Høyre-kandidat vil endre hallikparagrafen

- Staten er blitt sex-selgernes verste hallik.

BØR IKKE STRAFFES: Eiere av leiligheter og hotellrom som leier ut til prostituerte bør ikke kunne dømmes, mener Høyre-kandidat. Illustrasjonsfoto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
BØR IKKE STRAFFES: Eiere av leiligheter og hotellrom som leier ut til prostituerte bør ikke kunne dømmes, mener Høyre-kandidat. Illustrasjonsfoto: Jon Terje Hellgren Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eiere av hotellrom og leiligheter bør ikke dømmes hvis man leier ut rom til prostituerte, mener Oslo Høyres stortingskandidat Heidi Nordby Lunde.

Lunde vil endre den såkalte hallikparagrafen som blant annet straffer den som leier ut lokaler som brukes til prostitusjon.

VIL HA ENDRING: Heidi Nordby Lunde er stortingskandidat for Høyre i Oslo, og vil endre hallikparagrafen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
VIL HA ENDRING: Heidi Nordby Lunde er stortingskandidat for Høyre i Oslo, og vil endre hallikparagrafen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Stortingskandidaten, som også er kjent som bloggeren Vampus, sier til NRK at dette er hennes eget syn, og at Høyre kun har programfestet å fjerne sexkjøpsloven.

Lunde mener hverdagen er blitt betydelig vanskeligere for prostituerte som ønsker å gjøre hverdagen tryggere for seg selv. Hun mener det for eksempel må være mulig for to prostituerte å jobbe sammen, uten at den ene skal bli straffet som hallik.

- Vi ser at dagens lovverk har forverret situasjonen for de kvinnene som det var ment å hjelpe. Jeg har sagt at det er på tide å se på helheten i lovverket slik at vi sørger for at de kvinnene som kanskje står svakest og uten beskyttelse, kan beskytte seg selv, sier Lunde.

 

Hun mener bedre ressurser og prioriteringer er viktigere enn et omfattende lovverk.
Samtidig understreker Lunde at hun ikke ønsker å åpne for at noen skal tjene penger på de prostituertes virksomhet.

- Det er interessant at man ikke skal få tjene penger på salg av sex. En dom i Oslo tingrett har slått fast det som Finansdepartementet har ment i mange år, nemlig at de som selger sex også skal betale skatt og moms på sine tjenester. Det betyr at staten er blitt de som selger sex sin verste hallik. De prostituerte må betale store penger uten å få noe beskyttelse igjen. Jeg mener det nesten er innlysende at vi må se på lovverket, sier hun.

(NTB)