Høyre i fritt fall

Høyre faller som stein på MMIs siste meningsmåling. Regjeringens største parti får bare 12,5 prosent - det laveste siden regjeringen ble dannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare KrF som har problemer med velgerne sine. På den siste meningsmålingen fra MMI får Høyre det dårligste resultatet på sine to år i regjering. 12,5 prosent er et dramatisk fall fra et allerede dårlig valgresultat i høst på 18,2 prosent.

Nedslående

Partileder Jan Petersen var i går på reise i Mosambik og kunne ikke kommentere de elendige tallene. Nestleder Erna Solberg, som av mange regnes som en av de mest aktuelle til å overta ledervervet, sier til Dagbladet at meningsmålingen er nedslående.

- Det er forstemmende for partiet Høyre, men jeg vil se flere meningsmålinger før jeg sier at dette er en riktig trend eller ikke. Jeg er ikke fornøyd med det, sier kommunalminister Erna Solberg.

Hun er overrasket over at Høyre har falt så mye på MMIs meningsmåling for oktober. Meningsmålingen ble gjort i uka etter at statsbudsjettet ble lagt fram.

SV-rekord

Parallelt med at Høyre faller, går Frp kraftig fram. Ap holder seg på 25-tallet.

SV gjør sin beste notering noensinne på en MMI-måling. 21,3 prosent er drøye to prosentpoeng opp siden forrige måned.

Men jubelen står neppe i taket hos SV. Valgresultat ble skuffende lavt i forhold til alle de gode målingene både før og etter valget.

Valgforsker Bernt Aardal påpeker at målingen er den dårligste for Høyre i denne regjeringsperioden.

- Utover våren 2002 så det ut til at Høyre var det regjeringspartiet som skulle stikke av med gevinsten for regjeringens arbeid. Nå viser det seg at det ikke har skjedd, sier Aardal.

KrF-gjennomslag

Erna Solberg går langt i å antyde at Høyre har latt KrF og Venstre få for mye gjennomslag i regjeringens politikk. Dette har gått ut over Høyres hjertesaker og har skuffet mange høyrevelgere.

- En del av våre velgere mener at vi ikke har levert nok på skattelettelser, og at profilen på budsjettet er mer preget av våre samarbeidspartnere enn av oss. Slik er tilbakemeldingen fra en del tillitsvalgte, sier Solberg.

- Er du enig i dette?

- Det er klart at særlig på området skatt har vi ikke kommet så langt som vi har ønsket. Men vi må ikke overfortolke denne målingen, sier Solberg.

- Synes du målingen er alvorlig?

- Jeg tror det er mest alvorlig for Norge som nasjon når de som tar ansvar kommer dårlig ut. Vi ser hvor enkelt det er å skape forventninger og ikke realismen i det, sier Solberg.

Hennes anklage er at den norske politiske debatten er for kortsiktig og preget av overbud.

- De som vinner på mangelen på debatt, er SV og Frp, sier Solberg.

Se også side 2

IKKE FORNØYD: Kommunalminister Erna Solberg synes 12,5 prosent oppslutning er nedslående. Her er hun på vei fra et foredrag på Bristol Hotel til kontoret i Akersgata, fulgt av sikkerhetsvakter.