Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varslene i Høyre

- Høyre-ledere vet ikke alt om Unge Høyre-ledere

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg mener hun burde være informert om Riise- saken tidligere.

SVIKTET: Høyre-leder og statsminister Erna Solberg orienterte pressen om varselsakene i Høyre søndag kveld. Erna Solberg mente at partiet hadde sviktet i håndteringen av varslingssakene. Foto: Lars Eivind Bones
SVIKTET: Høyre-leder og statsminister Erna Solberg orienterte pressen om varselsakene i Høyre søndag kveld. Erna Solberg mente at partiet hadde sviktet i håndteringen av varslingssakene. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under en pressekonferanse i kveld i forbindelse med varslene om seksuell trakassering i Høyre, ble det opplyst at det hadde kommet enda flere varsler i partiet.

- Det er kommet 21 varsler siden 11. januar. Ti av varslene gjelder tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise, åpnet generalsekretær John-Ragnar Aarset, under pressekonferansen.

Etter at varslene mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise ble kjent tidlig i januar har antall varsler om upassende oppførsel eskalert. De resterende ti varslene gjelder andre personer i partiet som Høyre-ledelsen ikke ønsker å navngi.

- Hadde ikke detaljkunnskaper

- Jeg utelukker aldri nye varsler, for det finnes alltid folk som trår over grensene, men jeg håper vi i framtida er mye bedre på å håndtere slike varsler og slå ned på oppførsel vi ikke aksepterer, sa statsminister Erna Solberg under pressekonferansen.

Pressen var opptatt av hva Erna visste om Riise-saken og på hvilket tidspunkt hun fikk vite varslene.

På spørsmål fra Dagbladet svarte Solberg:

- En leder i Høyre har ikke detaljkunnskaper om interne forhold i Unge Høyre. Et eksempel på at Tonning Riises oppførsel ikke var så kjent, som en kunne tro, er den tøffe nominasjonsstriden i Hedmark Høyre. Hadde Tonning Riises oppførsel vært kjent, så ville den kommet opp i den prosessen, sier Solberg til Dagbladet.

Hun pekte videre på at utøvelsene av rutinene i Høyre når det gjelder seksuell trakassering ikke har vært god nok.

- Det er noen som har visst, noen ikke har stilt gode nok spørsmål, men det er ikke slik at det har vært allmenn kjennskap i Høyre om Tonning Riises oppførsel sådan, sier Solberg.

- Burde fått beskjed

Under pressekonferansen ble det opplyst at det har vært en rekke varsler gjennom flere år om Riises oppførsel.

I 2013, 2014, 2015, 2016 og 2017 kom det signaler og varsler til Unge Høyre-ledelsen om Riises oppførsel. Likevel ble han gjenvalgt som Unge Høyre-leder i 2016.

Generalsekretær Aarset opplyste i kveld at Unge Høyres valgkomité ble varslet om Riises oppførsel i 2014.

En rekke sentrale personer i Høyre ble involvert i saken i desember. Informasjonen har gått gjennom en rekke nivåer før den dukket opp hos Nikolai Astrup, som da var parlamentarisk leder i partiet og til pressesjef Peder Egseth.

Det ble snakk om at det kunne komme en mulig mediesak som følge av Metoo-kampanjen.

Nikolai Astrup informerer videre Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre, om saken 22. desember, men partiets leder, Erna Solberg, ble likevel ikke informert om saken.

- Jeg burde i alle fall fått beskjed da Trond Helleland, parlamentarisk leder, ble involvert, sa Solberg under pressekonferansen.

Trakk seg

10. januar ble det kjent at Kristian Tonning Riise trakk seg som Unge Høyre-leder etter at medlemmer i partiet har reagert på oppførselen hans.

På sin egen Facebook-profil skrev han at beslutningen ble tatt som en følge av Metoo-kampanjen.

Han skrev også at det ikke forelå noen varsler mot ham, men at han erkjenner at han ved flere anledninger «har utvist dårlig dømmekraft og blitt konfrontert med det».

- Metoo-kampanjen har vært en vekker for veldig mange. Det har den også vært for meg, skrev Riise.

Riise er nå sykmeldt.

- Det er viktig for oss å ivareta Kristian Tonning Riise som person. Vi forsikrer oss om at han hele tiden har personer rundt seg som tar vare på ham, og at han har tilgang på den eventuelle hjelpen han trenger. Det er åpenbart at han er i en veldig tøff og krevende situasjon, sa Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset, under pressekonferansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!