Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Høyre må pusses opp

- Høyres tid kan komme raskere enn man aner det, vel å merke hvis de fornyer seg, sier valgforsker Bernt Aardal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans spådom er så langt et av de få positive signalene Høyres tropper kan notere seg når de i dag samles til landsmøte i Oslo.

- Men for å overleve som et stort parti, bør partiledelsen ha mot til å gjennomføre en helt nødvendig fornyelsesprosess. Problemet er at en slik fornying kan få konsekvenser for oppslutningen på kort sikt, sier Bernt Aardal til Dagbladet.

Krig

- Høyre er et parti med klar profil og stor troverdighet i de tradisjonelle Høyresakene, skattepolitikk, stat-markeds-spørsmål og privat-offentlig sektor. Men samtidig er partiet i klemma på flere måter.

- Frp profilerer seg for eksempel sterkere enn Høyre i flere tradisjonelle Høyresaker, mens KrF har troverdighet i verdispørsmål. Resultatet er at Høyre hele tida må kjempe en krig på flere fronter, sier Aardal.

- Selv om Høyre fikk gjennomslag for svært mange av sine krav under budsjettbehandlingen i fjor høst, har ikke Jan Petersen og hans partifeller maktet å flyte videre på denne seieren. Det kan være fatalt for et parti dersom det ikke greier å markere sine seire, mener Aardal.

Når nye politiske satsingssaker skal vedtas er det viktig å unngå saker som lett assosieres med både Frp og KrF.

Viktige valg

- Legger Høyre seg for nært opp til Frp i enkelte signalsaker vil det skape for stor avstand til KrF og Venstre, men dette gjelder motsatt vei også, sier Aardal.

Han peker på at Høyre har problemer med Bondevik-regjeringen. Selv om partiet berget regjeringen gjennom budsjettproblemene i fjor høst, ønsker Jan Petersen ikke å framstå som Kjell Magne Bondeviks venn og støttespiller, men han kan heller ikke utrope ham til sin motstander.

- Dette er ingen god situasjon for et parti, og det kan framtvinge noen nye grep fra Høyres side, mener valgforskeren.