- Høyre kan bli det nye Venstre

Høyre kan bli det nye Venstre, et parti mange liker, men få stemmer på. Det frykter Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før landsmøtet i mai er Høyre et parti i krise. Det framgår av diagnosen flere ledende tenkere i partiet stiller. Om ikke Høyre klarer å reise kjerringa, spår ungdomspartiets leder ei mørk framtid.

-  Spissformulert vil jeg si spørsmålet er om Høyre blir det nye Venstre. Et parti mange liker, men få stemmer på, eller om Høyre klarer å gjenreise seg til et dominerende regjeringsparti, sier Røe Isaksen.

Mer av det samme

Ikke før Høyres valgkomité har innstilt hele toppledelsen for gjenvalg, når partiet et nytt lavmål: Høyre er nede på 11-tallet i den siste målingen i VG. I en situasjon der Høyre skriker etter vitalisering kan det fort bli mer av det samme, mener UH-lederen.

-  Ja, det vil nok til en viss grad bli det. Det er aldri partiledelsen som er den ideologiske spydspissen i partiet. Men ideologisk debatt er ikke avhengig av ledelsen, sier Røe Isaksen.

I skvis mellom partiene

Erkjennelsen siger inn om hvorfor Høyre tapte valget. Røe Isaksen mener en av Høyres store saker ble en skikkelig skivebom i valgkampen.-  Konkurranseutsetting er ikke en sak vi vinner velgere på.

Unge Høyre-lederen mener partiet har tapt kampen om media.

-  Høyres problem er at vi havner i en skvis mellom andre partier. Tidligere var Høyre et referansepunkt i den politiske debatten. Det er vi ikke lenger, sier Røe Isaksen.

-  Hvordan skal høyre komme sterkt politisk tilbake?-  Ingen i Høyre har oppskriften på hvordan vi vinner valget i 2009. Vi har ikke god tid.

-  Etter kommunevalget i 2007 må Høyre avklare hvem partiet vil danne regjering med i 2009, mener UH-lederen.

Nede i spagaten

-  Jeg frykter at balansegangen mellom sentrum og Frp fører til at Høyre ikke kommer seg opp, men ender i en vanskelig spagat. Hvis Høyre forblir i spagaten i hele fireårsperioden, vil vi ikke glede noen, sier Røe Isaksen, som mener det blir bråk enten Høyre til slutt velger sentrum eller Frp.

-  Høyre må raskt ta de tapene et slikt valg medfører, enten vi velger det ene eller det andre, og bygge raskt opp igjen etterpå. Det blir utmeldelser samme hva vi gjør.

Ingen slagplan

I tankesmia Civita regjerer den tidligere NRK-journalisten Terje Svabø, som også har en politisk fortid i Unge Høyre. Hans mål er at Stoltenberg-regjeringen skal møter en samlet opposisjon som kan vinne valget i 2009.

-  Vi har ikke lagt en slagplan. Men i 2009 bør vi ikke ha en situasjon med bare ett flertallsalternativ, og en opposisjon i villrede, sier Svabø. Røe Isaksen er enig, men tror ikke det løser Høyres politiske problemer:

-  Høyre forbindes med et rasjonelt parti med et lite hjerte.

-Mitt Høyre forsvant

Eksstatsråd Astrid Nøklebye Heiberg mener hennes Høyre forsvant i valgkampen.

-  Nå er det veldig viktig med ideologisk avklaring, sier Nøklebye Heiberg.

-  Respekten for at folk bestemmer over eget liv og at vi må ta vare på dem som ikke greier seg, ble borte i skattelettelser og privatisering. Mitt Høyre er et både- og. Ikke et enten- eller, sier hun.

Der hun etterlyser et mer sosialt Høyre, mener Kaj Martin Georgsen, mangeårig rådgiver for finansminister Per-Kristian Foss, at partiet er for sosialdemokratisk. -  Høyre er ikke helt trygg på hva som er vår oppgave. Vi blir også for sosialdemokratiske, som resten av norsk politikk, sier han.

KRITISK UNGDOMSPOLITIKER: - Høyre forbindes med et rasjonelt parti med et lite hjerte, sier Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen.
VETERAN: Astrid Nøklebye Heiberg