FRAMGANG: Høyre og Erna Solberg spretter opp halvannet prosentpoeng på en fersk meningsmåling der SV er ille ute å kjøre og Ap fortsatt befester posisjonen som landets suverent største parti.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FRAMGANG: Høyre og Erna Solberg spretter opp halvannet prosentpoeng på en fersk meningsmåling der SV er ille ute å kjøre og Ap fortsatt befester posisjonen som landets suverent største parti. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Høyre går mest fram på ny meningsmåling

SV sliter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre spretter opp halvannet prosentpoeng på en fersk meningsmåling der SV er ille ute å kjøre og Ap fortsatt befester posisjonen som landets suverent største parti.

Høyre går fram 1,5 prosentpoeng til 23,4 prosent oppslutning på målingen som Norfakta har laget for avisene Klassekampen og Nationen. Dette er fortsatt et godt stykke unna de 26,8 prosentene partiet fikk i stortingsvalget for halvannet år siden.

Regjeringspartner Fremskrittspartiet går motsatt vei og mister 0,9 prosentpoeng og får 11,5 prosent i målingen. Støttepartiet Venstre har en liten framgang på 0,3 prosentpoeng til 5,2 prosent, mens Kristelig Folkeparti faller 0,1 til 4,4.

Enda verre er det med SV som står stille på 3,8 prosent, og sitter dermed fast 0,2 prosentpoeng under sperregrensa. Arbeiderpartiet øker 0,3 prosentpoeng til 41,6, mens tidligere regjeringspartner Senterpartiet faller 0,2 til 4,9.

Miljøpartiet De Grønne faller 0,3 til 2,6, Rødt faller 0,2 til 1,0, mens andre faller 0,5 til 1,6.

Dersom målingen hadde vært valgresultat ville Ap alene fått 78 mandater, 23 flere enn situasjonen er i dag, og med Sps ni ville de to partiene sikret stortingsflertall alene. SVs labre situasjon gjør at partiet mister fem mandater og ender på skarve to.

Frp og Høyre mister ni og seks mandater og må nøye seg med 20 og 42 plasser i stortingssalen. Selv ikke med støtte fra begge de to støttepartiene Venstre og KrF makter de borgerlige å sikre stortingsflertall.

(NTB)