Høyre-grupper med voldsoffensiv i Colombia

Bogota : Minst 130 mennesker har blitt drept av halvmilitære høyregrupper i Colombia de siste fire dagene, trolig i et forsøk på å skyte i filler den gryende fredsprosessen i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsforhandlingene mellom regjeringen og den største geriljaorganisasjonen FARC fortsetter som planlagt i dag, til tross for drapsbølgen, opplyste talsmenn for myndighetene i går.

De høyreorienterte dødsskvadronene drepte mer enn 40 sivile i forskjellige angrep søndag. Antallet drepte etter deres fire dager lange offensiv kom dermed opp i minst 130. De siste drapene omfatter et angrep på en landsby i Putumayo-regionen, der minst 20 bønder ble skutt eller hugget ihjel med jungelkniver.

Flere andre landsbyer har blitt angrepet av de tungt bevæpnede soldatene fra de høyreorienterte Forente selvforsvarsgrupper, AUC. Angrepene var særlig rettet mot landsbyer og grupper som var mistenkte for å sympatisere med den venstreorienterte geriljaen.

Angrepene kan være en hevnaksjon etter at FARC-geriljaen like før nyttår inntok en AUC-bastion. Det kan også være en styrkedemonstrasjon, for å understreke kravet om at AUC må få en plass ved forhandlingsbordet i landets gryende fredsprosess, som ble høytidelig åpnet med en seremoni torsdag i forrige uke.

FARC-geriljaen avviser dette kravet. AUC er offisielt forbudt, men ifølge menneskerettsgrupper har AUC-militsen ofte operert med stilltiende godkjennelse fra eller i direkte tospann med hæren, i sin jakt på geriljaen.

(NTB-AFP-Reuters)