Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre innfører nye tiltak mot seksuell trakassering

- Vi trenger en ryddejobb, sier statsminister Erna Solberg.

KOMMENTERER METOO: Statsminister Erna Solberg kommenterer i kveld varslings-sakene i Unge Høyre. Foto: Lars Eivind Bones
KOMMENTERER METOO: Statsminister Erna Solberg kommenterer i kveld varslings-sakene i Unge Høyre. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har sviktet i det arbeidet vi skulle gjort for et trygt, politisk miljø. Vi trenger en ryddejobb, sier statsminister Erna Solberg under kveldens pressekonferanse i forbindelse med varslene som er kommet den siste tida om seksuell trakassering i partiet.

Etter at varslene mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise ble kjent tidlig i januar er det kommet tilsammen 21 varsler om upassende oppførsel. Ti av disse varslene gjelder Tonning Riise. De resterende gjelder andre ikke-navngitte personer i partiet.

Høyre opplyser på sin hjemmeside at samtlige varslere skal følges opp for å få bukt med seksuell trakassering i partiet.

Høyre skal sørge for at varslerne får all nødvendig bistand både juridisk rådgivning og annen hjelp. Partiet lover også at alle saker skal konkluderes i samråd med varsleren. Det blir opplyst at Høyre ikke vil kontakte politiet angående sakene.

Varslerne kan selv anmelde sakene og får tilbud om juridisk bistand fra Høyre.

- De reglene og rutinene vi har har ikke fungert godt nok. Jeg er redd for at slike saker påvirker norsk politikks integritet og rekruttering fordi disse sakene utfordrer tilliten vår. Jeg mener dette er så viktig at jeg vil invitere de andre partilederne til et møte, sier Erna Solberg.

DIREKTE: Statsminister Erna Solberg og generalsekretær i Høyre John-Ragnar Aarset redegjør for varslersakene. Video: NTB/Scanpix Vis mer

Alkohol

Jonas Gahr Støre besluttet i januar at Ap slutter å spander alkohol på arrangementer. Nå innfører også Høyre strengere reglser knyttet til alkoholbruk.

Alkoholbruk på partiarrangementer skal gjennomgås.

Partiet vil opprette et utvalg ledet av Henrik Syse for å evaluere partiets håndtering av varslingssakene som er kommet inn etter Kristian Tonning Riises avgang.

Partiets håndtering av varslingssakene skal evalueres og det skal undersøkes hvorfor varslingsrutinene ikke har fungert godt nok. Utvalget skal også revidere og foreslå endringer i partiets etiske retningslinjer for å sørge for nødvendige arbeidsrutiner og klargjøring av ansvar i organisasjonen.

Flere tiltak

På dette tidspunktet har Høyre innført disse tiltakene:

1. Alle varsler skal loggføres skriftlig, og være kjent for generalsekretær i Høyre.

2. Et uavhengig varslerpunkt opprettes for å sikre uavhengighet.

3. Introduksjonsprogrammet for nye ledere i Høyre, Unge Høyre og øvrige ansatte skal forbedres.

4. Forholdet til alkoholbruk på partiarrangementer skal gjennomgås.

5. Bevisstheten om etiske retningslinjer og seksuelle trakassering i organisasjonen skal økes på alle nivåer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!