Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre inviterer moderate Frp-ere

Høyre og Venstre kappes om å ta avstand fra «nye Frp» i Oslo, i stedet utropes den tidligere byrådskameraten til en hovedmotstander. Nyslått Oslo Frp-leder Geir Ugland Jacobsen takker for motstanden.

PATRIOTER: Oslo Frp's årsmøte går inn for å gjøre partiet til et patriotisk fyrtårn. Siv Jensen stemte ikke for av formalistiske grunner. Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde var en av arkitektene bak forslaget - og stemmer for. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PATRIOTER: Oslo Frp's årsmøte går inn for å gjøre partiet til et patriotisk fyrtårn. Siv Jensen stemte ikke for av formalistiske grunner. Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde var en av arkitektene bak forslaget - og stemmer for. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Oslo Frp vedtok i helga at de ønsker å bli et «patriotisk fyrtårn» og bli en del av den nye høyresiden i USA og Europa. Samtidig ble Geir Ugland Jacobsen valgt til ny leder i Siv Jensens fylkeslag, som også blir sett på som et retningsskifte.

«Frp har alltid definert seg selv som et parti på høyresiden. Vi trenger derfor å ta et valg: Skal vi være en del av Europa og USAs nye høyreside, og være et fyrtårn for patriotiske velgere, slik Senterpartiet har hatt suksess med, eller skal vi være en del av den liberal/sosialdemokratiske partifloraen slik Høyre har blitt, og derved kjempe om de samme velgerne som alle andre?» heter det i resolusjonen (les hele i faktaboksen nederst).

Fremskrittspartiet har fra 2000 til 2015 enten sittet i byråd eller vært støtteparti for et borgerlig byråd bestående av Høyre, Venstre og KrF.

V: Frp hovedmotstander

Tidligere samarbeidspartnere uttrykker imidlertid nå sterk uro over utviklingen i Oslo Frp. Lengst går Venstres Hallstein Bjercke, som avviser ethvert samarbeid med Frp i hovedstaden.

- Jeg vil utrope Oslo Frp til en av våre politiske hovedmotstandere. Vi i Oslo Venstre skal være de fremste til å vie oss i strid mot nasjonalistiske og illiberale holdninger, som jeg oppfatter ligger bak uttalelsen fra Oslo Frp's årsmøte, sier Bjercke.

- Vi aksepterer ikke denne typen standpunkter, og vi kan overhodet ikke samarbeide med et politisk parti som ønsker en slik politikk gjennomført i vår by og vårt land. Oslo Frp tar med dette et langt skritt over på feil side av den streken i politikken som man ikke bør trå over, fortsetter Venstre-toppen.

Frp-leder Siv Jensen var selv til stede på årsmøtet i sitt eget fylkeslag, men stemte mot resolusjonen som har skapt så sterke reaksjoner. Til Dagbladet lørdag sa hun at det var formalistiske grunner til at hun stemte imot, men at Frp alltid har satt Norge og norske interesser først.

- Jeg stemte mot resolusjonen fordi Frp allerede har en prosess for å lage et nytt partiprogram. Sylvi Listhaug er godt i gang med programjobben, og hun vil sammen med komiteen som velges på landsmøtet innhente innspill fra hele partiet. Derfor mener jeg at det ikke er behov for å nedsette flere utvalg som skal jobbe med dette, sier Jensen til Dagbladet.

BAKERSTE BENK: Tidligere partiformann Carl I. Hagen var ikke delegat på fylkesårsmøtet, men var gjest med talerett. Han var strålende fornøyd både med den vedtatte resolusjonen og ledervalget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BAKERSTE BENK: Tidligere partiformann Carl I. Hagen var ikke delegat på fylkesårsmøtet, men var gjest med talerett. Han var strålende fornøyd både med den vedtatte resolusjonen og ledervalget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Høyre: - Enorm avstand

I Høyre er det også sterke reaksjoner etter Frp-vedtaket og den nasjonalistiske dreiningen.

- Fremskrittspartiet skal få meisle ut sin egen politikk og hva som er deres viktige saker. Jeg ser de ønsker å identifisere seg med den nye høyresiden i USA og Europa, det er ikke et parti man i utgangspunktet kan samarbeide med. Så må man skille mellom det Frp mener på et årsmøte og samarbeid i lokale saker, det finnes mange dyktige og hyggelige politikere i Frp, sier gruppeleder Øystein Sundelin i Høyres bystyregruppe.

- Jeg tror vi kommer til å se et mindre Oslo Frp framover, legger han til.

- Dette er ikke noe de kommer til å vinne velgere på?

- Nei, overhodet ikke. Jeg vil gjerne ønske alle liberale, moderate og samarbeidsvillige krefter i Frp velkommen til Høyre. Det er opp til hver enkelt om dette er en politikkutvikling man ønsker videre, eller om man ønsker å se seg om etter et sted med moderate og liberale løsninger, sier Sundelin.

Eirik Lae Solberg var gruppeleder og byrådskandidat for Høyre fram til valget i fjor og mener hans invitasjon til sentrum og MDG om samarbeid - og droppe Frp - framstår som enda mer riktig nå.

- Dette understreker at for Høyre vil det framover være naturlig å samarbeide med sentrum og MDG. Frp i Oslo motarbeider internasjonalt samarbeid og tror ikke på menneskeskapte klimaendringer - avstanden er i ferd med å bli enorm, sier Solberg.

Frp-topp takker H og V

Geir Ugland Jacobsen tar motbøren fra Frp's tidligere samarbeidspartier med knusende ro. Han ønsker den tvert imot velkommen.

- Høyre og Venstre overlater arenaen til Frp - og jeg sier tusen takk. De står igjen på egen banehalvdel, og ballen kommer rullende i beina på oss, så vi kan score. De kan gjerne klumpe seg sammen ved det andre målet. H, V og også KrF har gjort et hamskifte i løpet av de siste to åra. De er ikke lenger hva de var, og det ser vi på oppslutningen deres - og det er helt i orden. Men de får ikke med oss på den turen der. Vi vil ta vare på Norge, sier Ugland Jacobsen.

- Jeg synes det er interessant at så mange innbitt ikke ønsker å ta vare på Norge. Vi sier bare at vi skal sette Norge først, vi vil overleve som folk og land. Vi skal selvsagt være med på internasjonalt samarbeid, men det må på et eller annet tidspunkt lønne seg for Norge. De kan ikke stemple oss som illojale fordi vi vil ta vare på Norge, fortsetter den nye Frp-toppen i hovedstaden.

Ugland Jacobsen avdramatiserer samtidig vedtaket og sier det vil få mindre konsekvenser for lokalpolitikken. Målet er å dreie hele Frp i en mer «Norge først»-retning. Det vil også føre til velgervekst fra fjorårets valgresultat på 5,3 prosent i hovedstaden, tror Ugland Jacobsen.

- Det er jeg helt sikker på. Det valget vi gjorde nå, var faktisk veldig bra. Vi viste det ekte Frp i valgkampen. Frp hadde på den siste gallupen før vi satte i gang valgkampmaskineriet 2,9 prosent. Vi kom seint på banen fordi vi foretok et skifte i valgkampledelsen da jeg kom inn. Da utformet vi et budskap som ligner på det Frp har hatt tidligere, at vi skal ta vare på Norge og ikke ha panikktiltak på klima. Jeg merket hvordan dette budskapet gikk hjem, sier han.

KLIMAFORNEKTER ELLER KLIMAREALIST: Dag Myhre er studieansvarlig i Oslo Frp, og er helt sikker på at klimaendringene er naturlige. Reporter: Jørgen Gilbrant / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Kamp mot klimahysteri

I helga ble Dag Myhre gjenvalgt som studieansvarlig i Oslo Frp uten motkandidat. Ifølge Myhre selv er hans jobb å skolere politikerne i Frp's politikk og hente inn eksterne foredragsholdere, som for eksempel forskere.

Myhre frontet kampen mot klimahysteriet i valgtalen sin, og han forteller Dagbladet at han er et aktivt medlem av Klimarealistene, som er uenig med FNs klimapanel i at CO2 er driveren bak global oppvarming.

- Vi har de siste 100 åra sett en temperaturøkning på ca. en grad. Det kommer av at vi hadde den lille istida, som sluttet i 1850, da er det naturlig at temperaturen øker litt. Mange tror nå at temperaturen er på vei ned igjen på grunn av solaktiviteten, som sannsynligvis i størst grad påvirker klimaet på jorda, sier Myhre til Dagbladet.

- Du jobber for at Frp skal være det eneste partiet i norsk politikk som har denne holdningen til klimaendringene?

- Det er ikke tvil om at vi skal ta en klar holdning når det gjelder klima. Jeg er sikker på at løgnens maske vil falle av i løpet av få år. Da vil det partiet som har tatt standpunkt først, hente inn en belønning for det.

- Opplever du støtte fra Siv Jensen i dette spørsmålet?

- Absolutt. Jeg gjør absolutt det. Men jeg er kanskje enda mer radikal enn henne, sier Myhre med et smil.

Drittpakke: Geir Ugland Jacobsen er nyvalgt leder i Oslo Frp. Han er kritisk til hvordan personlige opplysninger ble brukt mot ham i valgprosessen. Reporter: Jørgen Gilbrant / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Siv: - Stor takhøyde

Geir Ugland Jacobsen deler synet på global oppvarming med studieansvarlig Dag Myhre.

- Det er ennå ikke bevist at CO2 står bak global oppvarming. Vi ønsker en fri diskusjon om dette, sier Ugland Jacobsen.

- Hvis vi får bevist at CO2 virkelig er årsaken, og at vi har dårlig tid - noe jeg ikke tror vi har - da må vi kutte radikalt. De har snakket om dette i 50 år, og det har ikke skjedd noen ting. Vi må være litt edruelige. Å legge ned oljeindustrien er som å amputere beinet fordi man er forkjølet, fortsetter han.

Siv Jensen tok ikke til motmæle på Oslo Frp's fylkesårsmøte da Myhre tok til orde for kamp mot klimahysteriet og ble gjenvalgt som studieansvarlig. I en skriftlig kommentar til Dagbladet mandag skriver hun at det er politisk takhøyde i Frp for å ha ulike meninger, men:

- Som tillitsvalgt skal en forholde seg til partiets politikk. Partiets klimapolitikk vedtas av landsmøtet, og partiet anerkjenner at mennesket påvirker klimaet, og at partiet skal føre en ansvarlig og framtidsrettet klimapolitikk, skriver Jensen.

Ugland Jacobsen mener han har full støtte i partiprogrammet for sitt syn.

- Om det er CO2 som er årsaken eller andre menneskelige aktiviteter som står bak, for eksempel vanndamp, tror jeg ikke programmet definerer. Vi må bare få sannheten på bordet, sier Ugland Jacobsen.

Facebook-post fra hjertet

TV 2 hadde få timer før Ugland Jacobsen ble valgt til Siv Jensens fylkesleder en sak der de siterte flere Facebook-poster skrevet av den nye Frp-toppen.

I januar skrev Ugland Jacobsen om dødsbrannen i Bergen. En familie på sju ble hardt rammet, der mor og tre døtre omkom. To brødre i familien og far overlevde brannen.

«Ja, den katastrofale brannen i Bergen for en uke siden lukter 'svidd' på flere måter. Så vidt jeg har skjønt, rammer dette personer fra en kultur med en viss tradisjon for å ta livet av brysomme familiemedlemmer, særlig kvinner», skrev Ugland Jacobsen innlegget TV 2 har fått tilgang til.

GEIR GRÅBEIN: Geir Ugland Jacobsen har vært aktiv på Facebook under navnet Geir Gråbein. Han tar ikke avstand fra noe han har skrevet under aliaset. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GEIR GRÅBEIN: Geir Ugland Jacobsen har vært aktiv på Facebook under navnet Geir Gråbein. Han tar ikke avstand fra noe han har skrevet under aliaset. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Politiet har ikke avsluttet etterforskningen, men har foreløpig konkludert med at brannen startet i en skotørker.

Ugland Jacobsen, som har vært aktiv på Facebook under navnet Geir Gråbein, forsvarer innlegget i dag med at han fryktet politiet ikke skulle etterforske brannen bredt.

- Jeg skrev at det er tragisk, og at jeg håpte politiet etterforsket alle eventualiteter. Det er egentlig bare det jeg sier. Det er synd hvis berøringsangst skal hindre at politiet foretar en bred etterforskning, sier Oslo Frp-lederen, og fortsetter:

- Jeg var opprørt over at tre små barn og en kvinne var døde. Når sånt skjer - og som et eventuelt partnerdrap er ikke dette unikt med 150 partnerdrap i Norge de siste 15 åra - er det forferdelig, og vi må gjøre hva vi kan for å forhindre det.

«LUKTER SVIDD»: Ugland Jacobsen ga på Facebook uttrykk for mistanke om at brannen i Ytrebygda, der en mor og tre døtre fra Syria døde, kunne være påsatt av pårørende. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
«LUKTER SVIDD»: Ugland Jacobsen ga på Facebook uttrykk for mistanke om at brannen i Ytrebygda, der en mor og tre døtre fra Syria døde, kunne være påsatt av pårørende. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Ugland Jacobsen avviser at han spekulerer, og understreker at han har ofrene og de overlevende i bakhodet.

- Samtidig har jeg Rotherham friskt i minnet, der titusenvis av jenter ble misbrukt i sexslaveri og det fikk pågå i årevis uten at politiet avdekket det. Jeg fryktet at politiet etter brannen i Bergen ikke ville ta i det og vurdere muligheten av at brannen var påsatt. Facebook-posten kom fra hjertet, og jeg angrer ikke på den. Det var ikke for å krenke noen eller mistenkeliggjøre, sier Frp-toppen.

- Svært støtende

Ellen Eikeseth Mjøs er bistandsadvokat for de etterlatte familiemedlemmene etter brannen. Hun synes den nye Oslo-lederens uttalelser er oppsiktsvekkende.

- Det oppleves som svært støtende for familien når de får mistanke kastet mot seg på den måten. Det er rystende at dette kommer fra en politiker, sier Mjøs til Dagbladet.

Bistandsadvokaten opplever videre Ugland Jacobsens frykt for «berøringsangst» fra politiets side som upassende.

- Politiet har utført en svært grundig etterforskning, og har på ingen måte tatt lett på oppgaven. De har søkt bistand fra Kripos og gjennomført en rekke undersøkelser og avhør, sier hun.

Raymond: - Skremmende

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo opplever utviklingen i Oslo Frp som fremmed.

- Jeg leser resolusjonen som et forsøk på å definere Norge og hva som er norsk på en måte som ligger langt unna Norge slik jeg kjenner landet vårt. Frp prøver å skape inntrykk av at de vil bevare det norske, men i realiteten omdefinerer de og utfordrer det norske, sier Raymond Johansen, som ser på utviklingen i partiet med uro.

- Resolusjonen gir meg en skremmende gjenklang av nasjonalistisk propaganda vi hørte før 2. verdenskrig. Det ser ut som de er veldig inspirert av nasjonalistisk orienterte, umoderne østeuropeiske ledere og det de leser i spaltene til konspirasjonsnettsteder som Document.no, Resett og HRS, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!