Høyre mot gamle høyder

Arbeiderpartiet kjemper fortsatt i motvind, Kristelig Folkeparti får et tilbakeslag, mens Høyre klatrer over den magiske grensen på 20 prosent. Det er resultatet av den politiske meningsmålingen MMI har gjort for Dagbladet i oktober.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne gangen har MMI igjen spurt velgerne hva de vil stemme ved et stortingsvalg. Det viser seg at utslagene ved kommunevalget har befestet seg. Nå faller Arbeiderpartiet under 30 prosent ved en slik måling.

Med 29 prosents oppslutning går partiet tilbake med 3,9 prosentpoeng siden tilsvarende måling i september. Det er en mager trøst for partiet at valgresultatet ved kommunevalget lå enda lavere. Partiet pleier å gjøre det bedre ved stortingsvalg.

Glede

Men i Høyres Hus fortsetter gledesrusen også etter valget. Med 21 prosent av velgerne bak seg har Jan Petersen en framgang på hele fem prosentpoeng på en måned. Partiet begynner å nærme seg gamle høyder da høyrevinden feide over landet. Legger vi til Fremskrittspartiets oppslutning kan den samlede høyresida i dag mønstre bortimot 40 prosent av velgerne bak seg. Det må være noe av en rekord.

Hvis vi så legger til sentrumspartiene, har de såkalte borgerlige partiene til sammen bortimot 60 prosents oppslutning. Det må vel også være rekord.

Bondevik

Men sentrumspartiene har ikke mye å glede seg over etter valget. Kristelig Folkeparti fortsetter sin berg-og-dal-bane på MMIs målinger, og denne gangen taper partiet velgere til Høyre. SV befester posisjonen fra lokalvalget, men det kan neppe overskygge inntrykket av at venstresida i norsk politikk for tida befinner seg i en begredelig situasjon.

Målingen er gjort blant 931 personer i tida 4.- 7. oktober.