Høyre lover billigere barnehage for fattige

Familier med lavere inntekter skal betale mindre enn makspris over hele landet.

BILLIGERE BARNEHAGER: Får de borgerlige partiene regjeringsmakta etter høstens valg vil Høyre pålegge kommunene å innføre billigere barnehageplasser til familier med lavere inntekter. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
BILLIGERE BARNEHAGER: Får de borgerlige partiene regjeringsmakta etter høstens valg vil Høyre pålegge kommunene å innføre billigere barnehageplasser til familier med lavere inntekter. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om de borgerlige partiene på Stortinget kommer til makta i høst, vil Høyre ha ny barnehagereform:

Kommunene skal bli pålagt å inntektsgradere foreldrebetalingen. Det betyr at foreldrenes inntekt skal avgjøre prisen på barnehageplassen.

Opp i Stortinget I dag behandles regjeringens barnehagemelding i Stortinget. Der ber Høyre og KrF regjeringen sørge for at alle kommuner har en slik ordning.

Du kan følge debatten i Stortinget her.

- Familier med lav inntekt må få billigere barnehage. Barnehagen er viktig for språkutviklingen og for barnas muligheter videre i skoleløpet, og for kvinners mulighet til å delta i arbeidslivet, sier Høyres familiepolitiker Linda Cathrine Hofstad Helleland.

Betaler det samme I dag skal kommunene kreve ulik betaling etter foreldrenes inntekt, blant annet med hjemmel i sosialtjenesteloven og barnevernloven. Det er anbefalt at kommunene har minimum to nivåer av betaling etter foreldrenes lønn. Bare 22 prosent av kommunene har slike løsninger, viser en undersøkelse fra SSB.

- Det er bare tomme løfter til de fattige barna fra regjeringen. De har ikke satt av en krone til en slik inntektsgradering på åtte år. Alle kommuner skal egentlig gjøre dette i dag, sier Helleland.

I de aller fleste kommunene betaler foreldrene tett opp til maksprisen på 2330 kroner.

Vil tvinge kommunene Med 150 millioner kroner mer i lomma enn det regjeringen har lagt på bordet, vil Helleland øremerke midlene.

- Vi registrerer at det er store prisforskjeller på barnehage for de fattigste familiene. Oslo har en sats på 724 kroner + 106 i matpenger for de som har en inntekt til og med 164 256. Mange kommuner har liten eller ingen redusert pris. Det blir også store regionale forskjeller. Det bør ikke være hvilken kommune du bor i som avgjør, sier Helleland.

- Fortsatt makspris - Betyr det at dere vil fjerne makspris i samme slengen som dere innfører et nytt betalingssystem?

- Høyre er for makspris, og som regjeringen selv skriver i statsbudsjettet har maksprisen reelt gått ned med 1150 kr for familier med vanlig inntekt. Vi foreslår en sterkere sosial utjevning enn regjeringen, fordi flere familier med lav inntekt skal ha råd til barnehage, sier Helleland.

- Barnehagebløff fra Høyre Kristin Halvorsen bare blåser av utspillet fra Helleland.

- Dette er en barnehagebløff fra Høyre. La meg si det sånn: Vi skal være veldig glad for at Høyre ikke har hatt makta i åtte år. Da hadde de økt barnehageprisene betraktelig. På inneværende budsjett ville Høyre sendt en regning til barnehageforeldre på 723 millioner kroner. Det er fordi de øker satsene, sier kunnskapsministeren.

SKAL STRAMME OPP: Etter åtte år ved makta har bare litt over 22 prosent av kommunene en foreldrebetaling i barnehagene etter forskriftene. Nå skal hun stramme opp kommunene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SKAL STRAMME OPP: Etter åtte år ved makta har bare litt over 22 prosent av kommunene en foreldrebetaling i barnehagene etter forskriftene. Nå skal hun stramme opp kommunene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Høyre er egentlig imot maksprisen og øker den med 200 kroner per måned. Det er 2200 kroner i året, det. Her må Høyre ha tenkt at angrep er det beste forsvar, og håpe at folk glemmer hva de egentlig står for.

- Men likevel har dere ikke sørget for at kommunene har foreldrebetaling hvor de som tjener mindre betaler mindre, slik kommunene er pålagt å gjøre. Hvorfor ikke det?

- Kommunene har plikt til å tilby søskenmoderasjon og sikre at lavinntektsfamiliene har råd til å benytte barnehage. Vi skal stramme inn overfor kommunene. Her slår Høyre inn en åpen dør.