Bunads-Høyre utfordrer nikkers-Høyre

Høyre i klima-spagat

- Høyre står midt i et klima-dilemma. Vi kommer til å utfordre vedtatte sannheter, sier Henrik Asheim, Høyres finanspolitiske talsperson.

FRUSTRASJONEN: Henrik Asheim, finanspolitisk talsperson i Høyre, sier at han har forståelse for frustrasjonen som Høyre-folk har tilkjennegitt de siste ukene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRUSTRASJONEN: Henrik Asheim, finanspolitisk talsperson i Høyre, sier at han har forståelse for frustrasjonen som Høyre-folk har tilkjennegitt de siste ukene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi må avklare noen dilemmaer vi står i som parti. Høyre kan ikke tenke på klima bare som strategi; «vi må gjøre mer på klima». Vi må gi noen svar på den gedigne utfordringen det er å skape en klimapolitikk som er bærekraftig, realistisk og gjenkjennelig Høyre-politikk, sier Henrik Asheim.

Sammen med Linda Helleland leder Asheim arbeidet med å utvikle et nytt partiprogram.

Bunads-Høyre mot nikkers-Høyre

Han medgir at Høyre er delt i to fløyer når det gjelder vekst og vern.

- Hvis vi skal lage mer fornybar energi, så må vi bygge noen vindmøller eller noen vannkraftverk. Vi står hele tiden i dilemmaer, der Høyre ikke har et avklart standpunkt.

Henrik Asheim humrer mens han forteller om da han en gang foreslo å bygge ut mer vannkraft, oppdaget at Høyre i det spørsmålet var splittet i det han kalte bunads-Høyre og nikkers-Høyre.

- Bunads-Høyre er veldig for vannkraft, fordi de bor der vannkraften er. Mens nikkers-Høyre er veldig mot, fordi de går på ski der, sier han.

- Vi er et konservativt parti, så vi lander jo ikke på «hurra, her skal det bygges overalt» eller «her skal ingen ting bygges». Disse avveiningene må vi finne gode svar på. Klimabevegelsens ultimate krav om å stenge all olje- og gassutvinning er fullstendig uaktuelt både for Høyre og Arbeiderpartiet. Det kommer ikke til å skje. Det er for kostbart, og alt for mange mister jobben. La oss si at vi hadde vedtatt en sluttdato, så hadde det ikke vært en klimastreik foran Stortinget, men en helt annen streik bestående av medlemmer i Fellesforbundet, sier Henrik Asheim.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer