<strong> MER VALGFRIHET:</strong> Høyres avtroppende kvinnepolitiske leder slåss for å fjerne dagens fedrekvote for å gi foreldrene det hun mener er full valgfrihet for foreldrene over den totale foreldrepermisjonstida. Her er Hofstad Helleland under Høyres landsmøte i Oslo for to år siden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
MER VALGFRIHET: Høyres avtroppende kvinnepolitiske leder slåss for å fjerne dagens fedrekvote for å gi foreldrene det hun mener er full valgfrihet for foreldrene over den totale foreldrepermisjonstida. Her er Hofstad Helleland under Høyres landsmøte i Oslo for to år siden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Høyre krangler om fedrene skal beholde kvoten

Høyres kvinnepolitiske leder slåss for å fjerne fedrekvoten og gi foreldrene mer valgfrihet. Se debatten her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Fem fylkeslag i Høyre har sammen med Unge Høyre og Høyres kvinneforum fremmet forslag som vil fjerne fedrenes rett til en egen kvote foreldrepermisjon. I dag er den på ti uker, regjeringen ønsker å utvide den til 14 uker.

Stor uenighet
Som Dagbladet har skrevet om tidligere, kan Høyre på dagens landsmøte ende opp med å vedta at partiet ønsker å fjerne fedrekvoten, dersom de får regjeringsmakt ved neste stortingsvalg.

Men det er stor uenighet om forslaget fra både Høyrekvinnene og Unge Høyre. Allerede har tre medlemmer av resolusjonkomiteen tatt ut dissens mot forslaget.

- Må ha tillit
- For dagens fedre og morgendagens fedre er det helt naturlig å være hjemme med sine barn. Innføringen av dagens fedrekvote har nok bidratt til det. Men samfunnet er i stadig i utvikling. Tiden er nå moden for å føre framtidas familiepolitikk, sier avtroppende kvinnepolitisk leder i Høyre, Linda Cathrine Hofstad Helleland under debatten på Høyres landsmøte.

- Høyres kvinneforum tror mange vil ta ut mer enn de ti ukene som samfunnet har reservert for dem, sier hun og legger til:

- Høyre må ha tillit til at far tar valg til det beste for sitt barn og sin familie, sier hun og legger vekt på at hun mener statens detaljstyring av fordeling av foreldrepermisjon som et overgrep.

- Ikke misbrukt

Umiddelbart etter gikk nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, opp og tok replikk på kvinnepolitiske lederens innlegg.

- Jeg er far og har tatt ut fedrekvote. Jeg føler meg ikke misbrukt. Hva sier du til den unge faren som får beskjed av sin arbeidsgiver og jobbkamerater at han ikke skal ta ut permisjon, hvilken valgfrihet har han?

Følge debatten i live-streamen fra landsmøtet over.

Partiet delt i to
Allerede i april skrev Dagbladet om at Høyre kan fjerne fedrekvoten.

For Høyre er delt i to. Partiledelsen med Erna Solberg i spissen, er i mot forslaget. På den andre siden står Høyres kvinneforum og Unge Høyre. Den avtroppende kvinnepolitiske lederen, Linda Cathrine Hofstad Helleland, har lenge vært optimistisk.

- Jeg tror vi gjennom å argumentere for valgfriheten ved å gi foreldrene mulighet til å fordele den totale permisjonstida som de vil, kan greie å dra seieren i land under landsmøtet, sa hun i april.

Jens til motangrep
Det resulterte i at statsminister Jens Stoltenberg gikk til heftig motangrep og ba Høyre holde fingrene unna fedrekvoten.

- Å fjerne pappapermen er å sette likestillingen mange år tilbake. Det å innføre en egen pappapermisjon er et av de viktigste familie- og likestillingstiltakene som vi har gjennomført. Jeg er stolt over at det var en Ap-regjering som innførte den på begynnelsen av 90-tallet, og jeg er glad for at jeg ledet mannsrolleutvalget som først foreslo det, sa Stoltenberg til Dagbladet 21. april.

I dag gikk Jens Stoltenberg, sammen med justisminister Knut Storberget og barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken ute i VG og advarte Høyres delegater mot å fjerne kvoten.

I kveld, angivelig ved 18.30-tiden, vil landsmøte gjøre et vedtak i den betente striden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer