Høyre kan vinne halve Norge

Høyre har vunnet valgkampens første fase og nærmer seg oppslutningen fra forrige lokalvalg. Da sikret Høyre seg ordføreren i kommuner med til sammen 40 prosent av befolkningen. Holder partiet inn til mål, kan det vinne ordførerstolen i halve Lokal-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Partiet har en teoretisk mulighet til det, sier valgforsker Frank Aarebrot.

- Vi er i angrepsposisjon i Bergen. Vinner vi der, vil det kunne øke prosentsatsen klart, sier Høyres generalsekretær Eirik Moen.

Forklaringen er at Høyre alt har god oppslutning i byer og befolkningstette strøk. Selv om partiet har færre ordførere (80) enn Sp og Ap, leder partiet kommuner med en større befolkning enn disse partiene gjør. Høyre har ordføreren i Oslo, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Tromsø, og er i angrepsposisjon i Bergen.

Satser målrettet

Høyre har aldri lagt skjul på at det satser målrettet i folketette strøk. Forrige ukes massive annonsekampanje ble formidlet gjennom Oslo-avisene og de store regionsavisene.

Storbyene er både politiske verksteder og partipolitiske utstillingsvinduer.

De politiske lederne i større byer blir rikskjendiser. Byene konfronteres dessuten raskere med tidas aktuelle problemer. Makter ordføreren eller byrådet å ta utfordringene, drypper det på rikspartiet.

Men det er mange skjær i sjøen som kan bryte Høyre-bølgen.

  • Partiet kan sprekke på oppløpssida og se konkurrerende partier overta initiativet i valgkampens sluttfase. Ap og regjeringspartiene har i mindre grad greid å mobilisere sine velgere så langt i valgkampen. Den dagen det eventuelt løsner for dem, kan Høyre måtte tåle en relativ tilbakegang.

  • Regjeringspartiene kan bruke en eventuell nøkkelrolle til konkurrentens fordel. I Oslo vil Høyre og Frp neppe få flertall alene og vil være avhengig av KrF og Venstre.Det er grunn til å anta at rikspolitiske forhold, som forholdet til Frp og mulighetene for budsjettsamarbeid med Ap, vil spille inn.

  • Frp kan føle behov for å ydmyke Høyre, slik vi ofte har sett i rikspolitikken.

  • Partiets framgang nå måles dessuten mot det elendige stortingsvalget i 1997. Høyre mener derfor at nivået fra 95-valget (ca. 20 prosent) vil være et bra resultat.

Grisetaklinger


- Det skal noe til å holde det jevne siget helt fram til valgdagen, sier Aarebrot.

- Nå har Høyre klart å samle hele laget i garderoben og psyket seg opp til å gjøre en god kamp. Denne uka skal de ut på banen og vise et spill som begeistrer publikum. I siste fase må Høyre kanskje ty til grisetaklinger og håpe at dommeren ikke ser det, sier Aarebrot.