Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre-kvinner egger til biobråk

Stortingsrepresentant Tina Bru (H) er selv ufrivillig barnløs. Hun er en av flere Høyre-kvinner som vil kjempe for å få partiet til å snu nei til ja om eggdonasjon i april.

KRITISK:Stortingsrepresentant Tina Bru håper partiet snur om eggdonasjon. Foto: TROND SOLBERG/VG/ NTB Scanpix
KRITISK:Stortingsrepresentant Tina Bru håper partiet snur om eggdonasjon. Foto: TROND SOLBERG/VG/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ble det klart at Høyres programkomite vil si fortsatt nei til eggdonasjon. Det får flere av kvinnene i partiet til å rynke panna.

Stortingsrepresentant Tina Bru, som leder Høyres kvinneforum, sier hun er skuffa på et personlig plan, fordi hun er uenig.

31-åringen har selv vært åpen om at hun er ufrivillig barnløs, og dissekerer argumentene for å si nei.

- Jeg skal ikke bruke meg selv som noe sannhetsvitne, men vet veldig godt hva det innebærer fordi jeg har gjennomgått prøverørsbehandling selv. Jeg deler ikke det jeg oppfatter som hovedargumentet til motstanderne, nemlig at genetisk mor og biologisk mor må være det samme. Jeg mener det er å underminere alle de ulike familiekonstellasjonene vi tross alt har i dag, sier stortingsrepresentanten.

- Jeg synes også at det at motstandere av eggdonasjon argumenterer med at det er så stor prinsippiell forskjell på eggdonasjon og sæddonasjon, er en underminering av farsrollen, sier hun.

Spår hard kamp

Hun irriterer seg også når andre - særlig menn - skal belære henne om hvor omfattende prosessen er sammenlignet med sæddonasjon.

- Da hender det jeg har lyst til å si: Jo takk, det vet jeg nok bedre enn deg. Det er en omfattende prosess, men hovedargumentet koker likevel ned til at dette er noe individet bør få bestemme selv, sier Bru:

Hun spår at spørsmålet blir det store diskusjonstemaet på landsmøtet i april, og tror Høyre-nestleder Jan Tore Sanner og hans meningsfeller kan regne med solid motstand.

Partiledelsen lyktes på fjorårets landsmøte med å utsette diskusjonene om eggdonasjon og liberaliseringer i bioteknologiloven til årets landsmøte.

Hun tror tanken har modnet i flere av partiets fylkeslag siden da.

- En stor grunn til at mange ikke gjorde det forrige gang var at de følte seg utrygge, og ikke helt visste hva de skulle mene i fjor. Jeg tror vi nå vil se tendensen til at flere også nå sender signaler om dette før man kommer til landsmøtet, sier Bru.

Tror på snuoperasjon

Unge Høyre har allerede signalisert hvor de står i saken.

- Dette gjør at Unge Høyre har en enda større jobb foran oss før landsmøtet. Høyre burde si ja til eggdonasjon på lik linje med sæddonasjon og hjelpe par der kvinnen gjør at de ikke kan få barn, sa fungerende leder Sandra Bruflot i ungdomspartiet til Dagbladet mandag.

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde er også tydelig. Hun tror skeptikerne går på et nederlag på landsmøtet.

- Jeg tror det var et reelt flertall i salen sist, og tror nok det er opprettholdt nå, sier Nordby Lunde.

Oslo Høyre, som hun tilhører, har tidligere vedtatt ja til eggdonasjon. Det samme gjorde et annet stort fylkeslag, Trøndelag, forrige helg:

-Jeg opplevde at det var et veldig tydelig flertall her i Trøndelag, og at flere er blitt tryggere på hva dette innebærer, selv om argumentasjonen for hvorfor man bør tillate det kanskje er litt ulik, sier stortingsrepresentant Guro Angell Gimse, som også leder Høyres kvinneforum i Trøndelag.

- Jeg er ikke overraska om vi får til ja til eggdonasjon på landsmøtet, sier hun.

Vil ikke spekulere i utfall

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner spådde mandag at det ville bli tøffe tak om bioteknologi på partiets landsmøte i starten av april, og ville ikke spekulere i utfallet.

Sanner, som har ledet arbeidet i programkomiteen, forsvarte avgjørelsen om å holde på et nei til eggdonasjon.

- Bakgrunnen for at flertallet sier nei er at man mener eggdonasjon bryter prinsippet om at den som føder barnet også skal være den genetiske moren, slik jeg også stiller meg bak, sa Sanner til Dagbladet.

- Hvordan vil du beskrive linja programkomiteen nå legger seg på?


- Jeg mener det er en linje i god Høyre-ånd, hvor vi går forsiktig fram samtidig som vi åpner opp der det er gode argumenter for å gjøre det, sier Sanner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!