Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sprikende meninger før Høyres landsmøte:

Høyre-kvinner ruger på barselopprør

Høyre-kvinner i 14 av landets fylker er bekymret for utviklinga i norsk barselomsorg, men møter motbør fra partiets fremste kvinnepolitikere.

SPRIKENDE MENINGER: (f.v) Stortingsrepresentant Elin Agdestein fra Nord-Trøndelag Høyre, Guro Angell Gimse fra Sør-Trøndelag Høyre, og Høyres varaordfører Ingvill Dalseg i Oppdal, er blant Høyrekvinnene som roper varsku om barselomsorgen. Andre Høyre-kvinner er uenige. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPRIKENDE MENINGER: (f.v) Stortingsrepresentant Elin Agdestein fra Nord-Trøndelag Høyre, Guro Angell Gimse fra Sør-Trøndelag Høyre, og Høyres varaordfører Ingvill Dalseg i Oppdal, er blant Høyrekvinnene som roper varsku om barselomsorgen. Andre Høyre-kvinner er uenige. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På ti år har det skjedd en nedgang i antallet døgn mor og barn får tilbringe på sykehus etter fødsel.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at liggetiden har gått ned fra 3,2 døgn i 2007, til 2,7 døgn i 2016, og tilbudet varierer stort fra sykehus til sykehus.

Store forskjeller

Da det i tillegg ble kjent at man i byggingen av den nye barselsklinikken på Haukeland planlegger å sende enkelte mødre ut bare seks timer etter fødselen, blåste det liv i et barselopprør i helseminister Bent Høies parti, Høyre.

- Når vi hører om omlegginger i helsevesenet hvor man planlegger for at førti prosent av mødrene skal skrives ut innen seks til tjuefire timer, og man skal bygge et sykehus ut fra det, er det noe vi bekymrer oss for, sier stortingsrepresentant Guro Angell Gimse fra Sør-Trøndelag.

Hun er en av Høyre-kvinnene som står bak resolusjonen, hvor Høyres kvinneforum i 14 av landets fylker ytrer sin bekymring over det norske fødetilbudet.

«Det er bekymringsfullt at flere helseforetak nå planlegger for en hovedregel hvor mor og barn skal skrives ut i løpet av det første døgnet etter fødselen», skriver Høyre-kvinnene i resolusjonen, som skal behandles på partiets landsmøte etter påske.

Stiller krav til barsel

En forutsetning for tidlig utskriving fra sykehus er at de nyfødte og mødrene får hjemmebesøk av kommunal jordmor senest tre dager etter utskriving.

En undersøkelse fra Ammehjelpen i 2016 viste imidlertid at bare 11 prosent av de fødende bor i en kommune som klarer å oppfylle kravet.

- Så lenge kommunene ikke greier å stille opp, må ikke liggetiden bli kortere, og for at vi skal være sikre på at tilbudet er forsvarlig, må disse planene sees i sammenheng med hva slags tilbud kommunene har, sier Angell Gimse, som påpeker at det ikke bare er statens, men også kommunenes ansvar.

I resolusjonen stilles flere krav til en god barselomsorg, deriblant at man vurderer å utdanne flere jordmødre for å bøte på den prekære mangelen, og at arbeidet med å styrke jordmortjenesten i kommunene må fortsette.

Håper Høie får signal

Høyrepolitiker og jordmor Ingvill Dalseg mener problemet er at teori og praksis ikke henger sammen i norske kommuner, i tillegg til at det er stor mangel på jordmødre.

Hun er Høyres varaordfører i Oppdal i Trøndelag, som er en av kommunene som har deltatt i en prøveordning om tidlig hjemsending av fødende:

- I Oppdal mener vi tidlig hjemsendelse kan være kjempepositivt når man er rigget til det, men ser du på nabokommunene våre har de knapt jordmødre, i stillinger på noen få prosent. Da går det ikke an å sende hjem mor og barn fra sykehus og tro at de blir fulgt opp i kommunene, for det blir de ikke, sier Dalseg.

- Jeg håper vi nå får sendt et signal og kommet i dialog med helseministeren om dette, sier varaordføreren.

Splittelse

Det er imidlertid splittelse om saken også innad i Høyres kvinneforum.

Leder av Høyres kvinneforum på nasjonalt nivå, stortingsrepresentant Tina Bru, har i kronikkform advart mot skremselspropaganda i debatten.

- SKREMSELPROPAGANDA: Leder av Høyres kvinneforum på nasjonalt nivå, stortingsrepresentant Tina Bru, har i kronikkform advart mot skremselspropaganda i debatten. Foto: NTB Scanpix
- SKREMSELPROPAGANDA: Leder av Høyres kvinneforum på nasjonalt nivå, stortingsrepresentant Tina Bru, har i kronikkform advart mot skremselspropaganda i debatten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kvinneforumet nasjonalt har så langt ikke støttet resolusjonen. Nestleder Heidi Nordby Lunde leser den som indirekte kritikk av regjeringen.

- Jeg mener at det, når vi skal vedta noe på landsmøtet, bør være ny politikk. Mange av punktene i resolusjonen er allerede vedtatt og fulgt opp, og da føler jeg at det er indirekte kritikk som gir et feilaktig signal om at regjeringen ikke følger opp. Det gjør den, sier Nordby Lunde.

Hun viser til at nye SSB-tall nettopp viste en økning i antallet jordmødre fra 2016 til 2017.

Samtidig mener hun det er et lokalpolitisk ansvar å sørge for at kommunene bruker penger de får fra staten til jordmorsatsing, og at jordmortilbudet bør sees som en del av en debatt om størrelse og robusthet blant norske kommuner.

Også hun advarer mot feilinformasjon om barselomsorgen.

- Jeg opplever at det er framsatt påstander som ikke er riktige når faktum er at vi har verdens beste fødselsomsorg i Norge. Normen tilsier fortsatt tre dager på fødestua, samtidig som dem som vil være der lenger skal få lov til det, og mor og barn skal få reise hjem tidligere hvis de ønsker det og er friske. Så kan du kanskje finne enkelteksempler hvor det ikke har skjedd, men det er ikke hovedregelen i barselomsorgen, sier Nordby Lunde:

- Man kan alltids lage kampanjer om enkelttilfeller, men det er ikke det vi bør ta utgangspunkt i når Høyre skal lage ny politikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!