Høyre mister oppslutning

Høyre sliter med velgerne i adventstida. Partiet går mest tilbake på MMIs partibarometer for Dagbladet i desember, etter at oppslutningen tidligere i høst har ligget på over 20 prosent. Tilbakegangen er på 2,6 prosentpoeng. Forspranget til Fremskrittspartiet er skrumpet betydelig inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Imidlertid er det små bevegelser blant velgerne ved inngangen til julemåneden. Etter det raske og udramatiske budsjettforliket mellom regjeringen og Arbeiderpartiet har den politiske høsten vært usedvanlig stille. Også velgerne ser ut til å ha andre ting å tenke på enn å skifte partisympati.

Selv om Arbeiderpartiet også denne måneden har en liten framgang, kan ikke partiet være fornøyd med sin oppslutning. Samarbeidet med sentrum har ennå ikke gitt den store uttellingen. For ett år siden stanget Jaglands parti mot 40-prosentmerket. Da var både økonomien og regjeringen i ulage. Nå er situasjonen endret, og Arbeiderpartiet ligger på et betydelig lavere nivå enn ved juletider i fjor.

Går fram

Det er Senterpartiet som har størst framgang denne månedene, men den er ikke på mer enn 1,2 prosentpoeng. En oppslutning på 6,7 prosent er langt fra tilfredsstillende for Odd Roger Enoksens parti. Imidlertid har Venstre doblet sin oppslutning siden i sommer, og har framgang også denne måneden. Kanskje regjeringsdeltakelsen endelig slår positivt ut for Sponheim og Dørum?

Hagen

Også Fremskrittspartiet har framgang denne måneden, og Carl I. Hagen holder et godt grep på velgerne selv med interne partistridigheter. Det bryr hans velgere seg åpenbart ikke om. Fremskrittspartiet har nå holdt seg på et stabilt og høyt nivå helt siden brakvalget for over to år siden. Tidligere har oppslutningen gått i bølger.

Nå har den stabilisert seg, og partiet er ikke langt unna å være det største på borgerlig side igjen etter at Høyre gikk forbi ved kommunevalget.