BEKYMRET: Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BEKYMRET: Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Høyre krever redegjørelse om postdirektiv-veto

Regjeringen må raskt redegjøre i Stortinget for hvilke konsekvenser et nei til postdirektivet vil få for EØS-avtalen og hva kostnadene vil bli, krever Høyre-leder Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solberg er skuffet over at EU-motstanderne i Arbeiderpartiet og fagforeningene har fått gjennomslag for sitt krav om nei til postdirektivet.

- Ap-vedtaket er basert på mye feilaktig informasjon om konsekvensene av postdirektivet. Dersom denne utviklingen fortsetter i Arbeiderpartiet, vil det kunne få konsekvenser for EØS-avtalen, sier Solberg.

Utestenges trolig Solberg sier det er svært alvorlig at Arbeiderpartiet vil ta i bruk reservasjonsretten på en så viktig del av EØS-avtalen som fri flyt av tjenester, når til og med Posten ønsker postdirektivet.

- Det er i dag vanskelig å forutse konsekvensene av et veto, ut over det at det er sannsynlig at Posten vil bli utestengt fra markedene i landene som implementerer direktivet. Det vil bidra til å svekke tryggheten for arbeidsplassene i Posten, sier hun.

Også Høyres Øyvind Halleraker, som er medlem av Stortingets transport og komminikasjonskomité, frykter at Posten vil miste mulighet til å konkurrere i EU-landene.

- Dette var leit for Posten, sier Høyres Øyvind Halleraker.

- Kortvarig glede Han regner med at gleden blir kortvarig for dem som tror det er en fordel for Posten at postdirektivet avvises.

- Vi skal huske at Posten ikke bare er ett av de største selskapene i Norge, men at selskapet også er markedstilpasset og driver i konkurranse med andre selskaper, først og fremst i Sverige og Danmark. Bare 8 prosent av Postens virksomhet er såkalte monopoltjenester. Det er grunn til å frykte at konsekvensen av å avvise postdirektivet blant annet vil bli svekket økonomi for Posten, sier Halleraker.

(NTB)