LIKESTILLING: Julie Brodtkorb leder Høyres kvinnenettverk, som blant annet er opptatt av den lave andelen kvinnelige toppledere i næringslivet. Her sammen med sin forgjenger i kvinnenettverket, Linda Helleland. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
LIKESTILLING: Julie Brodtkorb leder Høyres kvinnenettverk, som blant annet er opptatt av den lave andelen kvinnelige toppledere i næringslivet. Her sammen med sin forgjenger i kvinnenettverket, Linda Helleland. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Høyre-kvinner krever svar fra næringsministeren

Julie Brodtkorb tar selv med barna på kveldsmøter med statsministeren. Hun synes det er lettere å være småbarnsmor i politikken enn i næringslivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag holdt Høyres kvinnenettverk konferanse i forkant av partiets landsmøte til helga. Ett av temaene som opptar Høyre-kvinnene er hvorfor det er så lav andel kvinnelige toppledere i næringslivet.

De krever derfor nå at Høyres egen næringsminister Monica Mæland utarbeider en rapport med svar på følgende tre spørsmål:

• Hvordan og hvorfor skiller andelen kvinnelige toppledere i næringslivet seg fra organisasjonslivet, politikken og akademia?
• Hva kan Norge lære av andre land?
• Hvilke tiltak kan øke andelen kvinnelige toppledere i næringslivet?

- Det finnes noe forskning om dette, men den begynner å bli gammel. Forklaringen er ofte at kvinner ikke er villige til å ofre det som er nødvendig. Det synes vi virker veldig merkelig, sier Julie Brodtkorb, leder av Høyres kvinnenettverk og statssekretær ved statsministerens kontor.

- Kvinner i toppstillinger i offentlig sektor og politikken er tydeligvis villige til å ofre ganske mye familietid. Kvinner i toppolitikken er ofte pendlere og svært mange timer på jobb. Vi mener det indikerer at det må være noe annet her, sier hun.

Med på statsministermøter Brodtkorb har selv toppledererfaring fra næringslivet, som administrerende direktør i kommunikasjonsbyrået JKL.

- Selv har jeg opplevd at de i politikken har vært bedre til å legge til rette for å kombinere karriere og små barn. Dette handler om noe så enkelt som forståelse for at man trenger fleksibilitet med små barn, og at barna innimellom må være del av arbeidsplassen, sier trebarnsmoren, som også har et barn som opprinnelig er fra Iran boende hos seg noen dager i uken

- Hvis statsministeren trenger et kveldsmøte, for eksempel, er det aldri noe problem for henne at jeg har med meg ett eller alle barna. Men det har aldri slått meg å ha med fire barn til et kveldsmøte med en kunde.

Brodtkorb mener det er viktig hvordan du opplever at arbeidsplassen legger til rette for barna fra dag én. På hennes første dag på statsministerens kontor, kom de fra forværelset og lurte på hva hun ønsket på kontoret for å gjøre det enklere i forhold til barna.

- Her er møtebordet byttet ut med en sofa, og Disney-kanalen lagt inn sammen med alle nyhetskanalene. Det er kanskje den som er mest flittig brukt på mitt kontor, ler hun.

MØTER KRAV OM RAPPORT: Høyre-kvinner krever at næringsminister Monica Mæland utarbeider en rapport for å få svar på manglende likestilling i toppen av næringslivet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MØTER KRAV OM RAPPORT: Høyre-kvinner krever at næringsminister Monica Mæland utarbeider en rapport for å få svar på manglende likestilling i toppen av næringslivet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- I tillegg har vi en hovedregel: Det er regjeringsråden som bestemmer hvor mye kakao barna som er på besøk får ta. Og det er ganske mye.

- Ikke rettferdig Høyre-politikeren mener det er ekstra viktig med en høy andel kvinner i toppen av næringslivet på grunn av den omstillingen landet står overfor i økonomien. Dette blir ett av de viktigste temaene på Høyres landsmøte, ifølge statsminister Erna Solberg.

- Med den omstillingen vi skal gjennom, er det utrolig viktig at vi får brukt de beste hodene av begge kjønn, sier Brodtkorb.

- I tillegg synes jeg ikke det er rettferdig at småbarnsforeldre i en periode, særdeles kvinner, ikke skal få yte det de ønsker på grunn av en lite tilpasningsdyktig arbeidsgiver.

- Har politikerne gjort nok?

- Likestillingsminsteren kommer til å legge fram en melding i juni, men jeg vil oppfordre NHO og LO til å gå enda mer inn i problemstillingene, særlig NHO har makt til å påvirke arbeidsgiverne. Alt i denne verden kan ikke lovreguleres, men det har veldig mye med holdninger å gjøre.

- Et argument som alltid holder i næringslivet er lønnshomhet. Det kan umulig være lønnsomt for norsk arbeidsliv å gå glipp av så mange kvinnelige talenter.