Høyre-kutt: - Nød og elendighet

Høyre foreslår grep de mener vil hjelpe dem som sliter mest i dagens dyrtid. Rødts Mímir Kristjánsson mener Høyre ikke har skjønt at vi nå har nyfattigdom i Norge.

ALTERNATIVT FORSLAG: Tirsdag presenterte Høyre sitt alternative budsjett. Her kom de med flere grep de mener regjeringen burde gjort i sitt statsbudsjett. Her ved nestleder Henrik Asheim. Foto: Javad Parsa / NTB
ALTERNATIVT FORSLAG: Tirsdag presenterte Høyre sitt alternative budsjett. Her kom de med flere grep de mener regjeringen burde gjort i sitt statsbudsjett. Her ved nestleder Henrik Asheim. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag presenterte Høyre sitt alternative budsjett. Her kom det blant annet fram at Høyre vil droppe den økte arbeidsgiveravgiften, og heller ikke støtter regjeringens økning av formuesskatten.

Høyre mener også at kraftbransjen må bidra mer. De støtter flere av regjeringens skattegrep for vann- og vindkraft, men sier nei til forslaget om ny lakseskatt slik det foreligger i dag.

Nestleder Henrik Asheim omtaler budsjettet som både «realistisk og styringsdyktig».

Mens Frp kritiserer Høyre for å reversere for få av regjeringens skatteskjerpelser, mener Rødt at Høyres budsjett er en «katastrofe» for blant annet syke og trygda folk.

- Partiet tar feriepengene fra de arbeidsløse, kutter i støtten til uføre med barn og gjeninnfører det forhatte karensåret i AAP-ordningen. Hadde dette budsjettet blitt satt ut i live ville tusenvis på tusenvis av mennesker blitt skjøvet lenger ut i nød og elendighet, sier Rødts Mímir Kristjánsson til Dagbladet.

«Seiler under falskt flagg»

Kristjánsson mener Erna Solberg har vunnet mange velgere på å sitte stille i båten den siste tida. Nå mener han Høyres budsjett viser at partiet «seiler under falskt flagg».

- Får partiet makta tilbake kommer også de smålige og usosiale kuttene tilbake, sier han og legger til at det virker som om Høyre ikke har skjønt at vi har nyfattigdom i Norge.

- Partiet fortsetter å prioritere skattekutt til de aller rikeste framfor å hjelpe de som trenger det mest. Det viser at Høyre ikke er noe godt alternativ for de som sliter, fortsetter Kristjánsson.

På spørsmål om hva Høyre gjør for å sørge for at køene utenfor Fattighusene ikke øker ytterligere, sier Høyre-nestleder Henrik Asheim at deres viktigste tiltak er å øke barnetrygden i sitt budsjett.

- Knalltøft

Høyre foreslår altså å øke barnetrygden med 3000 kroner i året per barn inntil de er 18 år i sitt alternative budsjett.

- Det viktigste vi gjør er å øke barnetrygden. Det er altså sånn at de aleneforsørgerne som har lav inntekt fra før eller som går på uføretrygd er de som sliter aller mest nå. Og det å både øke barnetrygden og senke skatten er det viktigste vi gjør, sier Asheim til Dagbladet.

- Men det er ikke alle som har barn under 18 år. De med lavest inntekt betaler heller ikke så mye skatt fra før. Er dette da tilstrekkelig?

- Jeg synes det er veldig vanskelig å stå å si i den situasjonen vi er nå og si at dette er tilstrekkelig, men jeg mener at vi har funnet rom i budsjettet til å hjelpe, sier Asheim.

- Vi klarer ikke å hjelpe på alt det som nå øker av utgifter, men vi kan gjøre litt for å hjelpe folk med å klare å få budsjettet sitt til å gå opp. Det mener jeg vi gjør her. Men det er klart at når man er i en situasjon med dårlig råd i dag, så er det knalltøft for mange, fortsetter han.

- Hjerterått

Kristjánsson peker på at Høyre heller ikke reverserer det foreslåtte kuttet til Matsentralen.

- I ei tid da matkøene vokser og vokser i norske byer, vil partiet altså at det skal deles ut mindre mat til folk som er i nød. Det er hjerterått, sier Kristjánsson.

- Frykter du at det kan bli flere fattige med deres budsjett, Asheim?

- Ikke med vårt budsjett. Dette budsjettet ville vært bedre for dem med dårlig råd, enn det regjeringen har lagt opp til. Både ut fra forslaget som går på skatt, men også på velferdsytelser.

- Tøff prioritering

Asheim sier at det alternative budsjettet ville sett annerledes ut, dersom de fortsatt satt med regjeringsmakten.

- Det er umulig for oss å rette opp i skatteøkninger på over 40 milliarder kroner, sier Asheim.

Av Høyre-grep han gjerne skulle hatt mer av på eget budsjett, trekker Asheim fram større reduksjon i utbytteskatten, som er økt under regjeringen, samt større grep på formuesskatten.

- Men når vi sto i en tøff prioritering som både regjeringen og partiene står i nå, så så vi at det viktigste vi kunne gjøre nå var nå var å kompensere familiene våre, særlig de med lav inntekt og forsørgeransvar. Samtidig var det å ta bort det bedriftene mener er aller verst, og det var å fjerne den økte arbeidsgiveravgiften. For den rammer helt uavhengig om du tjener penger eller ikke, avslutter Asheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer