Høyre fortviler

Høyre gir Carl I Hagen skylda for det elendige valgresultatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I Høyres Hus i Oslo jublet medlemmene da NRK var direkte inne, men så fort kamera ble skrudd av deppet de.

Årsaken er enkel. Høyre taper så det suser sammenlignet med forrige valg. Dagbladet.nos valgdagsmåling viser at Erna Solbergs parti får 15 prosents oppslutning. Dem første prognosen på landsbasis viser at Høyre får 13,1 prosent av stemmene.

Ved valget for fire år siden fikk partiet 21,2 prosent.

Finansminister Per-Kristian Foss er svært skuffet over tilbakegangen i årets valg.

Han vil ikke gi skylda til noen, men konstaterer bare at enkelte Høyre-medlemmer nok har stemt taktisk på Venstre. At Carl I. Hagen startet personangrep mot Kjell Magne Bondevik i juni har også skapt mye kluss, sier Per-Kristian Foss.

- Mye av grunnen til Høyres fall skyldes Carl I. Hagens utspill i juni. Dette skapte unødvendig turbulens og usikkerhet, sier generalsekretær Trond Hole i Høyre til Dagbladet.no.

Han tror også at en del kan ha stemt Venstre av taktiske grunner, men legger ikke så stor vekt på dette i forhold til Hagens politiske spill.

- Det er svært jevnt og løpet for en samarbeidsregjering er ikke kjørt. Vi gir oss ikke før vi ser at alle stemmer er talt opp. Det er likevel klart at vi må ha en grundig evaluering etter valget for å se hvorfor vi går så mye tilbake, sier Hole.

Høyre fortviler

Stein Erik Hagen, bedre kjent som Rimi-Hagen, dukket opp på Høyres valgvake like før prognosene svingte i kveld. Hagen har støttet både Høyres og Vesntres valgkamp økonomisk.

Selv dro han god nytte av endringen i sgevinsbeskatningen, som gjorde at Hagen kunne ta ut 1,7 milliarder kroner i utbytte, uten å betale skatt. Venstresiden mente Hagen kvitterte for hjelpen med å støtte de borgerlige i valget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer