Høyre kan vinne halve Norge

Høyre har vunnet valgkampens første fase og nærmer seg oppslutningen fra forrige lokalvalg. Da sikret Høyre seg ordføreren i kommuner med til sammen 40 prosent av befolkningen. Holder partiet inn til mål, kan det vinne ordførerstolen i halve Lokal-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Partiet har en teoretisk mulighet til det, sier valgforsker Frank Aarebrot.

- Vi er i angrepsposisjon i Bergen. Vinner vi der, vil det kunne øke prosentsatsen klart, sier Høyres generalsekretær Eirik Moen.

Forklaringen er at Høyre alt har god oppslutning i byer og befolkningstette strøk. Selv om partiet har færre ordførere (80) enn Sp og Ap, leder partiet kommuner med en større befolkning enn disse partiene gjør. Høyre har ordføreren i Oslo, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Tromsø, og er i angrepsposisjon i Bergen.

Satser målrettet

Høyre har aldri lagt skjul på at det satser målrettet i folketette strøk. Forrige ukes massive annonsekampanje ble formidlet gjennom Oslo-avisene og de store regionsavisene.

Storbyene er både politiske verksteder og partipolitiske utstillingsvinduer.

De politiske lederne i større byer blir rikskjendiser. Byene konfronteres dessuten raskere med tidas aktuelle problemer. Makter ordføreren eller byrådet å ta utfordringene, drypper det på rikspartiet.

Men det er mange skjær i sjøen som kan bryte Høyre-bølgen.

  • Partiet kan sprekke på oppløpssida og se konkurrerende partier overta initiativet i valgkampens sluttfase. Ap og regjeringspartiene har i mindre grad greid å mobilisere sine velgere så langt i valgkampen. Den dagen det eventuelt løsner for dem, kan Høyre måtte tåle en relativ tilbakegang.

  • Regjeringspartiene kan bruke en eventuell nøkkelrolle til konkurrentens fordel. I Oslo vil Høyre og Frp neppe få flertall alene og vil være avhengig av KrF og Venstre.Det er grunn til å anta at rikspolitiske forhold, som forholdet til Frp og mulighetene for budsjettsamarbeid med Ap, vil spille inn.

  • Frp kan føle behov for å ydmyke Høyre, slik vi ofte har sett i rikspolitikken.

  • Partiets framgang nå måles dessuten mot det elendige stortingsvalget i 1997. Høyre mener derfor at nivået fra 95-valget (ca. 20 prosent) vil være et bra resultat.

Grisetaklinger


- Det skal noe til å holde det jevne siget helt fram til valgdagen, sier Aarebrot.

- Nå har Høyre klart å samle hele laget i garderoben og psyket seg opp til å gjøre en god kamp. Denne uka skal de ut på banen og vise et spill som begeistrer publikum. I siste fase må Høyre kanskje ty til grisetaklinger og håpe at dommeren ikke ser det, sier Aarebrot.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer