Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre kritiserer Frps innvandringstall: - Uinteressant

Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg er mest opptatt av at innbyggerne i Oslo lykkes - uansett bakgrunn. Og mener det er uinteressant hvor besteforeldrene dine kommer fra.

- UINTERESSANT: Oslo Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg mener ikke statistikken som tas ut er særlig interessant. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet publiserte i helga statistikk over antall nyfødte med innvandrerbakgrunn i Oslos bydeler. Statistikken Fremskrittspartiet bestilte av Statistisk sentralbyrå (SSB), viser andel nyfødte med innvandrerbakgrunn.

Frp er inspirert av danskenes SSB som publiserer tilsvarende statistikk årlig. Statistikken går på mors innvandrerbakgrunn, enten om mor selv er innvandrer, men også om mor er norskfødt med utenlandskfødte foreldre.

Det vil si at barn i statistikken registreres med innvandrerbakgrunn hvis de har utenlandskfødte besteforeldre. Har barnet svenske besteforeldre på morssiden, men begge foreldre født i Norge, vil det altså registreres som et barn med innvandrerbakgrunn «fra Vest-Europa» og inngå i den totale statistikken over nyfødte med innvandrerbakgrunn i en bydel. Tilsvarende vil et barn født med somaliske besteforeldre på morssiden registreres som nyfødt med ikke-vestlig bakgrunn.

Dagbladet har hentet ut egne tall fra SSB som viser at om lag ti prosent av nyfødte med innvandrerbakgrunn er tredje generasjon, det vil si har besteforeldre som innvandret til Norge. Ni av ti er altså andre generasjon.

Det er første gang denne statistikken publiseres i Norge.

Én av fire

Veksten over antall nyfødte i Norge med bakgrunn fra ikke-vestlige land har økt fra 6,8 prosent i 2000 til 19,1 prosent i 2017, ifølge tallene fra SSB. For Oslo har om lag hver tredje nyfødt ikke-vestlig bakgrunn.

I 2017 ble det født 12.000 barn med ikke-vestlig bakgrunn i Norge. Til sammenlikning ble det født 9500 barn i Oslo i 2017.

Tallene for 2018 er ennå ikke klare og vil bli presentert av SSB i begynnelsen av mars.

Andel nyfødte med ikke-vestlig bakgrunn
20002017
Oslo2130
Gamle Oslo3933
Grünerløkka2823
Sagene2215
St. Hanshaugen918
Frogner720
Ullern416
Vestre Aker414
Nordre Aker518
Bjerke2837
Grorud3461
Stovner3867
Alna3761
Østensjø1530
Nordstrand617
Søndre Nordstrand4259

Gruppeleder for Høyre i Oslo Eirik Lae Solberg er partiets kandidat til å ta over Raymond Johansens jobb som byrådsleder etter valget til høsten. Han er bekymret over at nesten en av fire seksåringer i Oslo ikke kan godt nok norsk til å begynne lese- og skriveopplæring når de begynner å første klasse.

- Det har dessverre lenge vært en utfordring at mange barn begynner på skolen uten å kunne følge undervisningen. Dette er den aller største utfordringen vi må ta fatt på i Oslo. Jeg mener dette er jobb nummer én i Oslo, sier Eirik Lae Solberg til Dagbladet.

Vil språkteste fireåringer

Høyre i Oslo foreslår konkret å språkteste samtlige fireåringer i Oslo, for å sikre seg at alle barn blir fanget opp to år før de begynner på skolen.

- Vi har foreslått en systematisk oppfølging av hvert enkelt barn, slik at vi kan avdekke hva de kan og ikke kan av norsk, og sette inn tiltak så de er i stand til å følge undervisningen når de begynner på skolen. Vi ønsker å stille tydeligere krav til hva ansatte i barnehagen skal kunne og hvilke språkferdigheter de skal ha. Og vi ønsker å lage et opplegg for hvert enkelt barn. Vi ønsker også at det skal være et eget språktilbud til barn som trenger det de to siste somrene før de begynner på skolen, sier Lae Solberg.

Dagbladet møter Lae Solberg sammen med integreringsminister Jan Tore Sanner (H). Sanner mener tallene Dagbladet publiserer viser at regjeringen er på riktig vei i bosettings- og integreringspolitikken.

