- Høyre har det regjeringen er tom for

Erna Solberg var i storform under åpningstalen fra Høyres landsmøte.

Oslo  20120502.
Høyre leder Erna Solberg under pressekonferansen i forbindelse med Høyre sitt landsmøte i Oslo onsdag. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Oslo 20120502. Høyre leder Erna Solberg under pressekonferansen i forbindelse med Høyre sitt landsmøte i Oslo onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter noen innledene ord fra ordføreren i Oslo Fabian Stang, og en konsertopptreden fra artisten Tooji, var det klart for partilederens åpningstale. Høyre-lederen starter talen med å takke sine partifeller for årets innsats.

-  Kjære venner, tusen takk for innsats, valgkampseieren vår skyldes mest av alt deres innsats.

Hun fortsatter talen med å snakke om 22. juli, og hvordan resultatene deres i år blir ubetydelig i det perspektivet. Hun peker på mangfold som en viktig del av å bekjempe ekstremisme. 

- Kjernen i vår liberal konservative arv er å kjempe mot ekstremister, og  lage et inkluderende samfunn, og hvor det teller mer hvem du er enn hvor du kommer fra.

Mangfold og nye løsninger

Mangfold blir en gylden tråd gjennom hele Solbergs tale. Hun trekker fram det hun mener er regjeringens bastante vegring mot det private.

- Det finnes ikke en felles mal på hvordan eldre vil ha, det er et mangfold av behov.
Derfor må vi ha et mangfold av tilbud, slik at alle får et tilbud som virker for dem, sa Solberg, og fortsatte:

- Mange politikere bekymrer seg veldig for hvordan det blir hvis folk får bestemme mer selv. Jeg bekymrer meg mer om hvordan byråkrater har økt makt over folks skjebne.

Best på forskning
Høyre-lederen vil at Norge skal bli en forskningsnasjon. Hun mener det er forskning og nyskaping som er nøkkelen til et sterkt Norge i fremtiden.

- Kunnskap er en forutsettning for å løse utfordinger. For Høyre er dette helt åpenbart.

Hun sier deretter at venstresiden selv har innrømmet at de ikke har god nok skolepolitikk.

- Til og med Giske innrømmer dette, og da er det verdt å lytte til. Ap har ikke lagt godt nok merke til de gode elevene i norske skole. Men Ap-skolen har også sviktet de som ikke har foreldre som har leser lekser sammen med barna. Det er kanskje det som gjør meg mest stolt av å representere Høyre. Fordi vi vil styrke skolen for de som trenger det mest.

- En ny regjering må tenke nytt også om kunnskap. Høyres ambisjon er at Norge skal bli et kunnskapsland. Derfor må en investere i ansattes kompetanseutvikling. Mange som faller utenfor arbeidslivet gjør det fordi de mangler kompetanse. Derfor er kunnskapspolitikk også næringspolitikk, mener Høyre-lederen.

Høye krav til læreren
Erna Solberg siterer dermed Arne Garborg ord om læreren, som hun sier skal være et satsningsområde for Høyre. Det skal bli vanskeligere å bli lærer, om Høyre får makten.

- De som skaper grunnlaget for kunnskapene er ekstremt viktige. Høyre har derfor høye ambisjoner for læreren, sier Solberg.

Hun sier også at Norge snart må ta konkurransen med danske og svenske universiteter på alvor.

- Vi skal fremme konkurranse, fordi konkurranse gjør oss bedre, sier Erna om måling av resultater fra Norske universtiteter med andre i norden.

Mindre statlig eierskap
Solberg dro oss fram at partiet vil ha mindre statlig eierskap i Norge. Hun mener det vil gi folk tilgang til å eie mer.
- Næringslivet er omringet av, til dels eid av, en omfattende stat. Makten utøves både formelt og uformelt. Rundt regjeringsbordet, rundt styrebordet og nå også rundt bordene på Lorry, sa Høyre-lederen.

Solberg la vekt på at Høyre tror på aksjedemokrati og medarbeiderdemokrati.

- Da får staten mindre innflytelse, og innbyggerne får mer innflytelse, mener Solberg.

Hun la til at maktspredning ikke er ansvarsfraskrivelse, men gir enkeltmennesket, lokaldemokratiet, næringslivet og frivilligheten frihet og tillit.

Lunken start
Det har vært en lunken start på dagen for Høyre. Etter årets første partilederdebatt i går våknet Høyre-lederen til klart fall på partibarometeret. Høyre går tilbake 2,7 prosentpoeng til en oppsluttning på 25,7 prosent på NRKs måling. Det er partiets laveste oppsluttning på åtte måneder.

Ler av Jens
Jens Stoltenberg sa i sin åpningstale til Arbeiderpartiets landsmøtet at man ikke lenger kunne stole på Høyres økonimiske politikk, nå som de skal samarbeide med Frp. Solberg på sin side siert at Høyre ikke ønsker å bruke mer oljepenger enn det handlingsregelen tilsier.

- Jeg ler av dette, for folk vet at Høyre kan styre trygt. Det er en ryggmargsrefleks i Høyre å ikke bruke penger uansvarlig. Det er så utrolig typisk av Ap. Det tegner et bilde av at det er bare de som kan styre. Men jeg tror ikke velgerne går på den, sa Solberg til Dagbladet denne uken.

Høyres Norge 2030
Under helgens landsmøtet vil partiet ha politiske debatter, vedta resulasjoner og diskutere mål for Norge frem mot 2030. Som partiet mener vil ha stor betyding for det nye stortingsvalgprogramet. På søndag skal det velges partiledelse. Valgkomiteen foreslår at den sittende ledelsen stiller til gjenvalg.

Dagbladet følger landsmøtet til Høyre fra Radisson Blu Scandinavian Hotel tett hele helgen.