Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre går fram

Dersom partibarometeret for november hadde vært valgresultat, hadde Høyre fått 10 flere mandater på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre har festet grepet på velgerne og får 18, 9 prosent på Synovates partibarometer for november. Ap lekker litt til alle kanter og får 28, 6 prosent. Det betyr at Ap ville mistet 11 mandater i forhold til resultatet ved stortingsvalget for to år siden.

– Novembermålingen viser at den gode målingen for Høyre i forrige måned ikke var et blaff. Høyre er på oppadgående, sier Håkon Kavli i Synovate til Dagbladet.

Ikke i skyttergraven

Bakgrunnstallene viser at tidligere Høyre-velgere er i ferd med å finne tilbake til partiet. Høyre har vunnet tilbake velgere som tidligere har sagt de ville stemme Frp. Partiet tar også velgere fra Venstre.

– Kommunevalget bekreftet at det er en bevegelse i det norske folk. Flere synes at Høyre har blitt et bra parti igjen, sier Høyre-leder Erna Solberg. Hun tror Høyres anstrengelser for å gjøre partiet bredere og tydeligere, og en «konsekvent satsing på utdanning og forskning», har hatt god effekt.

– På den borgerlige siden har folk sett at vi ønsker å samarbeide med alle. Vi har ikke vært i skyttergraven mot andre partier, men sagt at vi må forsøke å finne løsninger, sier Solberg.

At både Høyre og Fremskrittspartiet har gått fram mens Arbeiderpartiet går tilbake, tror hun skyldes skuffelse over at mange av Arbeiderpartiets valgløfter har vist seg å være «retorikk» og «prat».

– Vil ha skifte

Høyre går fram

Fremskrittspartiet går opp med 1,2 prosent til 21,3, og ligger dermed på samme stabile nivå som partiet har gjort gjennom hele året. SV får 9 prosent.

– Jeg tror framgangen nå først og fremst skyldes at vi har vært veldig tydelige på at vi vil være alternativet til Stoltenberg-regjeringen ved valget i 2009, og at vi har klare svar på en del ting hvor regjeringen er famlende, sier Fremskrittspartiets formann Siv Jensen.

Målingen ville gitt 76 mandater for regjeringspartiene og med to mandater til Rødt til sammen 78 mandater for de rødgrønne. Men flertallet ville vært tapt. De borgerlige ville fått 91 mandater, hvorav 37 hadde gått til Frp. Det er én representant mindre enn i dag.

– Høyresidens framgang er jo et veldig klart tegn på at velgerne vil ha et skifte, sier Siv Jensen.

I kivingen mellom sentrumspartiene ligger KrF lavest på novembermålingen med 5,7 prosent, Sp får 6,2 prosent og Venstre 6,3 prosent.

Det ville gitt ett mandat mer til Venstre og ett mindre til KrF.

GÅR FRAM: Høyre.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling