FÅTT NOK  Stortingsrepresentant og Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl, har fått nok av rotet på RMI. Etter skandalen med Baneheia-bevisene, krever han full gjennomgang av instituttet.

Foto: Nina Hansen/Dagbladet
FÅTT NOK Stortingsrepresentant og Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl, har fått nok av rotet på RMI. Etter skandalen med Baneheia-bevisene, krever han full gjennomgang av instituttet. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Høyre krever full granskning av Rettsmedisinsk Institutt

Dagbladets avsløringer av de forsvunne Baneheia-sporene som kom tilrette på Rettsmedisinsk Institutt (RMI), får Høyre til å kreve ekstern granskning av instituttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||KRISTIANSAND (Dagbladet): I går ble det kjent at RMI plutselig gjenfant 199 reagensrør med Baneheia-spor, 10 måneder etter at instituttet hevdet at alt materiale var destruert.

Vil renvaske seg
Det er advokat Sigurd J. Klomsæt som har bedt om ny gjennomgang av materialet, i sitt arbeid med å få gjenopptatt saken for Viggo Kristiansen.
Kristiansen ble meget glad for å høre at DNA-materialet likevel fortsatt eksisterer.
Han har lenge ønsket full gjennomgang av bevismaterialet, fordi han setter sin lit til at moderne teknologi vil renvaske anklagene mot ham.

RMI-tabber
Rotet rundt RMIs rutiner for håndtering av spormaterialet, får begeret til å renne over for Høyre. Partiet har lenge vært sterkt kritisk til RMIs funksjoner.
Partiets justispolitiske talsmann, Andre Oktay Dahl, beskriver RMI som en etat som ser ut til å være i fullstendig kaos.

-Gjør ikke jobben
—RMI er lammet av konflikter og gjør rett og slett ikke jobben sin, hevder han.

—Når rotet omkring denne konkrete saken sprekker i media, mener vi det er et ytterligere eksempel på at RMI er en etat som har fått leve som en stat i staten fordi ingen har brydd seg om å stille krav til dem, sier Oktay Dahl.

Arroganse

Han frykter at profesjonskampen ved RMI har satt selve rettssikkerheten i fare.

—Vi har nemlig ingen sikkerhet for at det er kvalitet som leveres, fordi man ikke får innsyn i prosessene. RMI svarer stort sett med den arrogante holdningen at «vi er kjempegode og dette er vi veldige gode på».

Jeg tror rett og ikke det sunt at ett miljø får ha en så dominerende rolle i så mange år og venne seg til å sitte på alle sider av bordet, slik man gjør, fordi man er så overbevist om sin egen fortreffelighet som man tydeligvis er, sier Oktay Dahl.

På denne bakgrunn krever Høyre ekstern granskning av etaten:

—Vi ønsker granskning av både kvalitetssikring og kostnader. Vårt andre krav er at man benytter tilgjengelig kapasitet andre steder for at ikke DNA-reformen skal bli ytterligere forsinkes.

<strong>ANSVARLIG:</strong> Direktør Olav Gunnar Ballo ved RMI lover å besvare alle spørsmål man får.
ANSVARLIG: Direktør Olav Gunnar Ballo ved RMI lover å besvare alle spørsmål man får. Vis mer

Vi ønsker å gi RMI et spark i baken for at de skal begynne å levere kvalitet og ikke bare skrive brev om hvor fantastiske man er, tordner han.

Egen kommisjon?

Høyre mener at det ikke er unaturlig at det er riksrevisjonen som skal forestå en slik granskning.

—Men regjeringen har også mulighet til å nedsette en egen granskningskommisjon. Egentlig er det statsrådens ansvar det som skjer ved RMI. I fem år har han vist at han ikke vært interessert i å ettergå RMI i det hele tatt.

Oktay Dahl tar også til orde for at andre enn RMI skal kunne foreta rettsmedisinske analyser.

—RMI trenger konkurranse for å skjerpe seg. Vi vil gjenta våre forslag om at det eneste godkjente og akkrediterte laboratoriet i Norge, GENA i Stavanger, skal kunne gjøre det.

Det blir komisk at GENA er akkreditert, mens RMI ikke greid å få fingeren ut og blitt godkjent. Da er det kanskje på tide at de som faktisk har kvalitet, få lov til å prøve seg, sier han.

-Vi skal svare
Direktør Olav Gunnar Ballo hevder i en kommentar at RMI ikke har noe å skjule.
-Vi vil svare på alle spørsmål vi får så samvittighetsfullt som vi kan, lover han.
Ballo sier at kravet om granskning er et politisk spørsmål som det ikke er opp til RMI å ta stilling til.
 

<strong>GJENFUNNET:</strong> Det var 199 slike reagensrør med DNA-materiale fra Baneheia-saken som RMI fant i en fryseboks, 10 måneder etter instituttets ledelse hevdet at materialet var destruert. Foto: Jørn H. Moen
GJENFUNNET: Det var 199 slike reagensrør med DNA-materiale fra Baneheia-saken som RMI fant i en fryseboks, 10 måneder etter instituttets ledelse hevdet at materialet var destruert. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer