Høyre lader opp til oljevalg

Høyre håper et tydelig ja til olje skal sikre partiet en større oppslutning i Norge.

 SATSER PÅ OLJE I NORGE: Lokale Høyre-medlemmer i Bø i Vesterålen lader opp til valgkampen og fåt informasjon om hva oljeutvinning i nord kan gjøre for landsdelens utvikling. Foto: Jo Straube
SATSER PÅ OLJE I NORGE: Lokale Høyre-medlemmer i Bø i Vesterålen lader opp til valgkampen og fåt informasjon om hva oljeutvinning i nord kan gjøre for landsdelens utvikling. Foto: Jo StraubeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


LOFOTEN (Dagbladet): På idylliske Fjordcamping ved Bø Vesterålen lader informasjonssjef Sigbjørn Aanes i Oljeindustriens landsforening (OLF) lokale Høyre-medlemmer med ammunisjon til valgkampen.

—Nord-Norge trenger arbeidsplasser, Norge trenger oljeinntekter i framtida og Høyre må stå klart på denne saken. 64 prosent av deres velgere i regionen vil åpne Lofoten og Vesterålen for oljeutvinning, messer han.

Både Aanes og Høyre håper et tydelig ja til olje skal sikre partiet en større oppslutning i Nord-Norge enn det meningsmålingene viser i dag.

—Kan ikke være SV-ere
Selv om høstens valgkamp sett fra Oslo-gryta handler om finanskrise, samferdsel og innvandring, vil velgernes mening 14. september i stor grad avgjøre om nasjonalsymbolet Lofoten blir et av verdens nye olje- og gassentra. I konflikten står Høyre, Frp og sentrale Ap-folk mot regjeringskollegaene i Sp og Sv, samt Venstre.

—Høyre kan ikke overse realitetene. Vi kan ikke besøke Svolvær og si «lev som dere alltid har levd». Vi kan ikke være SV-ere, sier leder i Nordland Høyre Oddleiv Olafsen, henvendt til de 25 frammøtte som skal markedsføre høyrepolitikk i de 45 dagene som gjenstår til valget.

Med generalsekretær Trond Hole til stede fremmer allikevel Olafsen likevel et tradisjonelt SV-krav, som normalt ville få borgerlige landet rundt til å sette søndagsteen i halsen: For å sikre inntekter fra oljeeventyret til lokalsamfunnet må kommunene innføre en ikke ubetydelig eiendomsskatt.

130 000 millioner
Lengre sør, i Aukra kommune, innkasserer kommunen 130 millioner ekstra hvert år i eiendomsskatt på grunn av Ormen Lange-feltet.
Til tross for iver over jakten på det sorte gull, advares det i valgskoleringen mot å late som oljeutvikling er uten risiko.

—Høyre stiller krav til teknologi, oljevernberedskap og ringvirkninger på land. Hvis ikke disse kravene tilfredsstilles..., vel de må tilfredsstilles. Vi sier ikke tur og kjør, husk det i møtet med velgerne, sier ordfører i Andøy og leder av Vesterålen Regionsrråd, Jonni Solsvik (H).

Solsvik sammenlikner Nordland med Rogaland, et fylke som kan takke oljen for mye av sin rikdom. I 1960 hadde fylket 239 000 innbyggere, Nordland 237 000.

—I dag har Rogaland 420 000, mens vi er det eneste fylket med negativ befolkningsutvikling siden 60-tallet, i dag bor det 235 000 i Nordland og det går nedover.

—Unikt varemerke
SV-leder Kristin Halvorsen mener åpningen av Lofoten og Vesterålen er dårlig miljø- og energipolitikk.

—Det er både sterke miljø- og næringsargumenter for å ikke åpne dette sårbare området for olje- og gassutvinning. I stedet for må vi fokusere på fornybar energi og arbeidsplasser tilknyttet merkevaren Lofoten innenfor reise, fiske og foredling. Med olje- og gassutviking vil Lofoten miste sitt unike varemerke og det vil redusere arbeidsplassene og turistnæringen, spår Halvorsen overfor Dagbladet.
OLF mener Halvorsen satser på to hester.

—Hun bruker all sin tid på å argumentere mot olje- og gassutvinning her oppe, men hun liker jo å profilere rekordbruk av oljeinntekter i statsbudsjettet, sier Aanes.