NY PLAN: Erna Solberg og Fabian Stang mener demensrammede bør behandles på en annen måte enn andre fysisk syke i omsorgssektoren. Derfor har Høyre nå startet med arbeidet på en ny plan, der de inviterer pårørende og mennesker som jobber i sektoren til å bidra med idéer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NY PLAN: Erna Solberg og Fabian Stang mener demensrammede bør behandles på en annen måte enn andre fysisk syke i omsorgssektoren. Derfor har Høyre nå startet med arbeidet på en ny plan, der de inviterer pårørende og mennesker som jobber i sektoren til å bidra med idéer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Høyre med ny demensplan: - Jeg så det på nært hold

Fabian Stang og Erna Solberg går sammen om å fronte Høyres arbeid med ny plan for demensrammede. Samtidig er de nervøse for at Stang taper kampen om ordfører-vervet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er ikke sikkert det er jeg som er ordfører når du fyller 100 år, men jeg skal uansett sørge for at du får blomster på bursdagen din, sier Fabian Stang (59) til en av beboerne (99) på Manglerudhjemmet.

Det er valgkamp, og Stang har fått med seg statsminister Erna Solberg (54) til boligen der det permanent bor 55 demensrammede mennesker, og 12 på dagsenter.

Manglerudhjemmet er en del av et større prosjekt, sammen med Økernhjemmet, Fagerborghjemmet og Sofienbergsenteret, hvor beboerne har ulike tilbud for å øke trivselen og hverdagsfølelsen.

I samarbeid med Vålerenga Fotball har de blant annet laget en sportsbar, og det arrangeres fotballtreninger sammen med representanter fra fotballklubben hver uke. På hjemmet er det også en butikk hvor de syke kan gå og handle, det er laget en restaurant hvor også de pårørende kan komme, og de har en egen spa-avdeling.

For å gjøre tilbudet for demensrammede i hele Norge bedre, og ikke bare i deler av Oslo, starter Høyre nå arbeidet med en ny plan for nettopp denne delen av eldreomsorgen.

«Demensplan 2020» Gjennom «demensplan 2020» skal Høyre samarbeide med Nasjonalforeningen for folkehelsen og starte et arbeid for å få inn forslag og idéer til hvordan omsorgen for demente skal bli.

- Det er veldig stor forskjell på demente og de som er friske i hodet, men som trenger hjelp fordi de har fysiske utfordringer. Demente bor veldig lenge i det som preges for mye av å være en institusjon. Det må preges mer av et hjem, sier hun.

Hun vil oppfordre alle Høyres ordførerkandidater til å forplikte seg til å lage en slik demensplan. Høyre vil også ha lovkrav om dagtilbud til personer med demens fra 2020.

- Menneskene vi har møtt i dag er funksjonsdyktige på alt annet enn i hodet. Da trenger de et helt annet aktivitetsopplegg. De trenger sansestimulanse, og de trenger å mestre, sier Solberg.

- Så det på nært hold Selv har hverken Stang eller Solberg nær familie som har eller er rammet av demens.

- Men jeg har en grandtante som var dement, og da så jeg på nært hold hvordan det plaget min mormor. Den gradvise flyttingen fra hjemmet hennes til en institusjon forverret situasjonen. Dette var tidlig på 90-tallet, hvor man ikke var så flink til å skille menneskene i eldreomsorgen. Det er vi flinkere til nå, sier hun.

PÅ SPORTSBAR: Erna Solberg hilste blant annet på Bjørn da hun tok turen innom Manglerudhjemmet mandag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PÅ SPORTSBAR: Erna Solberg hilste blant annet på Bjørn da hun tok turen innom Manglerudhjemmet mandag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Fabian Stang mener Oslo er en foregangskommune.

- Det å bli plassert i en korridor for å vente på å dø, er uverdig. Nå har vi i stedet laget et liv også for de som har demens. Vi er såpass store at vi kan spesialisere, og vi har kompetanse på akkurat disse utfordringene, sier han.

- Er på oppsigelse hele tida Foregangskommune til tross, innrømmer både Solberg og Stang at de ikke er trygge på at sistnevnte er ordfører etter kommunevalget 14. september.

En meningsmåling Ipsos-MMI gjorde for Dagbladet i juni, viste nesten dødt løp mellom de tradisjonelle blokkene, og at Miljøpartiet de grønne kan få en vipperolle.

- Vi har en slik jobb at vi er på oppsigelse hele tida. Vi har fire års engasjementer, noen ganger knapt nok det. Men det er en god ting, det gjør at vi hele tida må være på ballen, og møte nye utfordringer og få til nye ting for innbyggerne i byen. Jeg syns det er kjempefint at jeg er utrygg på om jeg er ordfører i framtida eller ikke, det gir en egen kraft, sier Stang til Dagbladet.

- Dere er nervøse?

- Ja, og det skal vi alltid være. Vi skal alltid stå på tå hev og gjøre det vi kan for velgerne våre, sier Erna Solberg.

STØTTER FABIAN: - Det er klart at Oslo er et særlig symbol, sier Erna Solberg. Hun vil at Fabian Stang skal fortsette i jobben som Oslo-ordfører. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STØTTER FABIAN: - Det er klart at Oslo er et særlig symbol, sier Erna Solberg. Hun vil at Fabian Stang skal fortsette i jobben som Oslo-ordfører. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer