Høyre halvert i løpet av 12 år

Siden 1990 har Høyre mistet mer enn 50000 medlemmer, eller like mange som de andre politiske partiene til sammen. - Det bekymrer meg ikke, sier partileder Jan Petersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Petersen peker på at medlemsflukten de siste åra har stagnert.

- Midten av 1990-åra var verst. Nå har det roet seg, sier Høyre-lederen.

Høyre hadde per nyttår 52043 navn i sine lister.

Det er knapt skyggen av hva Høyre en gang var, og det laveste tallet siden begynnelsen av 50-åra. På sitt største var partiet i 1982, med 176500 medlemmer.

- Dette er tendenser vi ser over hele Europa. De eldre, store partiene har stort gods av medlemmer, og tallet går ned etter som færre ønsker å binde seg til ett parti, mener Petersen.

- Det er ikke politikk eller organisasjon som har skylda?

- Nei, det fungerer som før.

KrF tar innpå

Det gjør det også i KrF. Forskjellen fra Høyre er imidlertid at dette partiet har klart å holde på langt flere av sine medlemmer: Fra 1990 har KrF ikke tapt mer enn 2657 medlemmer, og teller i dag totalt 46395.

Bondeviks flokk puster dermed Ap og Høyre i nakken.

- Vi jobber målrettet med rekrutteringen, våre lokallag er svært aktive og har jevnlige kampanjer, forklarer partileder Valgerd Svarstad Haugland.

- KrF-medlemmet er dessuten veldig trofast mot partiet. Selv da partiet lå lavt på meningsmålingene, holdt medlemstallet seg.

Vil synke mer

Valgforsker Anders Todal Jenssen tror Høyres massive tilbakegang skyldes et parti av individualister som allerede i utgangspunktet var kunstig stort.

- Erling Norvik startet en partireisning på 1970-tallet som ellers kjennetegner arbeiderbevegelsen. Derfor ble antallet så stort.

Todal Jenssen er ikke i tvil om at tilbakegangen for partiene vil fortsette - inkludert KrF.

- Folk har vanskelig for å stå inne for et helt partiprogram, samtidig som partiene ikke lenger har den samme nytten av medlemsmassen økonomisk. De finansieres nå først og fremst av staten. Jeg tror de store partiene vil bevege seg ned mot en medlemsmasse på 8000- 9000 på sikt, før de forstår at de må rekruttere bedre.

Frp på skolebenken

For også de andre partiene har mistet medlemmer i bøtter og spann. Ap har tapt mer enn 30000 medlemmer på 12 år, Sp nesten 16000. For de andre partiene blir utslagene mindre da de ikke har hatt noen stor medlemsorganisasjon i utgangspunktet.

Bare Frp går fram, og dette finner Todal Jenssen interessant:

- I likhet med Ap var et kjennetegn på Frp lavt skolerte medlemmer. Da Carl I. Hagen skulle rydde opp i partiet, sørget han for å sende lokallags- og kommunestyrefolk på kurs og klarte på den måten å bygge organisasjonen.

Det har vært en suksess: i dag er de velskolerte og skaper lite bråk.

<B>IKKE BEKYMRET:</B> Jan Petersen