Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fraværsgrensa:

Høyre krever klarhet: Ber Ap sette grenser om skolefravær

Ap-ledelsen snakker uklart om fraværsgrensa i videregående skole, mener Høyre. Nå ber Henrik Asheim Aps landsmøte om å si et tydelig ja til fraværsgrensa.

FRAVÆRSGRENSE: Disse elevene i videregående skole har pause. Men mange skulker timer og dager.  Derfor har regjeringen innført en fraværsgrense. Høyres Henrik Asheim oppfordrer Ap til å støtte ordningen for å skape ro i skole-Norge, men Ap mener ordningen er for rigid og byråkratisk. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
NB! MODELLKLARERT
FRAVÆRSGRENSE: Disse elevene i videregående skole har pause. Men mange skulker timer og dager.  Derfor har regjeringen innført en fraværsgrense. Høyres Henrik Asheim oppfordrer Ap til å støtte ordningen for å skape ro i skole-Norge, men Ap mener ordningen er for rigid og byråkratisk. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix NB! MODELLKLARERT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Asheim viser til at fraværet går kraftig ned i de fire fylkene med høyest frafall som følge av fraværsgrensa på 10 prosent i videregående skole:

  • I Finnmark, der 55 prosent av elevene fullførte Videregående skole (VGS) i 2015, er nedgangen i fraværet 47 prosent.
  • I Nordland fullførte 66 prosent av elevene i 2015. Her er nedgangen i fraværet på 39 prosent.
  • I Østfold fullførte 67 prosent i 2015. Nedgangen i fravær er 37 prosent.
  • I Troms fullførte 67 prosent i 2015, fraværet har gått ned med 25 prosent. Også Møre og Romsdal har stort fall i fraværet. Tallene er hentet fra SSB

Felles for fylkeskommunene er at de er Ap-styrte. Asheim mener Ap-politikerne bør se verdien av at fraværsgrensa beholdes.

- Mange Ap-politikere ser at fraværsgrensa virker. Nå bør partiet forsikre at den beholdes. Det vil skape ro i skole-Norge, sier Asheim til Dagbladet.

Vil evaluere

I forslaget til nytt Ap-program heter det:

«Erstatte regjeringens fraværsregler med et nytt nasjonalt regelverk som bidrar til mindre byråkrati, men har rettferdighet for eleven og økt gjennomføring. Derfor vil vi allerede høsten 2017 evaluere virkningene av det nye regelverket. Arbeiderpartiet mener at det nye regelverket for fravær i videregående skole er for rigid og byråkratisk.»

Dette synes ikke Asheim er klar tale. Han oppfordrer Aps landsmøte i april til å ta et klart standpunkt til fraværsgrensa.

UKLART: - Er Ap for en fraværsgrense, eller ikke? Høyre-representnt Henrik Asheim mener Aps forslag til nytt partiprogram er uklart. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
UKLART: - Er Ap for en fraværsgrense, eller ikke? Høyre-representnt Henrik Asheim mener Aps forslag til nytt partiprogram er uklart. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Er Ap for grense, og for at en grense skal ha en konsekvens? Det er poenget. Det å gå over grensa for ubegrunnet fravær, må ha en konsekvens. Så kan man diskutere justeringer. Men den omkampen Ap varsler, skaper usikkerhet

I dag er grensa 10 prosent i hvert fag, men man kan gå opp til 15 prosent ut fra skjønn. Det er ganske raust. Og man får varsel nå grensa nærmer seg, sier Asheim.

Færre dropper ut?

Han tror også fraværsgrensa, som får ned fraværet, vil bety at færre faller ut av skolen.

- Forskerne er tydelige på at det er helt klar sammenheng mellom hvem som er mye borte fra skolen, og hvem som dropper ut. De som har stort fravær, mister kontakten med faglærerne og klassemiljøet, sier Asheim.

- Men ordningen betyr mer byråkrati? Og fastlegene får større pågang?

- Skolen må sende varsel til elevene når fraværsgrensa nærmer seg, så man må ha et system for dette. Man må føre fravær og dokumentere det. Men ordningen har massiv støtte i skole-Norge, fra skoleledere og næringsdrivende. Byggenæringen ser mer på fravær når de skal ansette en lærling enn på karakterene. Tilbakemeldingene fra fastlegene viser at det store flertallet av de som har deltatt i undersøkelsen, ikke har merket noen negativ konsekvens av fraværsgrensa, mens om lag en tredel oppgir noe mer trafikk. Dersom flere elever som faktisk er syke, også oppsøker lege, sliter jeg litt med å se problemet med det. Elevene har også 10 prosent egenmeldingstid i hvert fag før de trenger eventuell sykemelding, så dette tror jeg vil gå seg til, sier Asheim.

Får bukt med skulk

Rektor Sylvi Berg ved Stangnes Videregående Skole i Troms sier at fraværsgrensa har fungert veldig godt, og viser til solid nedgang i fraværet fra i fjor vinter til i år: 67 prosent nedgang i dagfraværet, og hele 75 prosent nedgang i timefraværet.

- Så fraværsgrensa har slått inn til fulle. Så jeg vil si det er et riktig grep. Elevene er mer tilstede i klasserommet. Vi har fått bukt med skulk. Så har vi jo flere syke elever som møter opp, fordi de er redde for fraværet, men som heller burde vært hjemme. Jeg er litt mer usikker på om denne ordningen har virkning på frafall. Her er det mange faktorer som spiller inn, sier Berg til Dagbladet.

Hun sier fraværsgrensa betyr noe mer byråkrati og arbeid for lærerne. Hun mener også fraværsreglene bør samkjøres med reglene i arbeidslivet.

- Det burde være en mulighet for egenmelding slik som i arbeidslivet. Nå må elevene gå til lege for å få legeerklæring. Vi bør beholde fraværsgrensa, men den trenger ikke være så stram som i dag, sier Berg.

- Kan øke frafallet

Utdanningspolitisk talsperson i Ap, Martin Henriksen, slår fast at Ap er for et nasjonalt regelverk mot fravær.

- Høyre kan ta det med ro og slutte med skremselspropaganda. Men det har kommet mye kritikk av det regelverket som Høyre og Frp har laget. Derfor vil vi, hvis vi kommer i regjering, foreta en evaluering og gjøre endringer som reduserer byråkratiet. Det er gledelig at fraværet har gått ned ved mange skoler, for skulking er ikke greit. Men vi vil ha flere verktøyer og tidlig innsats mot fravær enn en rigid. Og dersom fraværsgrensa fører til økt frafall fra skolen, er det en uakseptabel konsekvens, sier Henriksen.

NYTT REGELVERK:  Aps utdanningspolitiske talsperson Martin Henriksen (t. h.) slår fast at Ap er for et nasjonalt regelverk mot fravær, men at de ønsker et mindre rigid system enn 10 prosent-grensa dagens regjering har innført i videregående skole. Her er Henriksen sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre som låner Henriksens sønn Emil. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
NYTT REGELVERK:  Aps utdanningspolitiske talsperson Martin Henriksen (t. h.) slår fast at Ap er for et nasjonalt regelverk mot fravær, men at de ønsker et mindre rigid system enn 10 prosent-grensa dagens regjering har innført i videregående skole. Her er Henriksen sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre som låner Henriksens sønn Emil. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media