Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre-Hallgrim blir teknoartist

- Kuult og heilt rått, asså Blir høyrepolitikeren Hallgrim Berg den første norske teknoartisten over 50 år? I går debuterte han med en sløy trip hop-miks av munnharpeslåtten «Den endelause» i NRK Petre-programmet «XL». - Heilt rått, var Hallgrim «Hallberg»s kommentar etter sending.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette må da være noe for ungdommen, sier folkemusikkentusiasten, som på den måten håper å kunne åpne ungdommens øyne for slåtter, stev og annen bygdemusikk.

Det begynte med at Dagbladet skrev om Hallgrim Bergs planlangte seljefløyteplate. Petre fulgte opp med å invitere Berg til studio for å spille, og Hallgrim lot seg ikke be to ganger.

Rytmisk drømmelåt

- Jeg husker ikke hvorfor jeg var i radiostudio, men jeg spilte i hvert fall den nykomponerte slåtten «Den endelause». Og det kunne gjort kort prosess på Petre-produsent Erik Walkoff, som hørte programmet mens han kjørte bil:

- Jeg kicka totalt og var langt ned i grøfta. Munnharpa til Hallgrim har selve urtekno-lyden. Jeg ringte øyeblikkelig til «Hallberg», som vi kaller ham nå, og fikk lov til å leke meg med munnharpelydene i studio.

Resultatet er trance/trip hop-miksen «Trip Berg», en duvende, seig og rytmisk drømmereise med «Hallberg»s tre firedels slått i fire firedels beat.

Når «Hallberg» åpner spjelet heilt , som han kaller det, låter munnharpa som en litt slankere utgave av aboriginer-instrumentet didjeridoo: Urlyden er nærmest hypnotisk.

Inn på do

- Kom her, sier «Hallberg» og drar oss inn på nærmeste NRK-toalett. - Fin akustikk, hør nå.

I det samme strener AUFs Trond Giske inn - for å utforske en helt annen urlyd, skal vite.

Arbeiderpartipolitikeren har vært med på mye, og ser ikke det minste forbauset ut over å finne Dagbladets to utsendte sammen med kollega Berg på et trangt herretoalett.

«Hallberg» trår til i den ene båsen, og Giske i den andre. Aldri har vel et NRK-toalett hatt et så spesielt uttrykk i stereo, hvorpå Giske roper over til Berg:

- Har du hodet nedi skåla for å få fram den lyden?

Hippe Hallgrim på plate

Den ungdommelige og hippe miksen av Hallgrim Bergs «Den endelause» blir å finne som bonusspor på den kommende seljefløyteplata.

- Det er ikke usannsynlig at vi gir den ut på singel også. Det er så mange fine lyder i harpa til Hallgrim. Vi skal spille inn mer, sier Erik Walkoff.

«Hallberg», som selvsagt uttales på engelsk, er innstilt på å fortsette det nye, hippe samarbeidet.

- Munnharpa er i ferd med å ta heilt av. Jeg holder kurs, og folk har for alvor fått øynene opp for instrumentet.

- Men det viktigste er å bruke hodet. Åpne alle kanaler og la innmaten svinge. Da er du solgt, sier hippe Høyre-Hallgrim, som selv er solgt til teknokulturen.