- Høyre hisser opp lærerne

Høyre inviterer til krig mot lærerne. Det mener lærerlagsleder Helga Hjetland, som krever at partiet forteller lærerne hvordan Høyre-skolen egentlig vil bli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi mener det er grunn til å rope varsku. Når Høyre har gjort skole til hovedsak, mener vi partiet må kunne svare på en del spørsmål, sier Helga Hjetland.

- En krigserklæring

I går skrev Dagbladet om rapporten som viser at Høyres skatteletter kan føre til færre skoler og større klasser.

Lederen for Norsk Lærerlag, frykter at det kan bli konsekvensen dersom partiet ikke vil gi kommunene mer penger. Men Hjetland, som står i spissen for 75000 lærere, har også finlest programmet Høyre går til valg på. Nå utfordrer hun partiet til å svare for seg for å unngå krig med lærerne dersom Høyre kommer til makta.

- Høyre ønsker å overføre forhandlingsansvaret for lærerne fra staten til kommunene. Det er som en krigserklæring mot lærerne, sier Hjetland.

Større forskjeller

- Hvorfor?

- Vi tror det vil føre til større forskjeller i skoletilbudet i landet. Rike kommuner kan kjøpe opp de best kvalifiserte lærerne, mens fattige kommuner vil få store problemer med å skaffe kvalifiserte lærere. Jeg vil utfordre Høyre til å fortelle hvordan de vil sikre lik tilgang på kvalifiserte lærere over hele landet, og sikre at de fattige kommunene ikke kommer bakerst i køen, sier hun.

Må heve lønna

Hun frykter også at innføring av såkalt «prestasjonslønn» vil gjøre det vanskeligere å skaffe nok lærere.

- Hvis vi ikke får klare løfter om at lønna bli hevet generelt, vil det ikke bli en bedre skole.

- Høyre sier de vil slippe skolen fri. Det høres fint ut, men det ser ikke ut som om de vil gi lærere og rektorer mer armslag. Flere tester, måling av elevenes og lærernes prestasjoner, offentlige eksamensresultat og konkurranse mellom skolene kan diskuteres hver for seg, men samlet sett gir det en følelse av strammere skoler med mindre frihet. Høyre må si hvordan de vil slippe skolene fri, sier lærerlagslederen.

Alle får hjelp

Hun etterlyser også konkrete pengeløfter til skolene, og særlig for elever med problemer.

- Høyre har ikke sagt hvordan de vil finansiere en skole hvor alle får hjelp, sier Hjetland.

<B>VIL HA SVAR:</B> - Hvis de ikke klarer å konkretisere bedre er det grunn til å advare. Høyre har mange gode intensjoner, men de har sluppet unna det å si hva de egentlig mener, sier Helga Hjetland, leder for Norsk Lærerlag.