Høyre kan fjerne fedrekvoten

Forslaget om å fjerne fedrekvoten, for å la foreldrene selv dele permisjonen, er i ferd med å vinne fram i Høyre.

PUSHER PÅ: De mener fedrekvoten er avleggs, og jobber nå hardt for at Høyres landsmøte i begynnelsen av mai skal vedta at mor og far selv skal fordele permisjonstiden mellom hverandre. Selv var stortingsrepresentant Gunnar Gundersen foran sin tid og var hjemme med den førstefødte et halvt år mens kona studerte. - Men det viktigste er at jeg valgte det helt selv. Nå håper jeg at dagens fedre kan få lov til det samme, sier han. I midten kvinnepolitisk leder, Linda Cathrine Hofstad Helleland. I vogna er sønnen Konrad (1). Til høyre: Unge Høyres leder Henrik Asheim. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PUSHER PÅ: De mener fedrekvoten er avleggs, og jobber nå hardt for at Høyres landsmøte i begynnelsen av mai skal vedta at mor og far selv skal fordele permisjonstiden mellom hverandre. Selv var stortingsrepresentant Gunnar Gundersen foran sin tid og var hjemme med den førstefødte et halvt år mens kona studerte. - Men det viktigste er at jeg valgte det helt selv. Nå håper jeg at dagens fedre kan få lov til det samme, sier han. I midten kvinnepolitisk leder, Linda Cathrine Hofstad Helleland. I vogna er sønnen Konrad (1). Til høyre: Unge Høyres leder Henrik Asheim. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Forslaget, som kommer opp på Høyres landsmøte i begynnelsen av mai, er ventet å skape stor strid.

For Høyre er delt i to.
Partiledelsen med Erna Solberg i spissen, er i mot forslaget. Men Høyres kvinneforum får stadig med seg flere fylkeslag. Sammen med Unge Høyre er det allerede fem fylkeslag som støtter den avtroppende kvinnepolitiske lederen, Linda Cathrine Hofstad Helleland.

Tror på seier
Hun har stor tro på at hun kan få flertall for å fjerne fedrekvoten og gjøre hele permisjonstida til en pott foreldrene selv kan dele fritt.

- Det ligger mye kraft i at Unge Høyre og Høyres kvinneforum nå slår seg sammen. Det viser at det er mange som er enige. Jeg tror vi gjennom å argumentere for valgfriheten ved å gi foreldrene mulighet til å fordele den totale permisjonstida som de vil, kan greie å dra seieren i land under landsmøtet, sier hun.

- Men det blir en hard kamp, og sterke krefter internt i partiet er i mot det, legger hun til.

Flere fylker for

Forslaget har Hofstad Helleland og kvinneforumet lansert tidligere. Da med kraftig motbør fra blant andre nestleder Jan Tore Sanner. Likevel har ikke Høyres familiepolitiker på Stortinget tenkt å gi seg.

-  Allerede har en rekke fylker vedtatt lignende forslag, som i hovedsak støtter Høyres kvinneforum. Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Hedmark, Oppland og Buskerud støtter forslaget, sier hun.

Det gjør også Unge Høyre.

- For oss handler dette om et prinsipp om at politikere anno 2010 ikke skal gå inn og bestemme hva foreldrene skal gjøre, sier Unge Høyre-leder Henrik Asheim.

Større valgfrihet
For Høyre-kvinnene er det en forutsetning for forslaget at fedre får selvstendige opptjeningsrettigheter.

- Da kan far ta ut så mange uker som han ønsker. Vi kan ikke fjerne fedrekvoten før det er på plass. Det kommer ikke på tale, sier hun.

Ifølge Hofstad Helleland er forslaget ment å gi mor og far like rettigheter.

- Det er fortsatt slik i dag at mange ser på foreldrepermisjonen som en mammapermisjon, hvor far har fått en kvote, sier hun og legger til:

- Vi vil likestille mor og far som omsorgspersoner. Derfor vil vi gjøre dette til en reell foreldrepermisjon hvor det er fleksibilitet og reell valgfrihet.

De tre ukene som i dag er forbeholdt mor av medisinske grunner, vil Hofstad Helleland beholde.

- Utenom det er fordelingen en beslutning familien skal ta rundt kjøkkenbordet uten at staten griper inn, sier hun.

FØLG SAKEN: Strid om foreldrepermisjon

• Til høsten skal Stortinget vedta ny foreldrepermisjonsordning. Hvor stor del av permisjonstida som skal forbeholdes mor og far skaper strid også i regjeringspartiene.

• Fredag gikk Aps fraksjon i Arbeids- og sosialkomiteen ut og krevde en todeling av foreldrepermisjonen.

• Todeling er mer radikalt enn Likelønnskomisjonens forslag om å dele tida i tre like deler, hvor en tredjedel kan deles fritt. Det gikk Jens Stoltenberg hardt ut mot da det ble lansert for to år siden.

• Lørdag gikk tidligere likestillingsminister Anniken Huitfeldt ut mot todeling, mens dagens minister fra SV, Audun Lysbakken, er positiv, men har tidligere snakket varmt for tredeling.

• Søndag ville ikke Jens Stoltenberg avvise forslaget fra sine egne partifeller.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer