Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre, Frp og Venstre enige om sykehusplan- uten Krf

Ingen sykehus skal legges ned, men sykehusene beholder ikke nødvendigvis akuttkirurgitilbudet.

KRF UENIG:  Olaug Vervik Bollestad (nummer to fra høyre) mener avtalen det er enighet om kan gi svekkede akuttfunksjoner ved mindresykehus. Her sammen med Ketil Kjenseth (V) ,  Sveinung Stensland  (H) og Kari Kjønaas Kjos (Frp),  i vandrehallen på Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
KRF UENIG: Olaug Vervik Bollestad (nummer to fra høyre) mener avtalen det er enighet om kan gi svekkede akuttfunksjoner ved mindresykehus. Her sammen med Ketil Kjenseth (V) , Sveinung Stensland (H) og Kari Kjønaas Kjos (Frp), i vandrehallen på Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre er enige om felles avtale om de mest sentrale punktene i Nasjonal helse- og sykehusplan.

Ingen sykehus skal legges ned, men sykehusene beholder ikke nødvendigvis akuttkirurgitilbudet, opplyser partiene på en pressekonferanse.

- Akuttkirirgi der det er nødvendig - Hovedfokus for Frp har vært at de små sykehusene hele tiden har blitt fratatt oppgaver og har følt at de har måttet kjempe for oppgaver. Vi har vært opptatt av at ingen sykehus skal legges ned som følge av denne planen, sa Kari Kjønaas Kjos (Frp) da avtalen ble lagt fram i Stortinget i dag.

- Sykehusene som i dag har akuttkirurgiske tilbud, vil fortsatt ha dette der det er nødvendig, og hvis de klarer å opprettholde god kvalitet pasientsikkerhet, sier sa Kjos som nevnte sykehusene i Narvik, Lofoten, Volda, Stord og Flekkefjord spesielt som er sykehusene det har vært knyttet mest spenning til om vil beholde alle sine funksjoner.

De tre partiene i samarbeidet sier de legger opp til at det fortsatt skal være en «ryggrad» av akuttsykehus i Norge. Men det garanteres ikke at alle disse skal ha akuttkirurgisk tilbud.

- H, FrP og V er enige om å forsterke betydningen av de mindre sykehusenes funksjon. På de fleste mindre sykehus vil det være ulike former for akuttkirurgiske tilbud i fremtiden. Dette er forsterket i avtalen mellom de tre samarbeidspartiene, sier Ketil Kjenseth (V).

Krf uenig Krf var med på forhandlingene, men kom ikke til enighet med de andre partiene og er derfor ikke med på avtalen.

Olaug Vervik Bollestad i Krf sier de fem sykehusene bare er midlertidig fredet i avtalen.

- Jeg har vært med på forhandlingene helt fram til i går kveld, bare så det er sagt. Da det strandet var det fordi Krf ikke kunne gi støtte til en oppskrift som kan svekke beredskapen ved å ta fra mindre sykehus akuttkirurg, det er det de gjør selv om de kaller det noe annet, sier Olaug Vervik Bollestad i Krf til Dagbladet.

Hun mener helseplanen de tre resterende samarbeidspartiene, som sammen har et knapt flertall i Stortinget, i praksis vil bety en utarming av lokalsykehusene som har vært nedleggingstruet.

- Vi støtter oss til det høringen har slått fast, at akuttkirurgien ikke er dårligere ved små enheter, sier Bollestad til Dagbladet.

LA FRAM AVTALE :   Kristin Ørmen Johnsen (H), Kari Kjønaas Kjos (Frp) og Kjetil Kjenseth (V). Regjeringspartiene er kommet enighet med Venstre om hovedpunktene i en nasjonal helse- og sykehusplan. Avtalen ble presentert på Stortinget torsdag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LA FRAM AVTALE : Kristin Ørmen Johnsen (H), Kari Kjønaas Kjos (Frp) og Kjetil Kjenseth (V). Regjeringspartiene er kommet enighet med Venstre om hovedpunktene i en nasjonal helse- og sykehusplan. Avtalen ble presentert på Stortinget torsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

 Avtalen er i tråd med forslaget fra regjeringen om fire ulike typer sykehus: regionsykehus, stort akuttsykehus, akuttsykehus og sykehus uten akuttfunksjoner.
 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram