Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre, KrF og Venstre: - Frp vingler i asylpolitikken

Tybring-Gjeddes utspill om å nedprioritere norsk i asylopplæringa møter hard motstand fra Frps partnere på Stortinget. Frps parlamentarisk leder avviser derimot intern splid.

AVVISER INTERN SPLID: Harald T. Nesvik sier det er normalt med ulik tilnærming i enkeltsaker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVVISER INTERN SPLID: Harald T. Nesvik sier det er normalt med ulik tilnærming i enkeltsaker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Oslo Frp gikk lørdag inn for omstridte innstramminger i asyl- og innvandringspolitikken. 

Christian Tybring-Gjedde og ny leder i Oslo Frp, Aina Stenersen, sendte 30 forslag til en «framtidsretta asylpolitikk» til partiets stortingsgruppe for videre behandling. 

I tillegg fortalte Tybring-Gjedde Dagbladet i går at han også mener Norge skal bruke ressursene på å lære asylsøkere engelsk, ikke norsk.

- Det er veldig lite nyttig å lære norsk om du skal tilbake til Syria, derfor er det bare naturlig at undervisninga går på engelsk, et språk som kan brukes overalt i verden, fortalte Frp-toppen.

- Fullt Frp-sprik Venstre, som sluttbehandler Sylvi Listhaugs forslag til innstramminger i disse dager, raser mot Tybring-Gjeddes utspill, og mener alt tyder på fullt asylkaos i Frp. 

- Det er nå fullt sprik i FrP, og det er alvorlig når et regjeringsparti med ansvar for integrering vingler i et så pass avgjørende tiltak i integreringspolitikken som norskkunnskaper og norskopplæring, hevder innvandringspolitisk talsmann i Venstre, André N. Skjelstad.

Venstre-politikeren sier partiet hans aldri vil gå med på tiltak som sløyfer norskopplæringa fra programmet som møter asylsøkere som kommer til Norge.

- Vi vet at norskkunnskaper er selve nøkkelen til  god integrering og at det å kunne norsk gjør der lettere å få innpass i det norske samfunnet og i arbeidslivet. Å sørge for at flyktninger som får opphold i Norge kommer seg i jobb og kan bidra er avgjørende for å lette integreringen og å få ned kostnadene. Derfor var det avgjørende for Venstre å få på plass forpliktende tiltak om språk og språkopplæring i integreringsforliket før jul, sier Skjelstad   

KrF: - Han går mot egen minister Skjelstads «kollega» i Kristelig Folkeparti, Geir Toksedal, er hjertens enig.

- Det Tybring-Gjedde sier henger ikke sammen med det Listhaug sier. Han går mot sin egen minister, sier Toskedal. 

I resolusjonene Oslo Frp vedtok i helga heter det blant annet at samtlige akuttmottak omgjøres til lukkede mottak, at man bør fjerne asylsøkeres rett til fri rettshjelp og at man skal avskaffe alle former for permanent opphold for asylsøkere. 

I tillegg foreslås det at forsøk på å skjule eller forfalske identiteten i asylsøkerprosessen uten unntak skal resultere i avslag. Enslige mindre asylsøkere skal bli sendt til opprinnelseslandet når de oppnår myndighetsalder og forholdene i dette landet tillater det.

Vil ha avklaring Høydes Ingjerd Schou antydet mandag at Tybring-Gjeddes utspill vitnet om uenighet internt i Frp, som også styrer integreringsfeltet gjennom statsråd Sylvi Listhaug. Hun hevdet langt på vei Tybring-Gjedde gikk mot det som var regjeringas og Sylvi Listhaugs politikk. 

- Jeg undrer meg litt om dette er Frps nye linje eller ei, sa Schou mandag. 

Skjelstad i Venstre støtter Schou, og ønsker også en avklaring om hvorvidt Tybring-Gjedde nå representerer Frps nye linje eller bare sine egne synspunkter.

- Jeg er enig med Ingjerd Schou. Frp sår tvil om dette er partiets nye linje. Nå er det viktig å få avklart om parlamentarisk leder i Frp og stortingsgruppa deler Tybring-Gjeddes syn eller om Frp står fast på den brede enigheten i Stortinget før jul om at det å kunne norsk er det viktigste enkelttiltaket for god integrering og at språkopplæringen derfor skal styrkes, sier Skjelstad.

Bakenfor Tybring-Gjeddes forslag ligger tanken om at ingen asylsøkere skal gis endelig opphold i Norge. Avskaffing av permanent opphold var også et av punktene Tybring-Gjedde og Aina Stenersen fikk gjennomslag for av Oslo Frp på lørdag.

Avviser Frp-splid Parlamentarisk leder i Frp, Tom Harald Nesvik, avviser kategorisk alle påstander om asylsplid internt i partiet. 

- I Frp, akkurat som i alle andre partier, er det ulike tilnærminger i enkeltsaker. Regjeringas linje er tydelig, og den sier at personer som skal bli i Norge må ha norskopplæring. For at integreringen skal gå bra, må den enkelte beherske norsk, sier han. 

Nesvik kommer likevel Tybring-Gjedde delvis i møte og vedgår at det er dårlig ressursbruk å sette asylsøkere som snart skal tilbake til hjemlandet sitt i intensiv norsktrening. 

- Det er viktig her å skille mellom de som skal integreres i det norske samfunnet, og de som skal tilbake til sitt hjemland ganske kjapt. Den siste gruppa er det liten vits i å bruke store ressurser til norskopplæring på.

De 30 forslagene til innstramming i norsk asylpolitikk ble vedtatt med små korrigeringer av Oslo Frps årsmøte i helga. De er nå oversendt Frps stortingsgruppe for videre behandling. Den gruppa ledes av nettopp Tom Harald Nesvik.

Han vil ikke ta stilling til forslagene fra Tybring-Gjedde og Oslo Frp enda.

- Det vil være andre typer tiltak enn norskopplæring som er nyttig for asylsøkere som venter på retur, avslutter han. 

TENKER PÅ NYE ASYLTILTAK: Frps Christian Tybring-Gjedde. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TENKER PÅ NYE ASYLTILTAK: Frps Christian Tybring-Gjedde. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer