UTFORDRER ERNA: Høyre må velge økt kvalitet i skolen eller skattelettelser, mener næringsminister Trond Giske. Han leder et utvalg i Ap som utvikler Aps kunnskapspolitikk og kommer med forslag til nytt partiprogram. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
UTFORDRER ERNA: Høyre må velge økt kvalitet i skolen eller skattelettelser, mener næringsminister Trond Giske. Han leder et utvalg i Ap som utvikler Aps kunnskapspolitikk og kommer med forslag til nytt partiprogram. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Høyre må velge: Skatt eller skole

Trond Giske mener Erna Solberg har sluppet altfor lett i skoledebatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Man kan ikke spare seg til bedre skole. Høyre må velge: Enten satsing på bedre skole, eller skattekutt. Høyres skoleregning går ikke opp, sier Giske til Dagbladet.

Giske som var kunnskapsminister i Stoltenbergs første regjering, leder et utvalg i Arbeiderpartiet som skal utforme partiets skole- og kunnskapspolitikk for neste stortingsperiode. Sammen med statsminister Jens Stoltenberg, som har varslet at han vil engasjere seg sterkere i skoledebatten, blir Giske Ap-mannen som skal møte Høyre i skoledueller fram mot valget.

På Bratteli-seminaret i dag deltar begge Ap-toppene.

Høyre best Målinger viser at Høyre er det fremste skolepartiet, i velgernes øyne.

Foran valget i 2011 viste en måling for Dagbladet at 25 prosent av velgerne mente Høyre var best på dette saksfeltet, mot 22,9 prosent for Ap. Ferske målinger viser det samme bildet. Dette mener Giske det er fullt mulig å snu.

- Målinger om sakseierskap og troverdighet på saksfelt henger ofte sammen med at partiet er i vinden. Det er ikke noe i Høyres politikk som tilsier at de skal ha sakseierskap på skole. Når det gjelder vektlegging av kunnskap, er det bred enighet om det. Alle partier har som mål å øke kunnskap hos elevene i de grunnleggende fagene, som matte og norsk. Men hvordan skal vi få til kvalitet og satsing uten økte ressurser i skolen? Der får Høyre et forklaringsproblem, sier Giske.

Skatt eller skole Han minner om at «skatt og skole» har vært Høyres budskap i flere valgkamper. Bak parolen lå løfter om skattelettelser og bedre skole.

- Høyre må velge, skattekutt eller skole. De 25-30 milliardene Høyre vil gi i skattelettelser i neste stortingsperiode, tilsvarer det vi har satset på kommunene i  hver av stortingsperiodene vi har styrt. Med Erna Solberg som kommunalminister var det nullvekst i sysselsettingen i kommunene, og antall årsverk i skolen gikk ned. Vi vet hva vi kommuneøkonomi under Erna Solberg betyr, sier Giske.

Tallet 25-30 milliarder er en sammenregning av forslagene i Høyres program.

Må velge Han viser til at det er kommunene som eier skolene, som står for etter- og videreutdanning av lærere og oppussing av skolebygningene. Satsing på mer datautstyr, naturfagsrom og tilpasset undervisning, både til de som svake og de flinke elevene, koster.

Høyre vil ikke bruke mer oljepenger enn Ap.

- I skolen betyr innsparing svært ofte å kutte i antallet ansatte. Høyres utfordring er hvordan de skal si ja til skole uten å øke ressursene. De må si hvordan de skal betale regninga. Også for Ap koster det å si nei til skattekutt. Problemet er at man må velge. Man får ikke resultatene gratis. Kvalitet koster, sier Giske.

- Vidåpent for private Høyre-leder Erna Solberg sa til Dagbladet fredag at hun mener de rødgrønnes fokus på privatisering i skoledebatten er en avsporing fordi det er fellesskolen det gjelder å forbedre, mens privatskolene er et supplement.

- Vår politikk er at dagens friskolelov skal gjelde, og da er privatskoler et lite supplement. Men Høyre foreslår en ny privatskolelov som vil sette døra for private og kommersielle vidåpen, som i Sverige. Hver krone i offentlig støtte til privatskoler tas fra den offentlige skolen, sier Giske.