å ta ut foreldrepermisjon. Da spådde de en nedgang i pappakvoten. Nå sier de det motsatte. De spår at fedrene fortsatt vil ta ut permisjon uten retten til fedrekvote.

- Høyre må slutte med synsinga og begynne å se hva norske menn faktisk velger, sier hun og legger til:

VIL FJERNE FEDREKVOTA:  For tre år siden fikk Linda Cathrine Hofstad Helleland og Høyre kvinnepolitiske leder, Julie Brodtkob (til venstre) få gjennomslag for å fjerne fedrekvota på Høyres landsmøte. Nå kan det også bli ny regjeringspolitikk fra høsten av. Da kan tusenvis av fedre miste retten til å være hjemme alene med barna uten mors innblanding. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL FJERNE FEDREKVOTA: For tre år siden fikk Linda Cathrine Hofstad Helleland og Høyre kvinnepolitiske leder, Julie Brodtkob (til venstre) få gjennomslag for å fjerne fedrekvota på Høyres landsmøte. Nå kan det også bli ny regjeringspolitikk fra høsten av. Da kan tusenvis av fedre miste retten til å være hjemme alene med barna uten mors innblanding. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- I arbeidslivsspørsmål er det rettigheter som gjør forandring. Man kan ikke stå med lua i hånda hos arbeidsgiver og gjøre det på egenhånd.

- Foreldre vet best
- Hvem av Anniken og oss Høyredamer som kjenner norske menn best, er vel ikke det viktige, sier Høyres kvinnepolitiske leder Julie Brodtkorp til Dagbladet med et smil, som likevel mener det er hun som har mannfolka på sitt lag.

- Undersøkelser fra 2010, 2012 og 2013 viser det samme: To av tre foreldre vil ha bort fedrekvoten. Huitfeldts uttalelser tyder på at hun og Ap, i sin iver etter å svartmale Høyre, har forsømt velgerne, og totalt mistet kontakten med grasrota, svarer Brodtkorb.

Høyre mener tiden med en kvote til far bør være over og at tiden er inne for én foreldrepermisjonspott til felles fordeling.

- Vi mener, til forskjell fra Ap, at familier flest er bedre skikket enn politikere til å vite akkurat hvordan hver familie bør organisere hverdagen. Huitfeldt snakker om "den vanlige familie". Jeg kjenner ikke noen A4-familier, men veldig mange ulike familier. Systemet må tilpasse seg familiene, ikke motsatt, sier Brodtkorb.