Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Høyre gir skattelette til de som er født med sølvskje i munnen»

Aps finanspolitiske talsmann Torgeir Micaelsen om Høyres skatteforslag.

REAGERER:  Aps finanspolitiske talsmann Torgeri Micaelsen reagerer på Høyres skattelette med vantro, og mener det er viktigere å bruke penger på nye omsorgsplasser og ansatte i eldreomsorgen. Foto Rune Myhre / Dagbladet
REAGERER: Aps finanspolitiske talsmann Torgeri Micaelsen reagerer på Høyres skattelette med vantro, og mener det er viktigere å bruke penger på nye omsorgsplasser og ansatte i eldreomsorgen. Foto Rune Myhre / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres nestleder Bent Høie mener eldre mennesker skal få skattelette for gartner og storrengjøring hjemme.

Høyres omsorgsutvalg mener også arbeidsoppgaver som «pussing av sølvtøy, stryking, vindusvask» bør gi skattelette når eldre betaler andre for å gjøre joben.

Dobbelt urettferdig
Det mener Aps finanspolitiske talsmann Torgeir Micaelsen, er dobbelt urettferdig.

- Dette er å gi skattelette for sølvpuss og gartnere til de som er født med sølvskje i munnen. Det er dobbelt urettferdig. Det er jeg i mot, sier Micaelsen til Dagbladet og legger til:

- Vi står overfor svære utfordringer i eldreomsorgene i årene som kommer. Da må vi velge hva som er det viktigste å bruke pengene på. For meg er det sykehjemsplasser, skikkelig bemanning i eldreomsorgen og mer av den grunnleggende tryggheten i samfunnet - ikke skattekutt til friske pensjonister som vil ha sølvtøyet pusset.

Selv er Micaelsen ikke imot å kjøpe tjenester i hjemmet.

- Men jeg er imot at vi skal gi skattekutt til de som har råd til kjøpe seg slike tjenester.

Skattelette
I Høyres program går partiet inn for å gi eldre og pleietrengende skattelette for betalt ekstrahjelp i hjemmet. Nå tar Høyre-nestleder Bent Høie til orde for at det kan være gartnerarbeid, storrengjøring og vindusvask for eldre som vil fortsette å bo hjemme.

- Tanken er at dette skal gjelde tjenester som for eksempel at man i høy alder trenger hjelp til storrengjøring i huset og gartnerarbeid for å holde en hage, slik at den ikke gror fullstendig igjen. Vi snakker om større vedlikehold, slik at man kan bli boende hjemme, sier Høie til Dagbladet og legger til:

- Dette er et forslag som dreier seg om å få hjelp til det som går utover det kommunen har ansvar for. Veldig mange ønsker å bo hjemme lenger, men har behov for litt ekstra hjelp. For kommunene vil dette være positivt, sier Høie.

Fradraget kan komme som skattefradrag eller gjennom momsfradraget, ifølge Høie, som understreker at han synes hjelp til «sølvpuss ikke er et godt eksempel».

Fradrag for sølvpuss
Men det synes partiets eget omsorgsutvalg. I rapporten «Kvalitet for omsorg» utarbeidet i forbindelse med landsmøte til helga, har utvalget gått inn for at et slikt skattefradrag kan gjelde «tilleggstjenester som brukerne må betale selv. Pussing av sølvtøy, stryking, vindusvask».

- Vårt dokument har en lokalpolitisk innfallsvinkel på det som står i det inneværende programmet. Vi har gjentatt noe vi synes er viktig: Det handler om å få dokumentert hvilke utgifter man har på for eksempel å klippe gresset eller snøbrøyting, sier utvalgsleder og Høyres ordførerkandidat i Bærum, Lisbeth Hammer Krog, til Dagbladet.

- Hvorfor skal man ha skattefradgrag for sølvpuss, stryking og vindusvask?

- Det er blant annet med på å stimulere til å få dette markedet hvitt. Det er naturlig at man kan få trekke det fra på skatten. Det er ofte det som er problemet når man sitter med et stort hus og hage. Dette kan også å bidra til at de makter og ønsker å bo hjemme, sier Krog.

KrF først ute
I helga vedtok KrF å innføre et skattefradrag for alle som betaler for ekstrahjelp i hjemmet. Nå gjenstår det å se om Høyre følger etter.

Det er i tråd med den svenske modellen, det såkalte RUT-fradraget, hvora man har innført skattelett for alle typer ekstrahjelp i hjemme, uavhengig alder eller pleiebehov.

Krog ser gjerne at partiet følger etter i samme spor.

Ser til Sverige
Tidligere Høyre-statsråd, blogger og leder for tenketanken Civita, Kristin Clemet, ivrer for at Norge skal se til Sverige.

- I Sverige har man fått bukt med deler av dette problemet ved å innføre et skattefradrag for kjøp av tjenester i hjemmet. Det har gitt en sterk vekst i hjemmeservicebransjen, gitt arbeid til mange arbeidsløse og gjort at mange som tidligere arbeidet eller kjøpte tjenester «svart», nå kan gjøre det «hvitt», skriver hun i et blogginnlegg som ble publisert i går.

Men foreløpig holder Høyres nestleder igjen.

- Vi har ikke gått inn for det. Det er en diskusjon som vi må eventuelt må ta i forbindelse med neste program.

SKATTELETTE: Høyres nestleder Bent Høie vil gjerne gi eldre og pleietrengende i kommunene skattelett for husarbeid som de selv ikke greier å gjennomføre i hverdagen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SKATTELETTE: Høyres nestleder Bent Høie vil gjerne gi eldre og pleietrengende i kommunene skattelett for husarbeid som de selv ikke greier å gjennomføre i hverdagen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media