Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre-ledelsen splittet om assistert befruktning av single

Mens statsminister Erna Solberg (H) har modnet seg fram til et ja, sier nestleder og helseminister Bent Høie nei. I helga kan partiets landsmøte sikre stortingsflertall i spørsmålet.

SPLITTET: Satsminister Erna Solberg (H) er positiv til assistert befruktning av enslige, men vil ikke si hva hun mener om eggdonasjon. Her er hun i Paris etter Listhaug-bråket før påske.
Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
SPLITTET: Satsminister Erna Solberg (H) er positiv til assistert befruktning av enslige, men vil ikke si hva hun mener om eggdonasjon. Her er hun i Paris etter Listhaug-bråket før påske. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bioteknologi ventes å bli det store stridstemaet på Høyres landsmøte denne helga - og i likhet med partiet ellers, er også ledelsen splittet i noen av de betente spørsmålene.

Nestleder Jan Tore Sanner (H) har flagget at han er negativ til å åpne for eggdonasjon i Norge, men sier samtidig ja til assistert befruktning av single mennesker.

Sier ja

Det samme gjør partileder og statsminister Erna Solberg:

- Enslige med familie rundt seg er en familieform som fungerer utmerket i samfunnet vårt i dag, og jeg synes det er unaturlig skille i dag, så for meg er det en sak hvor jeg har modnet til et nytt synspunkt, sier statsministeren til Dagbladet.

Hun vil ellers ikke svare på hva hun mener i spørsmålet om hvorvidt eggdonasjon bør tillates i Norge, fordi hun er redd det vil påvirke landsmøtets avgjørelse i saken.

- Hvorfor kan du si din mening om assistert befruktning, og ikke eggdonasjon?

- Fordi jeg tror det er et enklere spørsmål som vi over lang tid har diskutert, men jeg kan ikke gjøre det i alle saker, sier Solberg til Dagbladet.

- Så du tror assistert befruktning av enslige vil gå gjennom på landsmøtet?

- Jeg vil ikke komme med noen prognose, og har ikke gjort noen opptelling av hvem som mener hva, sier hun.

Høyre-ledelsen splittet

Helseminister og nestleder Bent Høie (H) er på sin side tydelig negativ til eggdonasjon.

Samtidig er han også uenig både med egen partileder og nestlederkollega i spørsmålet om assistert befruktning av single.

- Jeg er i mot også dette, for jeg mener at når staten tilrettelegger for at folk skal få barn, så bør det gjøres i en tryggest mulig ramme for barnet, og det er gjennom at det får to foreldre, sier Høie.

- Det betyr ikke at jeg mener at enslige ikke kan bli like gode foreldre, og de kan ha nettverk som støtter opp, men når det er snakk om å gi folk hjelp fordi de ikke kan få barn selv, mener jeg utgangspunktet bør være at det er par det er snakk om.

Han oppsummerer sine standpunkt på følgende måte:

- Jeg er enig med flertallet i komiteen som Jan Tore Sanner har ledet (programkomiteen i partiet, journ.anm) i alle spørsmål unntatt det som omhandler assistert befruktning av enslige, sier han.

Flertall for eggdonasjon

Han sier det er vanskelig å spå hva som kan bli utfallet når landsmøtet behandler bioteknologispørsmålene.

En opptelling Dagbladet har gjort i påska, viser at det er flertall for eggdonasjon i 11 av 15 fylkeslag i Høyre, mens det er mer uklart hvor partilagene stiller seg i spørsmålene om assistert befruktning.

- Mye tyder på at landsmøtet vil si ja hvis man ser på årsmøtevedtakene, men så vet vi at folk vil få stemme ut fra egen overbevisning, så det nytter ikke å bare telle hva fylkene mener, sier Høie til Dagbladet.

Store fylkeslag som Trøndelag Høyre og Oslo Høyre er blant dem som har gjort årsmøtevedtak som sier ja til eggdonasjon, men nei til assistert befruktning av enslige.

Tror på ja

Det mest sannsynlige virker likevel å være at Høyre går inn for assistert befruktning av enslige, siden det også er et klart flertall i prinisipp- og programkomiteen for dette.

Bioteknologirådets leder Kristin Halvorsen flagget nylig at hun var negativ til at samfunnet skal lage systemer for å gi single barn, slik man i praksis gjør ved å tillate assistert befruktning av enslige.

SV, Ap og Venstre sier ja til assistert befruktning, så hvis Høyres landsmøte går inn for det, er det altså flertall for det på Stortinget. KrF og Sp har sagt nei til assistert befruktning av enslige, mens Frp foreløpig ikke har tatt stilling til spørsmålet.

Spørsmålet om eggdonasjon er det i utgangspunktet flertall for, selv dersom Høyres landsmøte ender opp med å si nei i helga, slik Høyre-nestleder Jan Tore Sanner og flertallet i programkomiteen til partiet har foreslått.

Vil ikke forskuttere

Ap, Venstre, Frp, og SV har nemlig alle gått inn for å tillate eggdonasjon i Norge.

I forrige stortingsperiode kom spørsmålet likevel aldri til votering, noe som av flere ble forklart med forholdet regjeringspartiene hadde med støttepartiet KrF.

- Det er ikke sånn at det at det kanskje en dag skal være en mulighet for at KrF skulle ønske å sitte i regjering med oss, skal være i veien for at Høyre tar standpunkt til spørsmål som dette, slår Solberg fast nå.

Hun vil likevel ikke forskuttere hva som skjer når Stortinget skal ta stilling til de vanskelige bioteknologispørsmålene i forbindelse med behandlingen av bioteknologimeldingen denne våren.

Meldinga skulle i utgangspunktet komme tidlig i forrige stortingsperiode, men ble utsatt og utsatt, før den til slutt ble lagt fram så seint at Stortinget ikke rakk å behandle den.

- Det naturlige er at det er det landsmøtet vedtar som vil være Høyres standpunkt, men det vil alltid være spørsmål hvor sterkt disse vedtakene forplikter stortingsgruppa i den sammenhengen, sier Solberg til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!