- Tallene viser først og fremst at vi skal forsterke den politikken vi har startet med. At de som kommer til Norge, og skal bo i Norge, må lære godt norsk, få kvalifikasjoner og komme i arbeid. Vi ser at mange i andre generasjon, altså norskfødte med innvandrerforeldre, gjør en imponerende sosial reise i utdanningssystemet. Tallene underbygger også den endringen vi har gjort i bosettingspolitikken. Det bosettes totalt sett færre i Oslo, og jeg forventer at Oslo tar konsekvensen av de nasjonale retningslinjene vi har nedfelt, sier Sanner til Dagbladet.

- Kort botid problemet

Regjeringen foreslår å bosette 250 flyktninger i Oslo i år, en nedgang på 100 fra 2018 og det laveste antallet på ti år. Regjeringen har i tillegg lagt til grunn at flyktninger ikke skal bosettes i områder der det er mer enn 30 prosent innvandrere, nettopp for å styrke integreringen. Noe de er i konflikt om med Oslo-byrådet.

Høyres Oslo-topp trekker fram at med økt botid øker også integreringen.

- Mønsteret vi har sett i Oslo er at de som enten har bodd her lenge eller er barn av folk som kom for lenge siden, gjør det veldig bra. De har sterk tilknytning til arbeidslivet, de har høyt utdanningsnivå og de fungerer og bidrar mye til Oslo-samfunnet. De bidrar også mye til byen, sier Lae Solberg.

- Utfordringen er stort sett blant dem som har bodd her kortere, det er derfor Høyre er så opptatt av å styrke norskopplæringen, både for barn og voksne. Skal de ha de samme mulighetene for å lykkes er det viktig at de lærer seg norsk. Det er gjennom gode norskferdigheter de lykkes i utdanning og i arbeidslivet.

Frp: - Ikke beroliget

- Tallene Frp bestilte fra SSB, er de hensiktsmessige?

- Jeg er mer opptatt av hvor folk er på vei, enn hvor de kommer fra. Jeg syns det er relativt uinteressant hvor besteforeldrene dine kommer fra.

- Det interessante er hvordan vi klarer oss som innbyggere i Oslo. Jeg er mest opptatt av dem som ikke kan norsk og ikke deltar i det norske samfunnet, gjennom arbeidsliv og utdanning eller frivilligheten. Det er virkelig ikke noe problem at vi har mange med norsk-pakistansk bakgrunn som har høy utdanning, deltar og bidrar i Oslo. Utfordringen er de som ikke har mulighet til å bidra fordi de ikke mestrer språket, sier Lae Solberg.

Stortingsrepresentant og Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim er ikke overraskende uenig i Høyre-toppene i at tallene er uinteressante.

- Tallene er selvfølgelig interessante. For å forstå det store bildet, må man se utviklingen - og den er eksplosiv. På 17 år har vi gått fra sju til 19 prosent nyfødte med ikke-vestlig bakgrunn i Norge. Det sier noe om hvordan samfunnet utvikler seg. Hvis Høyre mener det er uinteressant at dette skjer på såpass kort tid, samtidig som vi kjenner de store integreringsutfordringene, blir jeg ikke veldig beroliget, sier Helgheim til Dagbladet.

«Korrekt norsk bare snakkes av læreren»

Ifølge Utdanningsdirektoratet har elever rett til særskilt språkopplæring inntil de har tilstrekkelige norskferdigheter til å følge den ordinære opplæringen i skolen.

I Oslo er det flertall fremmedspråklige elever på 51 av byens 135 grunnskoler. Ved 14 av Oslos grunnskoler har over halvparten av elevene vedtak om særskilt språkopplæring. På enkelte skoler er åtte av ti elever for dårlige i norsk til å følge vanlig undervisning.

Totalt har nesten én av fire elever i Oslo-skolen vedtak om særskilt språkopplæring.

I Deloitte-rapporten om Osloskolen fra januar 2017, gjengitt av Utdanningsnytt, heter det:

«I Oslo finnes det en hel del skoler og klasser der det er helt uvanlig å ha norsk som morsmål hjemme, der korrekt og presist norsk bare snakkes av læreren i undervisningssituasjonen, og der nesten hver eneste elev skal ha særskilt språkopplæring. I praksis vil man da legge om undervisningen i norsk slik at det særskilte blir det ordinære.»

Frps Helgheim mener mange ikke ønsker å snakke om problemet.

- 14 skoler der flertallet har vedtak om særskilt norskopplæring er et alvorlig problem for Oslo. Spørsmålet er hvor lenge det varer før det er flere. Dette er de mest synlige symptomene på en ukontrollert høy innvandring. Det fører også til at etnisk norske flytter ut av disse bydelene, noe som er veldig synd, sier Helgheim.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!